Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MagRV / розділ 1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
266.24 Кб
Скачать

1.3 Mes - системи

MES (скор. від англ Manufacturing Execution System.) - Виконавча система виробництва. Системи такого класу вирішують завдання синхронізації, координують, аналізують і оптимізують випуск продукції в рамках якого-небудь виробництва.

Існує кілька формулювань визначення MES систем:

1. MES - ​​інформаційна та комунікаційна система виробничого середовища підприємства (визначення APICS)

2. MES - автоматизована система управління та оптимізації виробничої діяльності, яка в режимі реального часу:

  • ініціює;

  • відстежує;

  • оптимізує;

  • документує виробничі процеси від початку виконання замовлення до випуску готової продукції (визначення MESA International).

3. MES - ​​інтегрована інформаційно-обчислювальна система, що об'єднує інструменти і методи управління виробництвом в реальному часі (визначення Michael'а McClellan'а, автора книги "Застосування MES систем»).

1.3.1 Відмінності mes систем від erp

Чим відрізняються MES системи від ERP-систем, і чому вони знаходяться на різних рівнях інформаційної структури?

ERP-системи орієнтовані на планування виконання замовлень, тобто відповідають на питання: коли і скільки продукції повинно бути вироблено? MES системи фокусуються на питанні: як насправді продукція виробляється, і оперують більш точною інформацією про виробничі процеси.

Рис 1.1. Інформаційно-управляюча структура виробничого підприємства

Головна відмінність MES від ERP полягає в тому, що MES системи, оперуючи виключно виробничою інформацією, дозволяють коригувати або повністю перерозраховувати виробниче розклад протягом робочої зміни стільки разів, скільки це необхідно. У ERP системах з причини великого обсягу адміністративно-господарської та обліково-фінансової інформації, яка, безпосереднього впливу на виробничий процес не надає, перепланування може здійснюватися не частіше одного разу на добу.

За рахунок швидкої реакції на події, що і застосування математичних методів компенсації відхилень від виробничого розкладу, MES системи дозволяють оптимізувати виробництво і зробити його більш рентабельним.

MES системи, збираючи і узагальнюючи дані, отримані від різних виробничих систем і технологічних ліній (нижній рівень піраміди), виводять на більш високий рівень організацію всієї виробничої діяльності, починаючи від формування виробничого замовлення і до відвантаження готової продукції на склади.

MES системи реалізують зв'язок в реальному часі виробничих процесів з бізнес процесами підприємства і покращують фінансові показники підприємства (Cash Flow), включаючи підвищення віддачі основних фондів, прискорення обороту грошових коштів, зниження собівартості, своєчасність поставок, підвищення розміру прибутку і продуктивності.

MES системи формують дані про поточні виробничих показниках, включаючи реальну собівартість продукції, необхідні для більш якісного функціонування ERP систем.

Таким чином, MES - це сполучна ланка між орієнтованими на фінансово-господарські операції ERP-системами та оперативної виробничою діяльністю підприємства на рівні цеху, дільниці або виробничої лінії.

Соседние файлы в папке MagRV