Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
178.18 Кб
Скачать

6.2. Технологія робіт.

Технологією робіт по будівництву зрошувальної мережі в ПСП «Сонячне» Якимівського району Запорізької області передбачається вибір оптимальних засобів механізації будівельно-монтажних робіт з визначення способів виконання робіт і необхідної кількості ресурсів.

6.2.1. Технологія будівництва відкритої зрошувальної мережі.

Технологією робіт по будівництво зрошувальної мережі передбачається зрізка рослинного шару грунту з трас каналів ї з резервів бульдозером ДЗ-42П та ДТ-75. Будівництво каналів передбачене а роздільних дамбах. Тому, технологія робіт включає виконання підготовки. Для цього грунт в основі дамб рихлиться бульдозером-розрихлювачем ДЗ-42П та ДТ-75на глибину 0,3м, до зволожується до оптимальної вологості поливною машиною ПМ-10 на К-700 і ущільнюється прищепним катком ДУ-39А. Обєм рихлення грунту в основі дамб визначається за формулою:

де: Врих. – ширина розрихлюваної смуги, м

h­рих.­ – товщина рихлення, м.

Площа, яку необхідно до зволожувати до оптимальної вологості, визначається за формулою:

Кількість води, яка необхідна для зволоження 3 грунту визначається за формулою:

де: ωо – оптимальна вологість грунту, %

ωе – природна вологість грунту, %

ωП – втрати вологості при транспортуванні і вкладанні грунту,%

γе – середня щільність грунту в природному стані, т/м3

γо – щільність води, т/м3.

Кількість води, яку необхідно подати на 1га, для зволоження до оптимального значення, визначається за формулою:

Об’єм грунту в основі, який необхідно ущільнити, рівний розрихлюваному об’єму грунту. Виїка каналу влаштовується екскаватором ЕО-3322В. Розроблений грунт розрівнюватиметься бульдозером ДЗ-42П та ДТ-75, дозволятиметься поливними машинами ПМ-10 і ущільнюватиметься причіпними котками ДУ-39А. Ширина розрівнювання грунту приймається рівною ширині дамб по низу, товщина – 0,3м. Недостатню кількість грунту для насипу дамб розробляють з резерву бульдозером ДЗ-42П та ДТ-75по поперечні схемі. Цей грунт такоє розрівнюють, до зволожують і ущільнюють.

Планування укосів, дна каналів і гребнів дамб виконується екскаватором планувальником при поперечній схемі роботи.

Ручні доробки в виїмках каналів до проектних відміток виконуються землекопом 2 розряду.

Обернена засипка резервів рослинним шаром виконується бульдозером ДЗ-140 при поперечній схемі роботи.

Проектом передбачено облицювання відкритої мережі збірними залізобетонними плитами ПНК 60-10, ПНК 60-15, ПНК 60-20, протифільтраційному екрані з поліетиленової плівки. Перед вкладанням поліетиленової плівки очищають русла каналів від грудок і сторонніх предметів. Плівку вкладають і зварюють робітники–ізолювальники. Закріплюється плівка на гребнях дамб. Для цього приямки, в які вкладається плівка, присипають їх землею і втрамбовують. Після перевірки якості вкладання і зварювання плівки, на дно і укоси каналів вкладають плити НПК краном КС-2572 вантажопідйомністю 6.3т, з максимальним вильотом стріли. Для формування отворів швів між плитами приміняють деревяні бруски. Шви заливають монолітним бетоном. Влаштовують заплечики з монолітного бетону.

Необхідна кількість мишинозмін і людино–днів для влаштування каналів приведна в таблиці 6.2.