Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MagRV / Розділ 3.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
110.53 Кб
Скачать

Розділ 3. Розробка моделей валідації систем управління

3.1 Огляд методів моделювання процесу валідації

Процес валідації систем управління технологічними процесами харчової промисловості за своїми характеристиками можна віднести до бізнес-процесів. Тому в даному розділі розглядаються методи їх моделювання.

Бізнес-процес - це логічний, послідовний, взаємозалежний набір заходів, який використовує ресурси виробника, створює цінність і видає результат споживачеві. Серед основних причин, що спонукають організацію оптимізувати бізнес-процеси, можна виділити необхідність зниження витрат або тривалості виробничого циклу, вимоги, пропоновані споживачами і державою, впровадження програм управління якістю, злиття компаній, внутрішньоорганізаційні протиріччя та ін

Моделювання бізнес-процесів дозволяє не тільки визначити, як компанія працює в цілому, як взаємодіє із зовнішніми організаціями, замовниками та постачальниками, але і як організована діяльність на кожному робочому місці. Моделювання бізнес-процесів - це ефективний засіб пошуку шляхів оптимізації діяльності компанії, засіб прогнозування і мінімізації ризиків, що виникають на різних етапах реорганізації підприємства. Цей метод дозволяє дати вартісну оцінку кожному окремому процесу і всім бізнес-процесам організації в сукупності.

Під методологією (нотацією) створення моделі (описи) бізнес-проце розуміється сукупність способів, за допомогою яких об'єкти реального світу і зв'язки між ними представляються у вигляді моделі. Будь-яка методологія (методика) включає три основні складові:

- Теоретична база;

- Опис кроків, необхідних для отримання заданого результату;

- Рекомендації щодо використання як окремо, так і у складі групи методик.

Основне в методології - дати користувачеві послідовність кроків, які призводять до заданого результату. Здатність отримувати результат із заданими параметрами і характеризує її ефективність.

Найважливішими поняттями будь-якого методу моделювання бізнес-процесів є поняття об'єкта та зв'язку. Кожен об'єкт моделі відбиває деякий реальний об'єкт так званої предметної області (організації): людину, документи, машини та обладнання, програмне забезпечення і т. д. Як правило, в рамках одного методу об'єкти моделі, що відображають різні сутності реального світу, також є різними. Зв'язки призначені для опису взаємовідносин об'єктів один з одним. До числа таких взаємин можуть ставитися: послідовність виконання в часі, зв'язок за допомогою потоку інформації, використання іншим об'єктом і т. д.

Для кожного об'єкта та зв'язків характерні ряд параметрів, або, як прийнято говорити, атрибутів, що відображають певні характеристики реального об'єкта. Склад атрибутів залежить від типу відображуваного за допомогою моделі реального об'єкта організації. Атрибутами можуть служити такі характеристики, як номер об'єкта, назва, опис, тривалість виконання (для функцій), вартість та ін. На практиці при створенні моделей організації опис атрибутів об'єктів моделі здійснюється за допомогою спеціальних інструментальних засобів моделювання бізнес-процесів. Це дозволяє зробити з найпростішого «опису» бізнес-процесу більш складну «модель», на основі якої виробляють певні обчислення, здійснюють аналіз та оцінку процесу.

Історія розвитку методологій моделювання бізнес-процесів

Основу багатьох сучасних методологій моделювання бізнес-процесів склали методологія SADT (Structured Analysis and Design Technique - метод структурного аналізу і проектування) та алгоритмічні мови, застосовувані для розробки програмного забезпечення.

У стислому вигляді історія розвитку методологій моделювання бізнес-процесів представлена ​​в таблиці. Для наочності паралельно наведена історія розвитку підходів до управління якістю.

Основні типи методологій моделювання та аналізу бізнес-процесів

В даний час для опису, моделювання та аналізу бізнес-процесів використовуються декілька типів методологій. До числа найбільш поширених типів відносяться наступні методології:

- Моделювання бізнес-процесів (Business Process Modeling);

- Описи потоків робіт (Work Flow Modeling);

- Описи потоків даних (Data Flow Modeling).

Методології моделювання бізнес-процесів (Business Process Modeling)

Найбільш широко використовувана методологія опису бізнес-процесів - стандарт США IDEF0. З моменту розробки стандарт не зазнав істотних змін. В даний час розвиток методології IDEF0 пов'язане з вдосконаленням підтримуючих її інструментів - програмних продуктів для моделювання бізнес-процесів (наприклад, BPWin 4.0, ProCap, IDEF0/EM Tool та ін.) Методологія IDEF0 надає аналітику широкі можливості для опису бізнесу організації на верхньому рівні з акцентом на управління процесами. Нотація дозволяє відображати в моделі процесу зворотні зв'язки різного типу - за інформацією, управлінню, руху матеріальних ресурсів. Продумані механізми декомпозиції моделі процесу в IDEF0 потрібно відмітити, що моделі в нотації IDEF0 призначені для високорівневого опису бізнесу компанії. Їх основна перевага полягає в можливості описувати керування процесами організації.

Соседние файлы в папке MagRV