Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основне.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать
    1. Відновлення інформації

Багато з нас стикалися з втратою даних на комп'ютері і необхідністю їх відновлення. Більшість користувачів при цьому впадають в паніку і своїми діями тільки ускладнюють відновлення надалі. На щастя, частіше за все відновлення даних можливо, а трудомісткість і ціна цього процесу вже залежать від характеру поломки і виду носія інформації.

Несправності, що призводять до втрати даних і необхідності відновлення інформації.

Існує три основні види несправностей, що призводять до втрати інформації помилки користувачів, програмно-апаратні несправності та фізичні пошкодження носія інформації.

  • Помилки користувачів

Цей, здавалося, не найважливіший фактор, дуже часто буває першопричиною несправностей носія інформації або програмного забезпечення. Людині властиво допускати помилки, і багато хто з нас стикався з ситуацією, коли ми машинально видаляли документи або виробляли форматування жорсткого диска, забувши перед цим зробити копію інформації. У цьому випадку не варто впадати у відчай, відновлення даних, втрачених таким чином можливо і здійснимо в найкоротші терміни, але за умови, що поверх стертих файлів не була записана інша інформація. Тому в такій ситуації, краще всього відключити комп'ютер і викликати майстра, щоб не ускладнити операцію відновлення даних.

  • Програмно-апаратні несправності

Програмно-апаратні несправності відбуваються кожен день при роботі комп'ютера. Найчастіше дані залишаються недоторканими, але бувають випадки, коли відбувається повна або часткова втрата інформації. Це може відбутися з різних причин, на комп'ютері міг з'явитися вірус, який видалив дані або замінив їх на рекламні файли, або при роботі з певними файлами стався збій операційної системи або програмного забезпечення, у результаті чого, файли стерлися або ж стали нечитабельними. Або жорсткий диск у результаті тривалої експлуатації поступово розмагнічувався, через що з'явилися нечитабельні сектора бед-блоки. Втрата інформації може відбутися навіть в результаті відключення світла. Після таких поломок відновлення даних зазвичай можливо, і є ймовірність успішно його провести в домашніх умовах, з використанням спеціального програмного забезпечення. Щоб при відновленні інформації не виникло додаткових труднощів, рекомендується після поломки відразу вимкнути комп'ютер і викликати майстра.

  • Фізичні пошкодження

Якщо ваш носій фізично пошкоджений, стався сильний удар жорсткого диска, або він потрапив в сильне магнітне поле, оптичний носій зламаний навпіл або флеш-диск потрапив під трамвай, відновлення даних програмним шляхом і в домашніх умовах неможливо. Вам слід звернутися до фахівців, що професійно займаються відновленням даних. Вони, швидше за все, вирішать проблему, але це вже буде коштувати досить дорого, в залежності від ступеня пошкодження носія.

    1. Відновлення даних з usb-флешки (карти пам’яті)

При випадковому видаленні файлів або форматування, процедура відновлення даних з флешки схожа з відновленням даних на жорсткому диску і найчастіше здійсненна в домашніх умовах за допомогою спеціального програмного забезпечення. У такій ситуації вам слід витягти флеш накопичувач (або карту пам'яті) і викликати майстра, який зробить відновлення файлів з флешки і подальше форматування для забезпечення її подальшої працездатності. Іноді флеш накопичувач може перестати працювати із-за апаратних несправностей: виходу з ладу електроніки або збою в роботі мікропрограм.

Також при тривалій експлуатації, флешка може перестати працювати із-за досягнення максимуму циклів перезапису, так на даному носії вони обмежені. Зазвичай при таких несправностях флеш накопичувач визначається операційною системою некоректно або його не видно взагалі. У цьому випадку відновити дані з флешки і повернути їй працездатність, швидше за все, можливо програмним методом.

Якщо програмне відновлення даних не приносить успіху, слід звернутися до фахівців у галузі відновлення інформації. Вони зроблять випоювання мікросхеми пам'яті і подальше вилучення та відновлення файлів з флешки. Сам носій інформації після такої процедури ремонту вже не підлягає. Те ж вірно і при фізичному пошкодженні флешки, але за умови, що мікросхема пам'яті не була зруйнована, у противному випадку відновлення даних з неї неможливе.

Кількість циклів перезапису на флеш накопичувачі обмежено, тому при записі великої кількості файлів, краще копіювати їх на флешку одним архівом, так само і при видаленні файлів з накопичувача, замість почергового стирання файлів, краще зробити швидке форматування, це дозволить зберегти безліч циклів перезапису й багаторазово продовжити термін служби флешки.