Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полностью Белова.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
352.04 Кб
Скачать

Розділ 4 розроблення пропозицій і маркетингових заходів щодо подолання зовнішніх загроз

4.1 Основні шляхи подолання зовнішніх загроз та посилення зовнішніх можливостей підприємства на підставі проведеного аналізу визначити напрями подолання загроз підприємства

SWOT-аналіз - це своєрідний інструмент; він не містить остаточної інформації для прийняття управлінських рішень, але дає змогу впорядкувати процес обмірковування всієї наявної інформації з використанням власних думок та оцінок. SWOT-аналіз дає змогу формувати загальний перелік стратегій підприємства з урахуванням їхніх особливостей - адаптації до середовища або формування впливу на нього.  Широке застосування та розвиток SWOT-аналізу пояснюються тим, що стратегічне управління пов’язане з великими обсягами інформації, яку потрібно збирати, обробляти, аналізувати, використовувати, а відтак виникає потреба пошуку, розробки та застосування методів організації такої роботи.

SWOT-аналіз в порівнянні з іншими методами має як переваги, так і недоліки. Основною його перевагою є простота і можливість витрачати невеликі кошти на його проведення, а також гнучкість і наявність безлічі варіантів. Також, це систематизація знань про внутрішні та зовнішні фактори, що впливають на процес стратегічного планування; можливість визначити конкурентні переваги підприємства та сформувати стратегічні пріоритети, періодично проводити діагностику ринку та ресурсів підприємства. Недоліками SWOT-аналізу, які потрібно враховувати є: неможливість врахування всіх сил і слабкостей, можливостей і загроз.

У процесі дослідження проаналізовано зовнішнє середовище підприємства, внутрішній потенціал підприємства, необхідні заходи з підвищення конкурентоспроможності, що представлено у SWOT-матриці.

Відтак, ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний» дало змогу виявити, що на діяльність підприємства впливають фактори, які можна розглядати як зовнішні можливості для цього підприємства, так і фактори, які створюють зовнішні загрози, негативний вплив яких необхідно знешкоджувати. Проте не всі зовнішні фактори однаково впливають на діяльність цукрового заводу.

На діяльність підприємства та їхню прибутковість найбільший вплив мають високий рівень конкуренції в галузі та споживачі продукції.

Таблиця 4.1

Можливості

Загрози

1

2

1. Входження в нові ринки

1.Технологічні прориви в інших країнах, що зменшують конкурентоспроможність вітчизняної продукції

2.Розширення та поглиблення асортименту продукції

2.Велика ймовірність виникнення нових конкурентів

3.Залучення висококваліфікованих працівників

3.Відсутність висококваліфікованих працівників

4. Доступність інвестицій та кредитів

4.Нестабільність в країні

5.Збільшення кількості постачальників сировини

5.Зменшення кількості постачальників сировини

6.Зменшення кількості фірм-конкурентів

6.Збільшення кількості фірм-конкурентів

7.Покращення економічної ситуації в країні

7.Погіршення економічної ситуації в країні

Основні можливості та загрози підприємства

На основі визначених можливостей та загроз можливо визначити такі шляхи їх посилення та подолання:

  • Впроваджувати нові технологічні лінії для розширення асортименту продукції;

  • Підвишувати рівень кваліфікації працівників за допомогою тренінгів, проходження виробничо-технічних курсів;

  • Відкриття нових торгових точок носить не тільки економічний характер, але й соціальний.. Створюються додаткові робочі місця забезпечують стабільну виплату заробітної плати;

  • Розроблення програми співробітництва з постачальниками буряка для збільшення обсягів поставок сировини;

  • Підвищення рівня кваліфікації працівників, впровадження нових технологій, випуск якісної продукції дасть можливість нам за рахунок конкурентних переваг витіснити слабких конкурентів;

  • У період економічної нестабільності головне завдання будь-якого підприємства - мінімізація витрат. Використання сучасних технологій дозволить знизити витрати.

Тому для підвищення ефективності функціонування цукрового заводу необхідно розробляти заходи, спрямовані на забезпечення випуску продукції, яка б відповідала вимогам споживачів і була конкурентоспроможною на ринку. Для цього у процесі формування стратегії слід на основі проведеного аналізу зовнішнього середовища, метою якого є визначення рівня конкуренції та ситуації у галузі, провести аналіз внутрішніх сильних і слабких сторін підприємства.

За результатами проведеного аналізу визначено пріоритети в розподілі

наявних ресурсів відповідно до зовнішніх можливостей і загроз. Виявлено основні причини, що негативно впливають на діяльність цукрового заводу й запропоновано альтернативні рішення, спрямовані на їхнє усунення і підвищення конкурентоспроможності підприємства у процесі формування стратегії.