Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
169.47 Кб
Скачать

9. Охорона праці та техніка безпеки.

9.1. Міроприємства охорони праці при будівництві насосної станції.

Територія будівельного майданчика під насосну станцію виділяється на місцевості захисною огорожею, призначеною для запобігання доступу сторонніх осіб на ділянку з небезпечними виробничими чинниками. За конструктивним виконання вона відноситься до панельних огорож збірно-розбірного типу. Згідно [ ] для огорож даного призначення використовують панелі довжиною і шириною 1,6м.

Перед початком робіт влаштовуються під'їзні шляхи і внутріплощадочні дороги, які забезпечують вільний доступ транспортних засобів до насосної станції, площадок складування, адміністративних і санітарно-побутових приміщень. Найбільш раціональною в даних умовах наскрізна схема внутріплощадочних доріг. Оскільки передбачається велика інтенсивність руху транспортних засобів (до 3 автомашин на годину в даному напрямку) доцільно влаштування грунтової профільованої дороги шириною 6 м з площадкою для розвантаження шириною 6 м і довжиною 12 м. Швидкість руху автомобілів по дорозі, згідно [ ] приймається за умови витримання гальмівного шляху:

де: μ – коефіцієнт тертя ковзання, рівний для автомобілів згідно [ ] μ=05;

q - прискорення вільного падіння, q=9.81 м/с,

S- шлях гальмування автомобіля приймається рівним згідно [ ] S=10.

Енергопостачання будівельного майданчику для технічних освітлювальних потреб виконуватиметься лінією електропередач, яка проходить поблизу.

Водопостачання будівельного майданчику виконуватиметься із ГКМК для технічних і протипожежних потреб.

Для створення набудівельному майданчику нормативного санітарно-гігієнічного режиму влаштовується санітарно-побутова зона. При кількості працюючих до 15 чоловік вона складається із відповідних слідуючих приміщень:

- побутове приміщення,

- їдальня,

- вбиральня,

- приміщення для відпочинку.

Для розміщення санітарно-побутових приміщень приймаються типові інвентарні будівлі пересувного типу. Площа окремих санітарно-побутових приміщень визначається за формулою:

де: f- норма площі окремого санітарно-побутового приміщення на одного робітника, визначається таблиці VIII.2 [ ];

N- розрахункова кількість робітників.

Згідно даної формули площа побутових приміщень буде рівна:

- площа для побутового приміщення

- площа для гардеробної

- площа для прийому їжі

- туалет на 1 очко

- площа для відпочинку

- площа службового приміщення

Загальна площа побутових приміщень рівна:

Виходячи з технічної характеристики інвентарних будівель, приймаємо, що корисна площа приміщення приблизно рівна 12 м2. Визначаємо кількість санітарно-побутових приміщень:

Для розміщення санітарно-побутових служб підбираємо номера типових проектів інвентарних будівель по таблиці VIII.3[ ];

- для побутового приміщення № СПД9,05×3×2,9 корисною площею 24,4 м,

- для гардеробної №420-04-21 6×2,7×3 корисною площею 14,4м,

- для їдальні №ВС-12 6,3×2,8×3,4 корисною площею 17,8 м,

- для відпочинку № 420-01-9 6×2,7×3 корисною площею 14,4м,

- туалет на 2 очка №420-04-23 8×2,7×3 корисною площею 14,3м,

- для службового приміщення №420-04-23 8×2,7×3 корисною площею 14,4 м.

Таким чином, для розміщення санітарно-побутових служб приймаємо 6 інвентарних будівель корисну площу 99,7м2.

Санітарно-побутові приміщення розміщуємо компактною групою поблизу під'їзних шляхів в південній частині об'єкту, що будується на віддалі 50 м від нього. Відстань між будівля приймаємо рівною 1 м. Оскільки виробництво вестиметься в літній період умивальні влаштовуються на відкритому повітрі під навісом. Для захисту від сонячної радіації і атмосферних опадів влаштовуються пересувні менти, на відкритому просторі, поблизу робочих місць. Вони обладнуються кушетками і аптечкою для надання першої допомоги.

Водозабезпечення будівельного майданчику для питтєвих і санітарно-побутових потреб виконується спеціальними автоцистернами, які привозять воду з с. Зірка. Середня кількість води, необхідний для одного робітника на протязі робочої зміни включає:

- для місцевих потреб 3,5л,

- для умивальника ,

- для туалета .

Загальна потреба робітників у воді становить:

Їжа для робітників готуватиметься в приміщенні пересувного типу, спеціально обладнаному для приготування і прийому їжі.

На будівельному майданчику для тимчасового зберігання матеріалів і конструкцій влаштовуються відкриті склади, які відділяються захисною огорожею, оскільки знаходяться в зоні дії вантажо-підйомних механізмів. Констукції вкладаються в штабелі, підкладки і прокладки розміщуються в одній вертикальній площині. Штабелі формуються в однорідних конструкцій. Ширина проходів між штабелями складає 1 м. Штабелі вже більш важкими виробами розміщується ближче до крану, з більш легкими - в глибині складу. З метою запобігання обвалу конструкцій розміри штабеля визначаємо розрахунком в залежності від якості основи. Грунт на площадці складу спланований і ущільнений котками, допустимий тиск складає 2 кг/см2. Визначаємо можливу висоту штабеля панелей стінових розміром 4,35×2 товщиною 40 см і вагою 3 т. Панелі вкладаються на дерев'яні опорні прокладки шириною 0,1м, прокладки між ярусами такі ж. Приймаємо, Що панель вкладається на чотири прокладки. Опорна поверхня чотирьох прокладок складає 0,1·4,35·4=1,74 м. Згідно [ ] грунт може сприймати навантаження від штабеля вагою:

Отже, в штабель можна покласти 34,8:3=11 рядів панелей. Висота штабеля при цьому буде:

Отримана висока більша від допустимої [ ] рівної Нд=2,5м. Приймаємо виступу штабеля рівною допустимій, тоді кількість рядів конструкції буде: 2,5:(0,1+0,4)=5.

На будівельному майданчику для тимчасової стоянки автомобілів влаштовуються спеціальна площадка, з урахуванням безпечної їх розстановки. Проектується площадка для зберігання палива і мастильних матеріалів.

Будівельні роботи на майданчику проводитимуться тільки в денний час, тому проектується лише аварійне освітлення, або охоронне, для якого характерна мінімальна освітленість 2 лк згідно [ ]. При освітленні невеликих площ (не більше 400- 500 м2 при ширині освітлювальної смуги до 100 м) і при невисокому рівні освітленості використовуються прожектори ПЗС-35 з лампами розжарювання потужністю 500 Вт, що встановлюються на матч з висотою 15 м.

Схема організації будівельного майданчику ровер приведена на рис.7.1.