Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маринін.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
62.91 Кб
Скачать

Матриця вибору стратегії діяльності підприємства відповідно до swot-аналізу

Зовнішнє середовище

Внутрішнє

Середовище

Стан організації

Можливості

(Σ = 39«+»)

споживачі, профспілки, партії та інші громадські організації, конкуренти, інфраструктура, особливості економічних відносин, стан техніки та технології, соціально-культурні обставини та НТП, державні органи влади, системи економічних відносин у державі, стан економіки,

міжнародне оточення,

соціально-культурні обставини.

Загрози

(Σ= 11 «-»)

Постачальники, Законодавчі акти,

Міжнародні події,

Політичні обставини.

Сильна позиція

(Σ=19 «+»)

цілі; завдання;

структура; люди;

ресурси; технологія

СІМ

СІЗ

Слабка позиція

(Σ=0 «-»)

СЛМ

СЛЗ

Висновок

Провівши дану лабораторну роботу я вивчив механізм впливу факторів внутрішнього і зовнішнього середовища на підприємство, дослідив їхній вплив на діяльність організації в умовах вибраної стратегії і оцінив стан організації. Я визначив, що найбільш вагомими факторами зовнішнього середовища організації прямої дії є: споживачі, інфраструктура та система економічних відносин у державі. Найбільш вагомими факторами зовнішнього середовища організації непрямої дії є: стан економіки, особливості економічних відносин, НТП, міжнародні події та рівень техніки та технологій. Проаналізувавши результати оцінювання та аналізування факторів внутрішнього середовища, я дійшов висновку, що вітчизняне автобудівне підприємство доволі ефективно виконує поставлені завдання. Підприємство постійно розширює асортимент та вдосконалює якість найпоширеніших своїх товарів – автобусів загального призначення, основною перевагою яких є порівняно низька ціна. Основною сферою діяльності підприємства є виробництво та збут автобусів загального та спеціального призначення. Сьогодні на внутрішньому ринку підприємство є монопольним виробником автобусів. Динаміку зростання цього потужного підприємства можна легко простежити: від примітивного виробництва на початку – до високоорганізованого із застосуванням найсучаснішого обладнання і передових технологій підприємства європейського класу. Обсяги реалізації товарів і послуг рівномірно зростають протягом останніх трьох років, тобто попит на продукцію, що виробляється, та послуги, що надаються, є рівномірним і постійно зростає. Розробка стратегії діяльності будь-якої організації – комерційної,громадської,муніципальної – починається з аналізу зовнішнього середовища. Успіх усіх інших дій зі стратегічного планування та реалізації стратегії залежить від того, наскільки правильно він проведений.

Згідно із системним підходом до управління,кожна організація – це відкрита система,цілісність і життєздатність якої забезпечується завдяки елементам,з яких вона формується. Сукупність цих елементів становить внутрішнє середовище інформації. Його проектування і створення відбувається з огляду на специфіку діяльності організації,кола споживачів,ринкової кон’юнктури,умов господарювання тощо. Система менеджменту при формуванні внутрішнього середовища має забезпечити відповідність характеристик його найважливіших складових умовам зовнішнього середовища,в яких організація функціонує.

Виходячи з табл.4. ми обираємо таку стратегію організації: СІМ,тобто сила і можливості – вибір стратегії повинен ґрунтуватися на сильних позиціях організації для підсилення можливостей з боку зовнішнього середовища.

Також проаналізувавши таблиці,ми обираємо стратегію за стадіями економічного розвитку таку,як зростання. Дані стратегії ми поєднуємо для досягнення кращих результатів виробництва на підприємстві. Для виявлення головних стратегічних проблем у даному полі матриці необхідно відібрати парні комбінації сильних сторін підприємства і можливостей зовнішнього середовища з мінімальною оцінкою. Для формулювання стратегічних альтернатив розвитку підприємства в поле СІМ необхідно відібрати парні комбінації сильних сторін і можливостей із максимальною оцінкою.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Гнилянська Л. Інноваційно-інвестиційний менеджмент.: навч.посібник. - / Л.Гнилянська,   З.Юринець.- Львів: ЗУКЦ, 2011-135 с.

  2. Князь С.В. Інноваційний менеджмент: статико-динамічна візуалізація: навч. посібник./ С.В. Князь, Н.Г. Георгіаді, Л.Й. Топоровська, Д.К. Зінкевич - Львів: ВидавництвоЛьвівської політехніки, 2011. – 152 с.

  3. Новікова І. В. Характеристика джерел фінансування інноваційної діяльності підприємств // Проблеми науки. — 2001. — № 2.

  4. Пригожин А. И. Нововведения: стимулы и препятствия (социальныепроблемыинноватики). — М.: Политиздат, 1989.

  5. Стеченко Д. М. Інноваційні форми регіонального розвитку: Навч. посібник. — К.: Вища шк., 2002.

  6. Інноваційна діяльність промислових підприємств: види та особливості. Збірник наукових праць «Економічний простір». - №57. – Дніпропетровськ: ПДАБА, 2012. – С. 276-283. Дорошкевич К.О., Вороновська М.М.

  7. 865. Інформаційне забезпечення діагностики інвестиційної привабливості підприємства. Тези доповідей науково-практичної конференції «Обліково-аналітичне забезпечення системи менеджменту підприємства», - Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2012. - С. 150. Товстенюк О.В.

  8. 866. Концептуальні положення визначення сутності інжинірингових підприємств. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». «Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку» №722. – Львів Видавництво Львівської політехніки, 2012. - С. 131-135. Городиська Н.А.

  9. 867. Економічна діагностика. Навчальний посібник з грифом МОНмолодьспорт України. – К.: Знання, 2012. – 318 с. Мельник О.Г.

  10. 868. Ризики діяльності персоналу підприємств: особливості управління та економічне оцінювання. Монографія. – Вінниця: ДП «Державна картографічна фабрика», 2012. – 272 с. Подольчак Н.Ю., Романенко М.О.

  11. 869. Управління ризиками в інноваційній діяльності. Навчальний посібник (з грифом МОНмолодьспорт України) – 2-ге вид., перероб. і доп. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 240 с. Подольчак Н.Ю., Подольчак Н.І., Вербицька Г.Л.