Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_NPZKR.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Порядок охорони геодезичних пунктів

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Відповідно до Закону України "Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність" передача геодезичних пунктів для забезпечення їх схоронності, порушення питань про відповідальність за їх пошкодження та знищення здійснюється відповідно до Порядку охорони геодезичних пунктів (далі - Порядок).

2. Геодезичні пункти - закріплені точки земної поверхні, положення яких визначено у загальній для них системі геодезичних координат і висот. До геодезичних пунктів належать центри та зовнішні знаки тріангуляції, GPS-мережі, полігонометрії, в тому числі і настінної, а також нівелірної мережі.

3. Закріплення геодезичних пунктів на місцевості здійснюється спеціальними інженерними пристроями і спорудами.

4. Знесення або перезакладка геодезичних пунктів здійснюється лише з дозволу Держкомзему та його органів на місцях відповідно до їх компетенції.

5. Земельні ділянки, на яких розташовані геодезичні пункти, зі смугою землі завширшки один метр уздовж меж геодезичних пунктів є охоронними зонами цих пунктів.

6. Надання земельних ділянок під будівництво геодезичних пунктів проводиться у порядку, встановленому земельним законодавством України.

7. В охоронних зонах забороняється:

виконувати різні господарські роботи (складувати матеріали, утримувати худобу, розводити багаття та інше) і завдавати будь-якої шкоди геодезичним пунктам;

виконувати без дозволу Держкомзему та їх органів на місцях роботи, що можуть негативно вплинути на стан геодезичних пунктів.

ПЕРЕДАЧА ГЕОДЕЗИЧНИХ ПУНКТІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЇХ СХОРОННОСТІ

8. Геодезичні пункти державної геодезичної мережі та мереж згущення, встановлені під час виконання топографо-геодезичних робіт, передаються для забезпечення їх схоронності користувачам (власникам) земельних ділянок, на території яких вони знаходяться.

9. Геодезичні пункти, які будуються під час виконання топографо-геодезичних та маркшейдерських робіт на будівельних майданчиках, заводських територіях, шахтах, інвентаризації земель та будівництва на інших об'єктах, передаються виконавцями цих робіт для забезпечення їх схоронності замовникам цих робіт.

Передача геодезичних пунктів для забезпечення їх схоронності здійснюється за актами встановленої форми згідно з додатком 1.

Інформація про побудовані геодезичні пункти на зазначених територіях подається до Державного картографо-геодезичного фонду (далі - Укркартгеофонд) за формою згідно з додатком 2.

10. Акти складаються в трьох примірниках, підписуються виконавцем та користувачем (власником) земельної ділянки і скріплюються печаткою.

Один примірник акта залишається у користувача (власника) земельної ділянки, який прийняв геодезичні пункти для забезпечення їх схоронності, другий - у виконавця робіт, третій - надсилається Укркартгеофонду.

11. Передача геодезичних пунктів для забезпечення їх схоронності здійснюється на місці їх знаходження за участю представників користувачів (власників) земельних ділянок та Держкомзему або їх органів на місцях згідно з пунктом 8 цього Порядку.

ПЕРІОДИЧНИЙ ОГЛЯД ГЕОДЕЗИЧНИХ ПУНКТІВ ТА ЇХ ВІДНОВЛЕННЯ

12. Періодичний огляд геодезичних пунктів та їх відновлення здійснюються територіальними виробничими підприємствами Держкомзему.

13. Роботи з огляду та відновлення геодезичних пунктів проводяться у містах через п'ять років, на інших територіях - через десять років.

14. Витрати, пов'язані з оглядом та відновленням зовнішнього оформлення геодезичних пунктів, передбачаються в кошторисах підприємств, які проводять ці роботи.

15. Суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують пункти державної геодезичної і нівелірної мережі, пункти знімальних геодезичних мереж як вихідну геодезичну основу, подають до Укркартгеофонду інформацію про стан пунктів за формою згідно з додатком 3.

ОБЛІК ГЕОДЕЗИЧНИХ ПУНКТІВ

16. Облік геодезичних пунктів здійснюється Укркартгеофондом, який веде банк геодезичних даних.

17. Відомості, які надійшли до Укркартгеофонду про стан геодезичних пунктів та побудову нових, беруться на облік і вводяться в банк геодезичних даних.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ВИМОГ ЩОДО ОХОРОНИ ГЕОДЕЗИЧНИХ ПУНКТІВ

18. Особи, винні у порушенні вимог щодо охорони геодезичних пунктів, несуть відповідальність згідно із законодавством.

Тема 4. Використання окремих приладів вимірювальної техніки.

ПОРЯДОК

використання апаратури супутникових радіонавігаційних систем під час проведення топографо-геодезичних, картографічних, аерофотознімальних, проектних, дослідницьких робіт і вишукувань та кадастрових зйомок

1. Цей Порядок регламентує використання апаратури супутникових радіонавігаційних систем (далі - СРНС) коду 9015 за товарною номенклатурою зовнішньоекономічної діяльності під час проведення топографо-геодезичних, картографічних, аерофотознімальних, проектних, дослідницьких робіт і вишукувань та кадастрових зйомок (далі - топографо-геодезичні роботи).

Вимоги Порядку обов'язкові для виконання всіма юридичними особами незалежно від форм власності та фізичними особами, в тому числі нерезидентами України, які використовують апаратуру СРНС.

2. Апаратура СРНС - апаратно-програмний комплекс, призначений для визначення координат точок земної поверхні за сигналами супутникових радіонавігаційних систем GPS NAVSTAR (США), ГЛОНАСС (Російська Федерація) та інших.

3. Порядок ввезення та обліку апаратури СРНС, яка може використовуватися в рамках міжнародних угод та технічних проектів (програм) для виконання топографо-геодезичних робіт за участю нерезидентів України, встановлюється цими угодами або технічними проектами (програмами) з урахуванням вимог пункту 8 цього Порядку.

4. Уся апаратура СРНС зарубіжного або вітчизняного виробництва, що використовується для виконання топографо-геодезичних робіт, підлягає обов'язковій реєстрації та обліку в Держкомземі за винятком апаратури СРНС Міноборони, МВС, СБУ, реєстрація та облік якої здійснюється Центральним топографічним управлінням Генерального штабу Збройних Сил України у визначеному ним порядку.

5. Для реєстрації та обліку апаратури СРНСв Держкомземі власник (користувач) повинен у п'ятиденний термін після її придбання (отримання в користування) або ввезення на територію України подати такі документи:

лист-звернення про реєстрацію апаратури СРНС;

копію документа про придбання даного комплекту апаратури або договору про передачу апаратури для користування;

копію технічної специфікації даного комплекту апаратури.

6. Держкомзем на підставі зазначених документів у триденний термін реєструє та ставить на облік апаратуру СРНСз видачею власнику (користувачу) Реєстраційного посвідчення (свідоцтва) встановленого зразка.

7. Виконання топографо-геодезичних робіт з використанням апаратури СРНС, обробка результатів вимірювань, отриманих за допомогою апаратури СРНС, дозволяється юридичним та фізичним особам на підставі ліцензії, що видається Держкомземом, дотримання встановлених цим органом певних умов та правил здійснення таких видів діяльності, Реєстраційного посвідчення (свідоцтва) установленого зразка. У разі проведення топографо-геодезичних робіт, що становлять державну таємницю, ліцензування здійснюється відповідно до законодавства.

8. Технічні проекти (програми) на виконання топографо-геодезичних робіт з використанням апаратури СРНСза участю нерезидентів України повинні узгоджуватися з Міноборони, Держкомсекретів та Держкомземом. Порядок обробки і використання результатів спостережень установлюється в технічних проектах (програмах).

9. У разі виходу з ладу апаратури СРНС(при неможливості її відновлення шляхом ремонту) її власник (користувач) подає до Держкомзему заяву про зняття апаратури з реєстрації. На підставі такої заяви Держкомзем знімає дану апаратуруСРНСз обліку та ліквідує Реєстраційне посвідчення (свідоцтво).

10. У разі втрати з будь-яких причин апаратури СРНСвласник (користувач) зобов'язаний у десятиденний термін повідомити про це Держкомзем, яка знімає зазначену апаратуру з обліку. Реєстраційне посвідчення (свідоцтво) в цьому випадку ліквідується.

11. Усі витрати, пов'язані з реєстрацією і метрологічною атестацією апаратури СРНС, відшкодовуються за рахунок власника (користувача) апаратури СРНС.

12. Власник (користувач) апаратури СРНС зобов'язаний:

забезпечити своєчасну реєстрацію та облік апаратури СРНСв установленому порядку;

забезпечити захист результатів координатних визначень, одержаних за допомогою апаратури СРНС, якщо вони містять відомості, що становлять державну таємницю України;

забезпечити використання апаратури СРНСтільки у межах робіт, передбачених затвердженими в установленому порядку технічними проектами (програмами) чи угодами, виключивши можливість її безконтрольного використання;

не пізніше ніж за десять днів до часу передачі апаратури СРНС, яка зареєстрована та знаходиться на обліку, іншим юридичним та фізичним особам або відправки її для ремонту іноземним виробникам повідомити про це Держкомзем.

13. У разі виявлення Держкомземом порушень вимог пункту 12 цього Порядку дія ліцензії на топографо-геодезичні роботи зупиняється до усунення цих порушень або на термін, визначений Держкомземом. У разі повторного або грубого порушення правил використання апаратуриСРНСліцензія на топографо-геодезичні роботи може бути анульована.