Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MagRV / розділ 1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
266.24 Кб
Скачать

1.3.2 Ядро інтеграції підприємства

Функції, що їх MES-системами, можуть бути інтегровані з іншими системами управління підприємством, такими як Планування ланцюжків постачань (SCM), Продажі та Управління сервісом (SSM), планування ресурсів підприємства (ERP), Автоматизовані системи управління технологічними процесами (АСУТП), що забезпечить своєчасне і всеосяжне спостереження за критичними виробничими процесами.

Рис 1.2 Ядро інтеграції підприємства

1.3.3 Функції mes-систем

Використовуючи дані рівнів планування і контролю, MES системи управляють поточної виробничої діяльністю відповідно з вступниками замовленнями, вимогами конструкторської та технологічної документації, актуальним станом обладнання, переслідуючи при цьому цілі максимальної ефективності та мінімальної вартості виконання виробничих процесів.

Міжнародна асоціація виробників систем управління виробництвом (MESA) визначила одинадцять типових узагальнених функцій MES систем:

Контроль стану і розподіл ресурсів (RAS) - Управління ресурсами виробництва: технологічним обладнанням, матеріалами, персоналом, документацією, інструментами, методиками робіт.

Оперативне / Детальне планування (ODS) - Розрахунок виробничих розкладів, заснований на пріоритетах, атрибутах, характеристиках і способах, пов'язаних зі специфікою виробів і технологією виробництва.

Диспетчеризація виробництва (DPU) - Управління потоком виготовляються деталей за операціями, замовленнями, партіям, серіям, за допомогою робочих нарядів.

Управління документами (DOC) - Контроль змісту і проходження документів, супроводжуючих виготовлення продукції, ведення планової та звітної цехової документації.

Збір та зберігання даних (DCA) - Взаємодія інформаційних підсистем в цілях отримання, накопичення і передачі технологічних і керуючих даних, що циркулюють у виробничому середовищі підприємства.

Управління персоналом (LM) - Забезпечення можливості управління персоналом в щохвилинному режимі.

Управління якістю продукції (QM) - Аналіз даних вимірювань якості продукції в режимі реального часу на основі інформації надходить з виробничого рівня, забезпечення належного контролю якості, виявлення критичних точок і проблем, що вимагають особливої ​​уваги.

Управління виробничими процесами (PM) - Моніторинг виробничих процесів, автоматичне коректування або діалогова підтримка рішень оператора.

Управління техобслуговуванням і ремонтом (MM) - Управління технічним обслуговуванням, плановим і оперативним ремонтом обладнання та інструментів для забезпечення їх експлуатаційної готовності.

Відстеження історії продукту (PTG) - Візуалізація інформації про місце і час виконання робіт по кожному виробу. Інформація може включати звіти: про виконавців, технологічних маршрутах, комплектуючих, матеріалах, партіонних і серійних номерах, вироблених бувальцях, поточних умовах виробництва і т.п.

Аналіз продуктивності (PA) - Надання докладних звітів про реальні результати виробничих операцій. Порівняння планових і фактичних показників.

1.4 Erp система

Enterprise Resource Planning System - система управління ресурсами компанії, причому експерти в даній області відзначають, що головне слово тут - "компанія".

ERP системи впроваджуються для того, щоб об'єднати всі підрозділи компанії і всі необхідні функції в одній комп'ютерній системі, яка обслуговуватиме поточні потреби цих підрозділів. Розробка подібної єдиної системи - непросте завдання. Зазвичай кожен підрозділ має власну комп'ютерну систему, оптимізовану для вирішення його завдань.

ERP система веде єдину базу даних по всіх підрозділах і завданням, так що доступ до інформації стає простіше, а головне, підрозділи отримують можливість обмінюватися інформацією.

ERP система автоматизує завдання, вбудовані у виконання бізнес-процесів. Так, при отриманні замовлення від споживача менеджер має всю інформацію про відносини із замовником і його кредитний рейтинг. Коли один підрозділ закінчує працювати із замовленням, той автоматично передається в наступний підрозділ. При цьому виключаються багатократні помилки введення інформації, втрати документів і тому подібні казуси. У підсумку замовлення обробляються швидше і без помилок. Аналогічні можливості виникають у багатьох інших служб - служби персоналу, виробничого відділу, відділу маркетингу, служби постачання. Єдина інформаційна база дозволяє враховувати взаємозв'язок окремих процесів, як, на приклад, завантаження замовленнями на поточний місяць і графік відпусток персоналу.

ERP система змінює ставлення персоналу окремо і служб в цілому до своєї роботи. Тепер менеджери, провідні замовлення, володіють інформацією про його стан в кожен момент часу і по всіх аспектах: чи поступила оплата за роботу, чи достатньо комплектуючих на складі, чи варто у графіку виконання робіт їх замовлення до потрібного терміну ... І якщо, на приклад, склад не вчасно введе в систему інформацію про запаси, то отримав запит клієнта менеджер, дізнавшись в системі про стан складу, може відповісти відмовою на його звернення, побачивши, що запас на складі недостатній або потрібний виріб відсутній. Тим самим ERP система підвищує відповідальність кожного за загальну справу.

Впровадження ERP-системи - нелегка справа. Впровадження закритих ERP систем передбачає зміну внутрішніх процедур в компанії, а також зміни в роботі її співробітників. У зв'язку зі складністю проекту терміни впровадження систем подібного роду досить великі (2-3 роки).

Інші ж ERP-системи (більш гнучкі) можна з легкістю підлаштувати під роботу співробітників компанії. Їх настройка може здійснюватися на будь-якої подальшої стадії розвитку компанії. І при цьому немає необхідності залучати консультантів фірми, яка займалася впровадженням, настройку зможе виконати і адміністратор системи. Впровадження такої ERP системи займе від 6 до 18 місяців.

Компанії вибирають ERP системи, виходячи з трьох основних міркувань.

Соседние файлы в папке MagRV