Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маринін.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
62.91 Кб
Скачать

Результати оцінювання та аналізування впливу факторів зовнішнього середовища організації прямої дії

№ з/п

Фактори впливу

Характеристика впливу факторів на організацію

Оцінка впливу факторів,бали, Х

Вага (значущість) факторів для організації, Qпд

Вплив факторів, Rпд

1

2

3

4

5

6

1

Споживачі

Позитивний, бо основними споживачами його продукції є автотранспортні підприємства й організації Росії, України і Білорусії.

+5

0,23

+1,15

2

Постачальники

Негативний, постачальниками підприємства були більшість республік, які входили до складу СРСР. Після розвалу соціалістичної системи, багато із них було втрачено. спостерігається спад виробництва.

-2

0,07

-0,14

3

Конкуренти

Позитивний, бо підприємство конкурує з російськими автобудівними підприємствами (Павловським, Ликінським заводами), незначна конкуренція існує і в Україні.

+4

0,09

+0,36

4

Державні органи влади

Позитивний, автобудівне підприємство діє як відкрите акціонерне товариство, тому вплив з боку галузевого міністерства незначний.

+1

0,04

+0,04

Продовження табл. 1

5

Законодавчі акти

Негативний, нечітке законодавство, недосконала податкова політика держави.

Закон України «Про підприємства в Україні», Закон України «Про підприємництво», Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств».

-3

0,07

-0,21

6

Профспілки, партії та інші громадські організації

Позитивний тому, що на підприємстві існує профспілкова організація, яка відстоює інтереси працівників заводу, турбується про оздоровлення і відпочинок тощо. Щорічно профспілка укладає з адміністрацією колективний договір з перерахованими зобов’язаннями і контролює

їхнє виконання.

+4

0,13

+0,52

7

Інфраструктура

Позитивно. Відбувається ріст економіки. Налагоджується і розвивається банківська система, стрімко зростає сфера зв’язку, все що до певної міри активізує НТП, впливає на підвищення соціально-культурного рівня населення.

+4

0,18

+0,72

8

Організації-сусіди

Нейтральний вплив. Поблизу відсутні, як такі організації-сусіди.

0

0,01

0

9

Системи економічних відносин у державі

Позитивний, у державі діє ринкова економічна система. Таким чином підприємство діє на законах попиту, пропозиції, конкуренції тощо.

+3

0,18

+0,54

Сумарний вплив факторів

Σ=2,98

1. Оцінювання (бальна оцінка впливу конкретного фактора може змінюватись в діапазоні від +5 (дуже сильний позитивний вплив) через 0 (нейтральний вплив) до -5 (дуже сильний негативний вплив); 2. Значущість (вага (значущість) фактора для організації (Qпд) визначається з урахуванням умови, що сума всіх значень Qі повинна становити 1) 3.Вплив кожного з факторів прямої дії зовнішнього середовища організації визначається за формулою : Rпд = Х ● Qпд, де Х – оцінка впливу фактора на організацію, бали; Qпд – вага (значущість) цього фактора для організації.

Таблиця 2