Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OSVITI_I_NAUKI_UKRAYiNI.docx
Скачиваний:
254
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
202.17 Кб
Скачать

74. Зазначте шляхи формування асортименту кулінарної продукції з яєць та яйцепродуктів.

1. За видом основної сировини:

- нативна: яйця курячі, перепелині, страуси ні

- продукти переробки яєць: меланж, яєчний порошок

2. Вид наповнювача: овочеві, борошняні, грибні, молочні, плодово-овочеві, соуси

3. Консистенція готової страви: рідка, в*язка, щільна

4. Спосіб т.о.: смаження, варіння, запікання

75. Охарактеризуйте технологічні властивості сиру кисломолочного (хімічний склад, морфологічну будову, харчова, біологічна та енергетична цінність).

Сир — цінний білковий кисломолочний продукт харчування. Дойого складу входять повноцінний білок (13—18%), жир (0,6—18%), молочний цукор (1—1,5%), мінеральні речовини (1%), всі вітаміни молока (А, D, Е, РР, С, групи В) і вода (64,7—77,7%). Енергетична цінність сиру — 226 ккал, або 945 кДж. Сир багатий на кальцій (0,16%), фосфор, залізо, магній, які необхідні для розвитку молодого організму. Напівжирний сир містить 9% жиру, нежирний — 0,5%. Використовують для приготування гарячих страв — сирників, пудингів, запіканок, вареників, млинчиків. Сир містить 62—77% повноцінного молочного білка — казеїну. Підчас теплової обробки страв з сиру білки ущільнюються, що утруднює засвоювання їх. Щоб запобігти ущільненню білків під час теплової обробки, перед приготуванням гарячих страв сир протирають крізь ситоабо протиральну машину. Втрати становлять 1—2% маси. Сир, який подають у натуральному вигляді, не протирають. Якщо сир містить багато вологи, його загортають у чисту тканину і віджимають пресом. Для покращення аромату в сир додають терту цедру, ванілін.

76. Наведіть класифікацію кулінарної продукції з сиру кисломолочного за сукупними ознаками.

1. страви без теплової обробки – сир, сирна маса( солодка)

2. страви з тепловою обробкою – варені(на парі, основним способом), смажені( основним способом, у фритюрі), запечені, охолодженні

77. Охарактеризуйте технологічний процес мко сиру кисломолочного залежно від призначення.

Механічна кулінарна обробка сиру – протирання, діаметр – 1-2мм., перемішування з різними наповнювачами( картопля, горіхи, варення), структуроутворювачами( яйця, молоко, манна крупа) для рівномірного розподілу компонентів.

78. Охарактеризуйте технологічний процес виробництва смаженої кулінарної продукції з сиру кисломолочного.

Сирники

Для цієї страви бажано використовувати жирний сир. Сирники готують з цукром і ваніліном і без цукру. Без цукру сирники готують з додаванням картопляного пюре, квасолі, а також у тому випадку, якщосир з підвищеною вологістю або кислотністю.

У протертий сир додають 2/3 частини борошна, яйця, сіль, ванілін,попередньо розчинений у гарячій воді. Масу добре перемішують і формують у вигляді биточків 1,5 см завтовшки, панірують у борошні,підсмажують основним способом з обох боків. Доводять до готовності у жаровій шафі 5—7 хв.Подають сирники по 2—3 шт. на порцію на підігрітих малих столових тарілках з цукром, варенням або сметаною.Соус молочний, сметанний, сметану подають окремо або підливають поряд з сирниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]