Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач яни.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
246.27 Кб
Скачать

Таращанський агротехнічний коледж імені Героя Радянського Союзу о.О.Шевченка Циклова комісія професійно-практичної підготовки відділення «Бухгалтерський облік та організація виробництва»

Допускаю до захисту

Завідуюча відділенням

Нестеренко К.П.

« » 201 р.

Курсова робота

з дисципліни «Організація виробництва»

на тему: Організація і шляхи підвищення економічної ефективності вирощування цукрового буряку на прикладі СГ ПП «Петрівське»

Студентки ІІІ курсу 631 групи

напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент»

спеціальності 5.03060101 «Організація виробництва»

Брильовської Яни Ігорівної

(прізвище та ініціали)

Керівник Нестеренко К.П.

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Національна шкала

Кількість балів: Оцінка ECTS:

Члени комісії

(підпис) (прізвище та ініціали)

(підпис) (прізвище та ініціали)

(підпис) (прізвище та ініціали)

М. Тараща – 2016 рік

Зміст

ВСТУП…………………………………………………………………………..3 Розділ 1. Наукові основи підвищення економічної ефективності виробництва цукрових буряків.……………………………………………..5 1.1. Суть економічної ефективності сільськогосподарського виробництва. …………………………………………………………………....5 1.2. Показники ефективності виробництва цукрових буряків і методика їх визначення.…………………………………………………………………...7

1.3. Вирощування цукрового буряку на насіння……………………...11 Розділ 2. Рівень виробництва цукрових буряків та їх економічна ефективність…………………………………………………………………..15 2.1. Виробничі ресурси господарства та їхнє використання ………...15

2.2. Динаміка посівних площ, урожайності та валових зборів цукрових буряків.………….................................................................................................21

2.3. Економічна ефективність виробництва цукрових буряків..................................................................................................................23

2.4. Інтенсифікація буряківництва……………………………………..26 Висновок.………………… …………………………………………………...31 Список використаної літератури.……… …………………………………33

Вступ

Розв’язання проблеми збільшення виробництва сільськогосподарської продукції та поліпшення її якості вимагає радикальних перетворень економічних відносин, прискорення науково-технічного прогресу. Нині вже йде перехід до розвитку агропромислового виробництва на основі різних форм власності і видів діяльності в умовах ринкової економіки.

В економічному розвитку країни сільське господарство відіграє особливе місце. Це одна з основних галузей народного господарства, яка забезпечує виробництво продуктів харчування і є найпершою умовою розвитку суспільства. Продукти сільського господарства і промислові товари, що виробляються із сільськогосподарської сировини, становлять 75% фонду народного споживання.

Необхідною умовою збільшення обсяги виробництва цукрових буряків є зростання продуктивність праці. Проблема в буряківництві має значення у зв'язку з трудомісткістю виробництва. Рівень продуктивність праці у галузі залежить головним чином урожайності та витрат праці в 1 га. Зниження витрат праці можливо з допомогою подальшої інтенсифікації галузі й залежить, своєю чергою, від рівня механізації, організації виробництва, своєчасності виконання робіт з догляду за буряками, ефективність використання внесених мінеральних добрив, гербіцидів, від природних й інших чинників.

Підвищення продуктивність праці в буряківництві вирішальною мірою залежить від скорочення витрат праці в формування густоти насаджень. У структурі витрат праці вони є 51-55%. Проте якість насіння цукрових буряків, система їх придбання останні роки різко погіршилися, що також сприяло зниження продуктивність праці і врожайності коренеплодів.

Вихідним моментом розробки заходів із збільшення виробництва цукрового буряку й підвищенню його ефективності є аналіз собівартості виробництва. Багаторазове зростання вартості основних засобів, палива, добрив спричинило різке зростанню собівартості продукції. Провідна роль у розвитку продуктивних сил країни належить галузям промисловості, однак неодмінною умовою економічного прогресу є підвищення ефективності сільського господарства.

Сільське господарство є істотним джерелом нагромадження, воно забезпечує понад 23% загальної суми національного доходу країни.

Україна аграрна країна. Географічне розташування держави дуже сприятливе для вирощування різних сільськогосподарських культур. Здебільшого на території України вирощують зернобобові, цукрові буряки, технічні культури, плоди, ягоди, виноград та ін.

В Україні цукрові буряки єдине джерело сировини для цукрової промисловості. Коренеплоди культивованих в країні сортів та гібридів цукрових буряків містять 17–18% цукру, а при сприятливих умовах його нагромаджується до 20%. При переробці на цукрових заводах вихід цукру з коренеплодів становить 12–15%. Таким чином, при врожайності цукрових буряків 350–400 ц/га можна одержати по 50–60 ц цукру з 1 га.

Буряко-цукровий комплекс України включає 60 цукрових заводи, виробничі потужності яких забезпечують переробку 130 тис. т коренеплодів цукрових буряків за добу. Основними бурякосійними районами України є Вінницька, Хмельницька, Черкаська, Полтавська, Тернопільська, Київська, Харківська та Сумська області, які забезпечують близько 70% валового виробництва цукрових буряків. У структурі посівів сільськогосподарських культур цукрові буряки становлять, у деяких регіонах до 15–19% загальної площі посівів. Отож, як бачимо, в Україні є всі умови для розвитку такої галузі сільського господарства – як цукрові буряки.

Отже метою курсової роботи буде аналіз економічної ефективності вирощування цукрових буряків на прикладі СГ ПП «Петрівське» у Київській області.

Розділ 1. Наукові основи підвищення економічної ефективності виробництва цукрових буряків.

1.1 Суть економічної ефективності сільськогосподарського виробництва. буряк цукровий сільськогосподарський

Підвищення ефективності агропромислового виробництва – визначальний фактор економічного розвитку суспільства.

Ефективність виробництва як економічна категорія відображає дію об’єктивних економічних законів, яка виявляється в результаті виробництва. Вона є тією формою, в якій реалізується мета суспільного виробництва. Економічна ефективність показує суспільний корисний ефект від застосування засобів виробництва і живої праці, а також сукупних її вкладень.

Економічна ефективність виробництва визначається відношенням одержаних результатів до витрат засобів і живої праці. Ефективність виробництва – узагальнююча економічна категорія, якісна характеристика якої відображається у високій результативності живої і уречевленої праці в засобах виробництва.

Економічна ефективність сільськогосподарського виробництва означає одержання максимальної кількості продукції з одного гектара земельної площі при найменших затратах праці і коштів на виробництво одиниці продукції. Ефективність сільськогосподарського виробництва включає не тільки співвідношення результатів і витрат виробництва, в ній відбиваються також якість продукції і її здатність задовольняти ті чи інші потреби споживача. При цьому підвищення якості продукції вимагає додаткових затрат праці.

Підвищення ефективності виробництва означає, що на кожну одиницю витрат і застосованих ресурсів одержують більше продукції і доходу.

По-перше, чим менше праці і ресурсів затрачається на одиницю продукції, тим більше її можна одержати при тих же засобах, та й продукція буде дешевшою. Отже, підвищення ефективності сприяє збільшенню виробництва продукції і повнішому задоволенню потреб населення.

По-друге, ефективність сільськогосподарського виробництва безпосередньо впливає на рівень роздрібних цін на продукти харчування і товари широкого вжитку, виготовлені із сільськогосподарської сировини. Адже рівень цін тісно пов’язаний із суспільно необхідними витратами на виробництво продукції. Підвищення ефективності й зниження собівартості створюють умови для зниження роздрібних цін на ринку.

По-третє, підвищення ефективності виробництва впливає на збільшення доходів та рентабельність сільськогосподарських підприємств. Чим більше вони виробляють і продають продукції, тим дешевше вона їм обходиться, тим вищі їх доходи, тим більше засобів вони можуть виділити для розвитку виробництва, підвищення оплати праці і соціальних умов. Це надзвичайно важливо в умовах вільного підприємництва, яке розвивається за рахунок лише власних коштів.

Оцінкою, сільськогосподарського виробництва є критерій економічної ефективності. Ця ознака пов’язана із збільшенням виробництва споживчих вартостей на основі раціонального використання виробничих ресурсів і підвищення продуктивності праці. Оскільки споживання – кінцева мета виробництва, то лише на цій стадії видно, як ведеться виробництво й настільки воно доцільне. Отож, вихідним критеріям економічної ефективності виробництва є обсяг національного доходу з розрахунку на душу населення. Максимізація корисних ефектів на душу населення нерозривно пов’язана із збільшенням обсягів виробництва валової продукції, економією витрат в усіх сферах суспільного виробництва, включаючи і не виробничу

Отже, економічна ефективність сільського господарства проявляється у збільшенні виробництва продукції на душу населення. У сільському господарстві, як і в інших сферах економіки, економічну ефективність слід розглядати в органічному зв’язку з досягненням соціальних результатів, соціального ефекту. Будь-які заходи, спрямовані на підвищення ефективності виробництва, необхідно оцінювати не тільки з економічної позиції, а й з урахуванням соціального результату. При цьому велике значення має збереження навколишнього середовища, дотримання рівноваги в природі, що особливо важливо в зв’язку з прискоренням науково-технічного прогресу.