Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг курсач.docx
Скачиваний:
127
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
120.25 Кб
Скачать

Розділ 2. Сучасні вимоги щодо професійно-кваліфікаційної характеристики фахівця з маркетингу, його роль у забезпеченні ефективної діяльності підприємства в умовах конкурентного середовища.

Маркетолог – це спеціаліст з вивчення ринку, потреб і переваг споживачів (товару, іміджу, діяльності компанії в цілому тощо). Він оцінює, яка продукція матиме попит і чому, пропонує шляхи просування нового товару або можливості збільшення продажу існуючого, збирає і аналізує статистичну інформацію, оцінює дії конкурентів, проводить моніторинг галузі, організовує роботу дослідницької команди, яка з'ясовує погляди потенційних покупців, обробляє отриману інформацію, робить прогноз і складає рекомендації.

Поняття «маркетинг» у своєму сучасному сенсі виникло в середині XX століття. Зараз попит на маркетологів на ринку праці досить високий, причому це стосується всіх фахівців – від аналітиків до бренд-менеджерів, від асистентів до керівників.

На збільшення попиту впливає і конкуренція, що посилюється, на ринку. Якщо раніше, 5–10 років тому, багато керівників просто не замислювалися над тим, що їм потрібний маркетолог, оскільки його функції виконував частково сам керівник, частково керівники інших підрозділів, частково менеджери, інколи навіть секретаріат, то зараз ринок диктує свої умови. Для успішного функціонування і конкурентоспроможності організації кожен має бути зайнятий своєю справою, тому маркетолог компанії життєво необхідний. Робота маркетолога в організації є необхідною для досягнення ефективності діяльності будь-якої організації і на будь-якому етапі її розвитку. Але при цьому робота маркетолога не завжди може служити 100%-ною гарантією від можливих проблем організації, якщо спочатку, на стадії становлення, маркетолог не брав участі у складанні бізнес-плану або просто не були проведені маркетингові дослідження. Також діяльність підприємства не буде ефективною, якщо маркетинг переслідуватиме якісь локальні цілі, наприклад, збільшення збуту одного найменування продукції, а не враховувати діяльність організації загалом.

Більше того, якщо ще кілька років тому у багатьох організаціях працював один маркетолог-універсал, який займався і маркетингом, і рекламою, і PR, то зараз все частіше створюються цілі відділи, де кожен фахівець відповідає за свій блок роботи: аналітику, рекламу, зв'язки з громадськістю тощо.

Для маркетолога, що постійно працює в одній і тій організації, дуже важливо знати, якою є кінцева мета підприємства, або брати участь в розробці стратегічного плану розвитку організації. Виходячи з цього можна сказати, який вид маркетингу буде використовуватися.

В маркетинг можна входити з кількох стартових позицій: через будь-яку з основних складових маркетингу (дослідження, аналітика, продакт, бренд, трейд); через продажі, фінанси, рекламу і PR і навіть логістику.

Зараз спостерігається великий попит на «суміжників» – спеціалістів, що володіють досвідом у двох і більше областях.

Для здійснення своїх обов'язків маркетологу необхідна лише спеціальна освіта. В основному фахівці в області маркетингу, що працюють на цій посаді більше п'яти років, мають або освіту, отриману за кордоном, або базову економічну або технічну освіту і великий практичний досвід роботи в цій області.