Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Музикотерапія.rtf
Скачиваний:
107
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
52.5 Кб
Скачать

6. Приклади музикотерапевтіческого впливу

- Багаторазово підтверджений факт: ре-мажорна соната Моцарта зупиняє напади епілепсії і навіть позбавляє від неї;

- Газета "Факти" від 28 квітня 2006 р., розповідаючи про досвід Козятинського реабілітаційного центру для важко хворих дітей ( ДЦП, синдром Дауна, генетичні захворювання), повідомляє, що "12-річна Аня, яка страждає на ДЦП, завдяки заняттям музикою навчилася ходити, танцювати і стала переможцем чотирьох міжнародних естрадних конкурсів";

- Знаменитий французький актор Жерар Депардьє позбувся заїкання за 3 місяці, щодня слухаючи за порадою лікаря музику Моцарта.

- Бразильські вчені провели експеримент, в якому взяли участь 60 пацієнтів, що страждали різними порушеннями зору. Половина учасників готувалися до дослідження зору під музику Моцарта. Інші чекали початку тестування в повній тиші. Пацієнти, що чекали початку тесту під музику Моцарта, краще фокусували зір і впоралися із завданням значно швидше, ніж ті, хто готувався до тестування в тиші.

- Унікальний метод лікування - колоколотерапія - випробуваний в онкологічному диспансері Архангельська. Дзвонами лікували ще в Стародавній Русі, але досвід лікування дзвоном саме онкологічних хворих перший в Росії. В основі лікувального сеансу - канонічні церковні дзвони. Експеримент триває;

- Медики вважають, що музика сприяє розслабленню мускулів, особливо при прискореній ходьбі і бігу, і може застосовуватися в якості додаткової реабілітаційної терапії для підтримки гарної фізичної форми сердечників і людей, що страждають від ожиріння. Крім того, музика володіє стимулюючою дією на настрій і емоції, дозволяючи підтримувати спортивний дух і тим самим довгостроково впливаючи на фітнес-досягнення.

- Лікарі прийшли до висновку, що улюблена музика може сприяти розширенню судин і пониженню рівня холестерину в крові.

- Прослуховування музики певного типу здатне уповільнити серцебиття і знизити кров'яний тиск. Дослідники перевірили різні комбінації музики і тиші і з'ясували, що найкраще на кровотік і серце діють мелодії, багаті акцентами і чергують швидкі і повільні такти. Арії Верді, яким передують 10-секундні музичні вступу, виявилися прекрасно синхронізованими з серцево-судинним ритмом.

- С. Шабутін. С. Хміль, І. Шабутіна [8] наводять можливі варіанти терапевтичного використання музики: впливає на рецептори шкіри; активізує функції нервової системи; зменшує больовий поріг; регулює виділення гормонів, що знижує стрес; впливає на серцевий ритм і пульс; може підвищувати і знижувати кров'яний тиск; знижує м'язову напругу і покращує координацію рухів; нівелює неприємні відчуття, впливає на температуру тіла; впливає на травлення; впливає на енергоінформаційний потенціал організму; може поліпшити пам'ять і здатність до навчання; стимулює внутрішньоутробний розвиток плода.