Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.5-562010.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

7.4 Технічне обслуговування аспг

Під час проведення технічного обслуговування необхідно виконувати вимоги ДСТУ-Н CEN/TS 54-14 та додатку Л цих будівельних норм.

8 Системи оповіщування про пожежу та управління евакуюванням людей

8.1 Галузь застосування

8.1.1 Система оповіщування про пожежу та управління евакуюванням людей призначена для оповіщування людей, що знаходяться в будинку (споруді), про виникнення пожежі з метою створення умов для їх своєчасного евакуювання.

8.1.2 Улаштування, експлуатування та технічне обслуговування СО в будинках та спорудах слід здійснювати згідно з вимогами НАПБ А.01.003 та інших чинних НД.

8.1.3 Оповіщування здійснюється одним з таких способів або їх комбінацією:

- передачею звукових, а також, при необхідності, світлових сигналів оповіщування у всі приміщення будинку;

- трансляцією мовленнєвих повідомлень про пожежу;

- передачею в окремі зони будинку або приміщення повідомлень про місце виникнення пожежі, про шляхи евакуювання та дії, що забезпечують особисту безпеку;

- увімкненням світлових вказівників рекомендованого напрямку евакуювання;

- увімкненням освітлення евакуювання;

- для СО4 та СО5 типів - двостороннім зв'язком між приміщенням пожежного поста та зонами оповіщування.

8.1.4 СО із використанням мовленнєвого оповіщування при відсутності небезпечних ситуацій допускається використовувати в режимі трансляції музичних програм та іншої інформації з обов'язковим автоматичним вимкненням цього режиму при надходженні пожежної тривоги.

8.2 Загальні вимоги

8.2.1 За способами оповіщування СО діляться на світлові (візуальні), звукові, мовленнєві та комбіновані.

8.2.2 СО з використанням світлової (візуальної) сигналізації складається із світлових оповіщувачів, світлових вказівників, знаків, табло або інших пристроїв, сигнальна інформація від яких створюється подачею сигналу управління. При цьому світлові (візуальні) системи оповіщування застосовуються у разі неможливості забезпечити оповіщування звуковими та мовленнєвими оповіщувачами.

8.2.3 СО з використанням звукової сигналізації складається із звукових пожежних оповіщувачів згідно з ДСТУ EN54-3, що генерують звукові сигнали попередження про пожежу при подачі на них сигналу управління.

8.2.4 СО для забезпечення мовленнєвого оповіщування складаються з устаткування управління та індикації і гучномовців згідно з ДСТУ-Н CЕN/ТS 54-14, ДСТУ EN54-16 та ДСТУ EN54-24 відповідно. Трансляція мовленнєвого повідомлення забезпечується ручним, або автоматичним запуском устаткування управління та індикації.

8.2.5 Комбіновані СО складаються із світлової, звукової та/або мовленнєвої сигналізації.

8.2.6 Вибір типів СО для будинків і приміщень різного призначення подано у додатку Г цих будівельних норм. Системи оповіщування про пожежу (надалі - СО) поділяють на п’ять типів за параметрами, наведеними в Додатку Г цих будівельних норм.

8.2.7 Приведення в дію СО виконується:

8.2.7.1 В автоматичному режимі сигналом від СПС;

8.2.7.2 В ручному режимі оперативним персоналом з пожежного поста при отриманні синалу від СПС, або АСПГ. При цьому ручний режим має найвищий пріоритет управління СО.

8.2.8 Вибір типу СО та виду управління повинен визначатися проектною організацією, що має відповідну ліцензію, в залежності від функціонального призначення, конструктивних та об´ємно-планувальних рішень будинку (споруди) виходячи з умов забезпечення безпечного та своєчасного евакуювання людей.

8.2.9 Устатковання, що входить до складу СО, повинно відповідати вимогам чинних стандартів.

8.2.10 Оповіщування повинно виконуватись у всіх приміщеннях будинків (споруд) з постійним та тимчасовим перебуванням людей, та, при необхідності, на прилеглій до будинку території.

8.2.11 Мовленнєві повідомлення про пожежу повинні бути короткими, ясними та зрозумілими.

8.2.12 У будівлях, де можливе перебування людей, що не володіють національною мовою, мовленнєві повідомлення повинні транслюватися на декількох мовах, але не більше ніж на 4-х (чотирьох).

8.2.13 Допускається використовувати СО з радіоканальними з’єднувальними лініями, при цьому вони повинні бути забезпечені автоматичним контролем їх працездатності.