Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Каталоги

Зазвичай в файлової системі для впорядкування файлів є каталоги або папки, які в багатьох системах самі по собі є файлами. Розглянемо основні варіанти їх організації, властивості та операції, які до них можуть застосовуватися.

Системи з однорівневими каталогами

Найпростіша форма системи каталогів складається з одного каталогу, що містить всі файли. Іноді він називається кореневим каталогом, але оскільки він один, то ім'я особливого значення не має. Ця система була широко поширена на перших персональних комп'ютерах.

Приклад системи, що має всього один каталог, показаний на рис. 4.3

Переваги такої схеми полягають в її простоті і можливості швидкого знаходження файлів, оскільки пошук ведеться за все в одному місці. Така система часто використовується в простих вбудованих пристроях - телефонах, цифрових камерах і деяких переносних музичних плеєрах.

Ієрархічні системи каталогів

Сучасним користувачам, які працюють з тисячами файлів, працювати в одному каталозі, практично не можливо. Це призведе до втрати зручності в користуванні, неможливості знайти файли і т д. Тому потрібен спосіб, що дозволяє згрупувати подібні файли. Для цього потрібна ієрархія (тобто дерево каталогів). Такий підхід дозволяє мати необхідну кількість каталогів для груповання файлів природним чином. Крім того, якщо загальний файловий сервер спільно використовується кількома користувачами, як це буває в багатьох мережах організацій, кожен користувач може мати кореневий каталог для його власної ієрархії. Саме цей підхід показаний на рис. 4.4. На ньому зображені каталоги А, В і С, які містяться в кореневому каталозі і належать різним користувачам, двоє з яких створили підкаталоги для проектів, над якими вони працюють.

Можливість створення довільної кількості підкаталогів надає користувачам потужний інструмент структуризації, що дозволяє організувати їхню роботу. Тому таким чином влаштовані практично всі сучасні файлові системи.

Імена файлів

Коли файлова система організована у вигляді дерева каталогів, потрібен який-небудь спосіб задання імен файлів. Найчастіше для цього використовуються два різних методи. У першому методі кожному файлу надається абсолютне ім'я (повне ім'я), що складається з шляху від кореневого каталогу до файлу. Наприклад, ім'я /usr/ast/mailbox означає, що кореневий каталог містить підкаталог usr, який, у своючергу, містить підкаталог ast, в якому міститься файл mailbox. Абсолютні імена файлів завжди починаються з кореневого каталогу і є унікальними іменами. В системі UNIX компоненти шляху розділяються символом «слеш» - /. В системі Windows роздільником служить символ «зворотний слеш» - \ .

Якщо в якості першого символу в імені файлу використовується роздільник, то незалежно від символу, використовуваного в цій якості, шлях буде абсолютним. Іншим різновидом імені є відносне ім'я. Воно використовується спільно з поняттям робочого каталогу (званого також поточним каталогом). Користувач може визначити один каталог як поточного, і тоді всі імена файлів будуть розглядатися щодо робочого каталогу і не будуть починатись з кореневого каталогу. Наприклад, якщо поточним робочим каталогом буде /usr/ast, то до файлу, що має абсолютне ім'я /usr/ast/mailbox, можна буде звертатися, просто вказуючи mailbox. Відносна форма вказівки імен в більшості випадків зручніша, але при цьому робить те ж саме, що й абсолютна форма.

Більшість операційних систем, що підтримують ієрархічну систему каталогів, мають у кожному каталозі спеціальні елементи «.» та «..», які зазвичай вимовляються як «крапка» і «крапка-крапка». Крапка є посиланням на поточний каталог, а подвійна крапка - на батьківський каталог (за винятком кореневого каталогу, де цей елемент є посиланням на сам кореневий каталог).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]