Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3-5 ТЕХ ОПГ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать
  1. Вимоги до виробничих приміщень, обладнання, підсобних та санітарно-побутових приміщень

1. Вимоги до виробничих приміщень

Для створення нормальних умов праці в гальванічних, травильних цехах, а також полірувальних та шліфувальних відділеннях необхідно при їх створенні дотриматись наступних організаційних вимог:

  • виробничі площі повинні бути такими, щоб забезпечити, згідно нормативних документів - ДСН 3.3.6-042-99, розміщення обладнання, організацію робочих місць, допоміжних приміщень та вентиляційних установок. Площа обладнання становить -25% від загальної площі цеху;

  • обладнання в цехах бажано розміщувати біля стін з вікнами для забезпечення робочих місць природнім освітленням згідно норм. Крім того, в приміщеннях повинно бути верхнє світло;

  • висота основних виробничих приміщень повинна бути не менше 5 м для забезпечення достатнього об'єму приміщень та встановлення верхніх транспортувальних пристроїв;

  • розташування колон не повинно заважати вигідному розміщенню обладнання та стадійності технологічного процесу. Сітка колон в цехах повинна бути 18 х 12 або 24 х12 м.

Практично встановлено, що приміщення гальванічного цеху прямокутної форми із співвідношенням сторін 1:2.5 або 1:3 найбільш вигідно. При такій формі приміщень всі допоміжні відділення розміщуються з боків, а основне виробниче відділення - в середині приміщення; численні комунікації, які прокладені під підлогою в тому випадку не перетинаються.

Застосування в гальванічних виробництвах потужних систем вентиляції, використання значної кількості води, пари та стиснутого повітря, що потребує досить розгалуженої системи каналізації та трубопроводів, використання систем штучного освітлення та розгалуженої сітки електромереж - змушує мати у виробничих приміщеннях верхню та нижню розводку комунікацій, причому нижня розводка здійснюється, в основному, каналами закритими зверху залізобетонними та металевими рифленими плитами, які легко знімаються. Все це обумовлює розміщення гальванічних виробництв на першому поверсі. Розміщення гальванічних цехів на другому або третьому поверхах можливо тільки тоді, коли це зумовлено технологією виробництв або місцезнаходженням на цих поверхах механічних та складальних цехів.

У гальванічних виробництвах застосовують ванни розмірами від 4500x1200x1500 до 13500x2000x2000 мм, які зазвичай встановлюють в котловани з вентиляційними каналами біля стін цехів, а трубопроводи води, пари та стиснутого повітря прокладають під стелею, звідки опускають їх по стінам на підлогу та підводять безпосередньо до ванн. Якщо ряди ванн встановлюють посередині цеху, які потребують підводу води, пари та стиснутого повітря, трубопроводи прокладають в спеціальних каналах, які викладені з цегли, причому трубопроводи ззовні обмазують бітумним лаком, що захищає їх від корозії та роз'їдання у випадку попадання в канали вологи та кислот. Паропроводи та ванни, в яких нагріваються розчини до температури 70-95 °С та вище, повинні мати надійну теплоізоляцію.

Для ізоляції виробничих приміщень та попередження потрапляння пилу із сусідніх цехів гальванічні цехи відгороджують капітальними стінами до перекриття.

В гальванічних цехах стіни на висоту 2-3 м від підлоги повинні бути викладені керамічною або скляною плиткою, що дозволить полегшити прибирання. Решта частина стін та стеля повинні бути гладкими, добре побілені крейдою.

Всі технологічні процеси, які є в гальванічних цехах, проходять з виділенням значної кількості парів, тазів та пилу, що негативно впливають на стан здоровя працівників. Тому в цехах встановлюють потужну припливно-витяжну вентиляцію, причому припливну вентиляцію проектують так, щоб забруднене повітря з цехів очистки, термічних, малярних та майстерень не потрапляло в гальванічний цех.

Подача припливного повітря повинна бути меншою ніж того, що вилучається, на 10-15%.

У всіх робочих приміщеннях від 30 до 50% вікон повинні мати квартирки з загальною їх площею не менше 10% від площі віконних отворів. Двері доцільно розташовувати з протилежних сторін цеху, вони повинні відкриватись назовні.

В літній період, до ванн з гарячими розчинами, бажана подача свіжого повітря на робочі місця методом повітряного душу. В холодний період року припливне повітря необхідно підігрівати до температури 18 °С.

Забір повітря для припливної вентиляції необхідно робити з незабруднених зон. Якщо необхідно припливне повітря очищують від пилу. Повна або часткова рециркуляція повітря в приміщеннях гальванічних цехів не допускається.

Вентилятори повинні розміщуватись в окремому відгородженому приміщенні; стіни приміщення повинні бути зроблені з звукопоглинаючих та ізолюючих матеріалів, щоб шум від роботи вентиляторів не проникав в виробничі приміщення.

Наявність в гальванічних цехах різнохарактерного обладнання в процесі роботи якого виділяються пари кислот, лугів, волога та виробничий пил, потребує проектування окремих вентиляційних систем.

Все технологічне обладнання - вентилятори, бортові відсмоктувачі, повітропроводи, верхні транспортні пристрої - повинні бути виготовлені з кислотостійких матеріалів (нержавіючі сталі, кераміка, вінілпласт) або пофарбовані кислотостійкими фарбами, або бітумним лаком.

Повітропроводи від шліфувальних станків з наждачним пилом необхідно розділяти від повітропроводів витяжної вентиляції від полірувальних станків з матерчастим (суконним) пилом, щоб запобігти самозайманню.

Витяжна вентиляція від ванн здійснюється бетонними каналами, які прокладаються під підлогою та герметично закриті зверху плитами, щоб не було засмоктування повітря з цеху, або металічними повітропроводами з верхнім розташуванням.

Викид забрудненого повітря та забір свіжого слід розташовувати на різних висотах, щоб запобігти попадання в цех забрудненого повітря. Розрив між розташуванням припливної та витяжної вентиляції повинен становити не менше 12-15м. Для вловлення пилу встановлюють фільтри різних типів.

Розводку електромереж до ванн зазвичай виконують мідними або алюмінієвими шинами. В невеликих гальванічних цехах, де ванни встановлюють біля стін, розводка струмопровідних шин виконується на кронштейнах з фарфоровими ізоляторами, які закріпленні на стінах. Шини підводять до розподілюючих щитів, а потім до ванн. У великих цехах з великою кількістю обладнання розводка шин в цеху виконується каналами, які прокладені під підлогою та закриті плитами.

Джерелом постійного струму для живлення електролізних ванн є низковольтні генератори, а також селенові випрямлювачі, які встановлюються в спеціальному окремому приміщенні.

У випадах використання газу для опалення особливу увагу повинно бути звернено на газопроводи та пальники (неповне згорання газу утворює окис вуглецю -отруйний газ без запаху). Тому категорично забороняється робити проводку газу в підземних трубопроводах. Перевірка щільності та надійності кранів, з'єднань фланцівта пальників, перевірка на повне згорання газу в пальника повинна проводитись щотижня.

Особливу увагу при будівництві гальванічних цехів приділяють будівельній структурі кислотно- та лужностійких підлог. Підлоги в гальванічних цехах повинні бути сконструйовані за наступною схемою: основа підлоги зі щебеню та бетону 1, бетонний шар - з кислото- та лужностійкого цементу з прошарками руберойду 2 та бітумінолю 3, верхній шар підлоги 4 - з керамічних плиток на спеціальній кислотно- та лужностійкій мастиці. Для стоку води підлога повинна мати ухил не менше 0.005 м або в сторону зливних трапів .Вентиляційні та каналізаційні канали повинні бути закриті залізобетонними плитами. Для огляду та прочистки каналів передбачаються люки.

Кожна зміна після закінчення роботи повинна прибирати робочі місця та виробничі приміщення, а також чистити обладнання та струмопровідні шини на ваннах та анодах, не допускаючи забруднення (запилення) розчинів та електролітів.

Стіни, підлога та стелі в гальванічних цехах повинні своєчасно ремонтуватись. Жолоби та стічні канавки для промивної води необхідно систематично чистити. На постійні робочі місця стеляться під ноги деревяні решітки або гумові настили, щоб запобігти їх промокання та охолодження.

Нагляд щодо стану пожежної безпеки повинен бути встановлений за тими процесами, де використовуються вибухо- та пожежонебезпечні речовини. Не можна складати в одну щільну кучу промаслений спецодяг, ганчіря для запобігання самозаймання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]