Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
физика / лаб / методичкі_лаб / Електрика.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
768.51 Кб
Скачать

Порядок виконання завдання 1 та опрацювання результатів

1. Зібрати експериментальну установку за схемою (рис. ЕП 2.3).

2. Приєднати конденсатор С0 ..

3. Увімкнути джерело струму.

4. Подати ключем напругу на конденсатор, потенціометром виставити напругу 30 В. Зарядити конденсатор (час заряджання конденсатора – до 1хв).

5. Перемкнути ключем конденсатор на гальванометр для розрядки. Записати значення максимального відхилення (в поділках) m0.

Вимірювання величини m0 виконати не менше п’яти разів. Результати вимірювань записати до табл. ЕП 2.1. Обчислити m0ср при вимкненому джерелі струму.

6. Від’єднати еталонний конденсатор С0, приєднати по черзі досліджувані конденсатори С1 і С2 і для кожного конденсатора повторити п’ять разів пункти три – п’ять. Записати знайдені значення m і m2 і у табл. ЕП 2. 1.

7. Обчислити за формулою (ЕП 2.6) та значеннями m0ср та m і m обчислити значення ємностей С1 і С2. Статистично опрацювати результати ( як для прямих вимірювань) для кожного з конденсаторів С1 і С2 .

8. Зібрати батарею з послідовно з’єднаних конденсаторів С1 і С2 і провести п’ять разів вимірювання mі пос., потім з‘єднати паралельно повторити пункти три – п’ять, п’ять разів. Виміряти п’ять разів mі пар, результати записати у табл. ЕП 2. 1. Знайти m пос ср , m пар.ср.

9. Вимкнути установку.

10. Знайти значення ємності батареї конденсаторів за формулами

Спос = С0 ; С пар= С0 .

Порівняти експериментальні значення ємностей батарей зі значеннями , обчисленими за формулами

С пос = ; С пар = С1 ср. 2 ср.

Завдання 2.Вимірювання електричної ємності конденсатора та батареї конденсаторів з використанням приладу Е7-13

Вимірювання ємності за допомогою приладу Е7-13 полягає в автоматичному зрівнюванні напруги на ємнісному опорі досліджуваного конденсатора з напругою на внутрішньому еталонному резисторі. На цифрове табло приладу висвітлюється число, яке відповідає значенню ємності досліджуваного конденсатора або батареї конденсаторів.

Порядок виконання завдання 2 та опрацювання результатів

1. Підготувати вимірювальний прилад Е7-13 до роботи згідно з інструкцією, що знаходиться на лабораторному столі.

2. Приєднати за допомогою затискачів досліджуваний конденсатор С1 до приладу. Виміряти п’ять разів ємність конденсатора згідно з інструкцією. Результати занести у табл. ЕП 2. 2.

3. Статистично опрацювати результати вимірювань. Результати визначення ємності конденсатора записати в інтервальній формі.

4. Приєднати конденсатор С2 до приладу. провести Вимірювання ємність конденсатора п’ять разів згідно з інструкцією. Результати занести до табл. Еп 2. 2. Статистично опрацювати результати вимірювання для С2 . Результати записати в інтервальній формі.

5. Скласти батарею з двох послідовно з‘єднаних конденсаторів. Виміряти п’ять разів ємність Спос, за порядком викладеному в п. 4. Результати занести до табл. ЕП 2. 2.

6. Скласти батарею з двох паралельно з‘єднаних конденсаторів. Виміряти п’ять разів ємність Спар, за порядком викладеному в п. 4. Статистично опрацювати результати вимірювання. Результат записати в інтервальній формі.

7. Порівняти значення Спос.ср і Спар.ср визначені експериментально зі значеннями, обчисленими за формулами

; Спар. = С1 ср2 ср

Результати записати у табл. Еп 2. 2.

Таблиця ЕП 2.1

Номер

досліду

m0i

m1i

C1 , мкФ

C2 ,мкФ

З‘єднання

Послідовне

Паралельне

mi пос

Спос

mi пар

Спар

1

2

,,,

n

Середнє значення

Таблиця ЕП 2.2

№ п/п

С1, мкФ

С2,мкФ

С пос., мкФ

С пар.,мкФ

С пос.,мкФ

теор.

Спар.мкФ

теор.

1.

2.

,,,

n

Середнє

значення

Соседние файлы в папке методичкі_лаб