Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стаж. курс заст нач.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Міністерство надзвичайних ситуацій україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ УКРАЇНИ

Програма стажування курсантів 5-го курсу зі спеціальності 7.17020301

Пожежна безпека ” на посаді заступника начальника пожежно-рятувального підрозділу МНС України

Харків 2012

Схвалено для використання в навчальновиховному процесі

Протокол від

№ засідання методичної ради НУЦЗ України

Програма розроблена кафедрою пожежної та рятувальної підготовки

Авторський колектив: Безуглов О.Є., Ковальов П.А.

Рецензент:

Начальник управління оперативного реагування ГТУ МНС в Харківській області полковник служби цивільного захисту

Черненко О.М.

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор університету,

генерал-лейтенант

служби цивільного захисту

кандидат психологічних наук, професор

В.П. Садковий

„____” _____________ 2012 р.

ПРОГРАМА

стажування курсантів 5-го курсу зі спеціальності 7.17020301

Пожежна безпека” на посаді заступника начальника пожежно-рятувального підрозділу МНС України

Організаційні заходи

1. Мета та завдання стажування.

1.1 Стажування курсантів у пожежно-рятувальних підрозділах України є складовою частиною процесу підготовки спеціалістів, обов'язковим компонентом освітньо-професійної програми для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня „спеціаліст” зі спеціальності 7.17020301 „Пожежна безпека”.

1.2 Стажування має за мету:

1.2.1 Закріплення і вдосконалення одержаних курсантами теоретичних знань.

1.2.2 Формування у курсантів професійних вмінь та навичок для виконання майбутніх функціональних обов’язків.

1.2.3 Виховання потреб до систематичного оновлення своїх знань та творчого використання їх в практичній діяльності.

1.2.4 Збір і узагальнення курсантами інформації про роботу пожежно-рятувальних підрозділів з метою її використання в навчальному процесі.

1.2.5 Прищеплення курсантам інтересу до вибраної спеціальності робітника МНС України.

1.2.6 Глибоке і всебічне вивчення ділових та моральних якостей курсантів для більш доцільного їх використання на службі.

2. Організація стажування курсантів у територіальних органах та підрозділах гту мнс в ар Крим, в м. Києві та Київській області, гту(ту) мнс в областях, ту в м. Севастополі.

2.1 Стажування здійснюється відповідно до „Положення про організацію та проведення практичної підготовки курсантів, студентів (слухачів) вищих навчальних закладів МНС України”, затвердженого наказом МНС від 01 грудня 2003 року № 461.

2.2 Організацію проведення стажування курсантів 5-го курсу на посаді заступника начальника пожежно-рятувального підрозділу забезпечують НУЦЗ України та ГТУ МНС в АР Крим, в м. Києві, ГТУ(ТУ) МНС в областях, ТУ в м. Севастополі.

2.3 Загальне керівництво стажуванням курсантів 5-го курсу на посаді заступника начальника пожежно-рятувального підрозділу здійснюють ГТУ МНС в АР Крим, в м. Києві, ГТУ(ТУ) МНС в областях, ТУ в м. Севастополі.

Організаційні питання, пов’язані з проведенням стажування, визначаються наказом головного управління (управління) області (міста). На час проходження стажування в окремих випадках за рішенням керівника територіального органу курсанти можуть призначатися на вакантні посади у підрозділ, де проводиться стажування з виплатою посадових окладів згідно з вимогами діючого законодавства.

2.4 Напередодні стажування з курсантами, керівниками підрозділів та відповідальними за організацію стажування проводиться службова нарада, на якій доводиться наказ, призначаються безпосередні керівники стажування, проводиться інструктаж курсантів з організаційних питань та правил безпеки праці. Курсантам на період стажування видаються вкладиші до посвідчення особи, що підтверджують виконання ними обов’язків на конкретній посаді.

2.5 Безпосередніми керівниками стажування призначаються найбільш підготовлені працівники, які мають відповідний кваліфікаційний рівень і достатній практичний досвід, високі ділові та моральні якості. За одним керівником закріплюється не більше двох курсантів.

2.6 Під час стажування курсанти підпорядковуються начальникові відповідного підрозділу, який на цей період є для них прямим начальником.

2.7 На керівників підрозділів, де проходять стажування курсанти, та безпосередніх керівників стажування покладається:

2.7.1 Забезпечення виконання програми та індивідуальних планів стажування в повному обсязі. Встановлення режиму роботи курсантів.

2.7.2 Призначення безпосередніх керівників стажування з числа підлеглих працівників.

2.7.3 Представлення курсантів особовому складу підрозділу, роз’яснення їх правового статусу, ролі та завдань під час виконання своїх обов’язків.

2.7.4 Контроль за включенням до плану стажування заходів, відображених у змісті програми за окремими видами практики та умов для їх виконання у повному обсязі.

2.7.5 Інструктаж курсантів, ознайомлення з оперативною обстановкою, завданнями і функціями підрозділу, його структурою, внутрішнім розпорядком, правилами безпеки праці.

2.7.6 Щоденний облік та оцінка роботи курсантів, контроль за виконанням планів стажування, внутрішнього розпорядку, контроль за веденням щоденників.

2.7.7 Проведення виховної роботи з курсантами.

2.7.8 Створення для курсантів необхідних житлово-побутових умов (надання, якщо можливо, безкоштовного житла, медичного обслуговування), а також забезпечення робочими місцями, необхідним майном, службовими бланками, літературою тощо.

2.7.9 Аналіз роботи курсантів і надання їм допомоги в успішному виконанні програми стажування.

2.7.10 Узагальнення підсумків стажування і надання звіту до ГТУ МНС в АР Крим, в м. Києві, ГТУ(ТУ) МНС в областях, ТУ в м. Севастополі про його проходження для підготовки підсумкового наказу.

2.7.11 Складання характеристики на курсанта, її затвердження (не менш ніж за три дні до закінчення стажування). У характеристиці відображається: обсяг і якість виконання службових обов’язків і вміння реалізувати набуті знання в роботі; наявність навичок тактично правильного прийняття рішень з гасіння пожеж, ліквідації аварії або наслідків стихійних лих, використання технічних і спеціальних засобів; забезпечення пожежної безпеки об’єктів, використання керівних і нормативних документів, складання оперативно-службової документації, організаторські здібності у службовій діяльності; особисті морально-ділові якості, дисциплінованість, ретельність, загальний культурний і професійний рівень розвитку; підсумкова оцінка за стажування окремо на даній посаді. Характеристики завіряються печаткою і надсилаються до університету для приєднання до особової справи курсанта.