Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KON_2_1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
12.84 Mб
Скачать

50

Міністерство освіти і науки України

Національний університет „Львівська політехніка”

Кафедра „Комп’ютеризовані системи автоматики”

Конспект лекцій

з навчальної дисципліни „Електроніка та мікросхемотехніка”

(частина ІІ)

для студентів стаціонарної форми навчання освітнього напряму:

„Системна інженерія”

2011 – Львів

1. Підсилювачі

1.1. Класифікація підсилювачів, основні визначення

Підсилювачем називають пристрій, який призначений для підвищення потужності електричних коливань вхідного сигналу. Підвищення потужності вхідного сигналу досягається за рахунок енергії джерела живлення. Малопотужний вхідний сигнал лише керує передачею енергії джерела живлення в корисне навантаження.

Електричні коливання підсилюються за допомогою підсилювальних елементів (ПЕ). Підсилювальні елементи отримують електричну енергію від джерела живлення і перетворюють її в енергію підсилених сигналів, тобто вони мають керуючі властивості.

Керуюче джерело електричної енергії, від якого підсилюванні сигнали надходять на підсилювач, називається джерелом сигналу (ДС). Пристрій, який споживає підсилювальні сигнали, називається навантаженням (Н).

Джерело енергії, яка перетворюється підсилювачем в енергію підсилювальних сигналів, називається джерелом живлення (ДЖ) підсилювача.

Рис.1.1. Структурна схема підсилювача.

Підсилювачі широко застосовується: в радіозв’язку, в мобільному зв’язку в телебаченні, в звуковому кіно, в пристроях запису і відтворення звуку і зображення, у вимірювальній апаратурі, в автоматиці і телемеханіці, в електронних обчислювальних машинах, в апаратурі для проведення космічних досліджень і.т.д.

Класифікація підсилювачів

Існують класифікації підсилювачів за різними ознаками, зокрема:

  1. за характером підсилювальних сигналів;

  2. за смугою частот підсилюваних сигналів;

  3. за призначенням підсилювачів;

  4. за видом застосованих підсилювальних елементів.

I. За характером підсилювальних сигналів підсилювачі поділяються на:

  1. Підсилювачі гармонічних сигналів, це підсилювачі які призначені для підсилення гармонічних і квазігармонічних (майже гармонічних) сигналів різної форми і різного значення, тобто здійснюється підсилення гармонічних періодичних сигналів гармонічні складові яких змінюються значно повільніше від нестаціонарних процесів в колах підсилювача.

До підсилювачів гармонічних сигналів відносяться: мікрофонні, звукові, трансляційні, вимірювальні та інші.

2.Підсилювачі імпульсних сигналів призначені для підсилення імпульсних періодичних і неперіодичних сигналів різної форми і різного значення. Нестаціонарні процеси в колах таких підсилювачів повинні протікати настільки швидко, щоб форма підсилюваних сигналів не спотворювалася.

До підсилювачів імпульсних сигналів відносяться: імпульсні підсилювачі систем зв’язку, відеопідсилювачі телевізійних сигналів, імпульсні радіолокаційні підсилювачі, підсилювачі систем автоматичного регулювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]