Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат Виталик.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
196.61 Кб
Скачать

Висновки

Розвиток професійної ідентичності у вищому навчальному закладі формується у процесі здобуття знань, інтеріоризації набутих знань, практико- орієнтованій діяльності, використанні активних методів роботи для освоєння професії, а також у введенні в навчальний процес циклу занять, які безпосередньо розвивають професійну ідентичність. У результаті аналізу існуючих досліджень з питань професійної ідентичності, ми дійшли висновку, що професійна ідентичність – це психологічна категорія, яка відноситься до ус- відомлення своєї приналежності до певної професії, певної професійної спільноти. Вона не зводиться власне до професіоналізму, а є результатом професійного самовизначення, персоналізації та самоорганізації. Слід зазначити, що ідентичність має структурну будову. Основними параметрами виміру її компонентів є ціннісний та оціночний, що знаходяться у взаємодії та взаємозв’язку. На процес формування професійної ідентичності впливають три основні чинники: 1) суб’єктивні, чи особистісні, внутрішні чинники, пов’язані з ціннісно-смисловою сферою, самосвідомістю, самоактуалізацією, рефлек- сивністю, компетентністю, вміннями, задоволенням, творчістю; 2) об’єктивні, чи зовнішні, чинники, пов’язані з вимогами професійної діяльності, яка здійснюється в особистісно-орієнтованій парадигмі, яка виступає регулюючою основою професійно-особистісного самовизначення; 3) об’єктивно-суб’єктивні чинники, які пов’язані з організацією освітньої та професійної сфер.

Список використаних джерел

  1. Гарбузова Г.В. Социально-профессиональная идентичность будущих специалистов как предмет педагогического анализа / Г.В. Гарбузова // Актуальные проблемы педагогики и образования. – Брянск : Изд-во БГУ, 2005. – С. 106-108

  2. Иванова Н.Л. Профессиональная идентичность в социально-психологических исследованиях / Н.Л. Иванова // Вопросы психологии. – 2008. – №1 – С. 89-101.

  3. Маркова А.К. Психология профессионализма / А.К. Маркова. – М. : Международный гуманитарный фонд «Знание», 1996. – 312 с.

  4. Павленко В.И. Представление о соотношении социальной и личностной идентичности в современной западной психологии / В.И. Павленко // Вопросы психологии. – 2000. – №1. – С. 135-142.

  5. Румянцева Т.В. Психодинамические основы идентичности : [учеб. Пособие для вузов] / Т.В. Румянцева. – Ярославль : Яр ГУ, 2009. – 204 с.

  6. Шнейдер Л.Б. Профессиональная идентичность: теория, эксперимент, тренинг / Л.Б. Шнейдер. – М. : Изд-во Моск. псих.-соц. ин-та, 2004. – 600 с.