Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.5-562010.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

8.8 Прийняття систем оповіщування до експлуатування

Прийняття СО до експлуатування здійснюється згідно з вимогами додатку К цих будівельних норм.

8.9 Технічне обслуговування систем оповіщування

Технічне обслуговування СО здійснюється з гідно з вимогами додатку Л цих будівельних нормах.

9 Системи протидимного захисту

9.1 Галузь застосування

Припливно-витяжну протидимову вентиляцію для видалення диму при пожежі (далі «систему димо- та тепловидалення») потрібно передбачати і проектувати для забезпечення евакуювання людей з приміщень будинку (споруди), для сприяння проведенню пожежно-рятувальних робіт, для зниження теплового температурного навантаження на несучі конструкції будинку (споруди), для уповільнення поширення вогню та осідання летких продуктів згоряння.

9.2 Загальні вимоги

9.2.1 Протидимну вентиляцію (систему димо- та тепловидалення і підпору повітря, далі - СДТ) слід проектувати для забезпечення евакуювання людей з приміщень будинків під час пожежі, яка виникла в одному з приміщень будинку (споруди).

9.2.2 СДТ слід передбачати згідно з вимогами СНиП 2.04.05 в залежності від функціонального призначення будинку необхідно додатково враховувати вимоги ДБН В.2.2-9, ДБН В.2.2-15, ДБН В.2.3-15, ДБН В.2.2-24, ДБН В.2.2-23 ДСТУ EN 12101-1, ДСТУ EN 12101-2 та інших НД.

9.2.3 Розрахунки СДТ слід виконувати згідно вимог СНиП 2.04.05.

9.2.4 Управління виконавчими елементами обладнання СДТ повинно здійснюватися в автоматичному режимі (від пожежної сигналізації та (або) автоматичних установок пожежегасіння) і дистанційному режимі (з пожежного поста та від кнопок, встановлених біля евакуювальних виходів з поверхів або в пожежних шафах).

Керована спільна дія СДТ регламентується залежно від реальних пожежонебезпечних ситуацій, що визначаються місцем виникнення пожежі в будинку (споруді) - розташуванням осередку пожежі в приміщенні на будь-якому з його поверхів. Задана послідовність дії СДТ повинна забезпечувати випереджальне включення витяжної вентиляції димовидалення від 20с до 30с відносно моменту запуску припливної протидимної вентиляції. У всіх варіантах потрібно відключення систем загальнообмінної вентиляції і кондиціонування.

9.3 Прийняття до експлуатування сдт

Прийняття до експлуатування здійснюється згідно з вимогами додатку К цих будівельних норм. Приймальні випробовування СДТ проводити згідно вимог НАПБ Б.05.022.

9.4 Технічне обслуговування сдт

Під час проведення технічного обслуговування необхідно виконувати вимоги додатку Л цих будівельних норм. Періодичні випробовування СДТ проводити згідно вимог НАПБ Б.05.022.

10 Диспетчеризація (Центральний пункт управління) та автоматизація спз

10.1 Галузь застосування

10.1.1 Диспетчеризація (центральний пульт управління системами протипожежного захисту - далі ЦПУ СПЗ) та автоматизація систем протипожежного захисту забезпечує контроль, сигналізацію і електрокерування роботою систем згідно з вимогами розділу 5 цих будівельних норм.

10.1.2 ЦПУ СПЗ встановлюється на об'єктах, де передбачені системи оповіщування людей про пожежу та управління евакуюванням 4 та 5 типу (СО4 та СО5), а також у будинках житлово-громадського призначення умовною висотою понад 47 м, якщо їх клас наслідків (відповідальності) відповідає ССЗ за ДБН В.1.2.-14.

На інших об'єктах електрокерування, контроль і сигналізація СПЗ і систем та устаткування, що не входять до складу СПЗ, але пов'язані із забезпеченням безпеки людей на об'єкті при виникненні пожежі та інших надзвичайних ситуацій повинні відповідати вимогам підрозділу 10.3.