Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП3.doc
Скачиваний:
245
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.79 Mб
Скачать

1.2. Устаткування сортувально-кАлібрувальне

Під час роботи з харчовою сировиною виникає потреба в розпо­ділі її за розміром, у відбраковуванні неякісної або некондиційної продукції, у видаленні із сипких продуктів сторонніх домішок.

Машини і механізми, що виконують ці операції, належать до сортувально-калібрувального устаткування.

Сортувальні машини призначені для розподілу продукту за якістю (сортування). Калібрувальні машини забезпечують розподіл продукту за розміром.

За допомогою просіювачів здійснюється видалення із сипкої продукції сторонніх домішок.

      1. Устаткування для сортування та калібрування харчової сировини

У великих закладах ресторанного господарства, ово­чесховищах використовуються сортувально-перебиральні машини, призначені для перебирання і відбракування непридатних корене­бульбоплодів (биті, цвілі, неправильної форми, незрілі тощо).

Серед обладнання для сортування розрізняють різні типи транспортерів: стрічкові (інспекційні, сортувальні), роликові (сор­тувальні). Особливістю інспекційних транспортерів є наявність обладнаних робочих місць для обслуговуючого персоналу та збірників некондиційної продукції. Робоча зона кожного робочого місця становить 0,81,2 м. Швидкість руху стрічки конвеєра обмежена і становить 0,05–0,1 м/с.

Калібрування сировини дає змогу зменшити втрати і відходи виробництва, поліпшити якість продукції. Враховуючи різноманіт­ність сировини, створено різні калібрувальні машини. За конструк­тивними особливостями калібрувальні пристрої можна поділити на стрічкові, вібраційні, барабанні, дискові, валикові та валково-стрічкові, трусові, шнекові, конусні, універсальні.

      1. Просіювачі

Просіювачі забезпечують механізацію процесу видалення механічних та органічних домішок із сипких продуктів.

Найчастіше просію­вачі застосовуються у кондитерських, борошня­них цехах, спеціалізова­них закладах ресторан­ного господарства для просіювання борошна, за­безпечуючи при цьому його аерацію і розпушу­вання.

Робочим органом просіювачів є сита різної конструкції, що виго­товляються із стального або латунного дроту, шовкової або капронової нитки, перфорованої тон­кої сталі з отворами круг­лої, овальної або прямо­кутної форми.

Залежно від форми сита і виду руху робочого органа розрізняють просіювачі двох конструкцій: з плоскими ситами вібраційного руху і з циліндричними обертовими ситами, технічні характеристики яких наведені на рис. 1.5.

Просіювач вібраційний

Просіювач призначений для просіювання, аерації та розпушу­вання борошна всіх сортів, просіювання цукрового піску, солі, подрібнених круп. Комплектується змінними ситами із комірками, сторони яких різних розмірів: 1,2 мм  для просіювання борошна вищих сортів; 1,6 мм  для борошна нижчих сортів; 2,8 мм  для про­сіювання цукру-піску і солі; 4 мм  для просіювання подрібнених круп.

Рис.1.6. Просіювач вібраційний:

1Дебаланси;2електродвигун;3корпус; 4обичайка;5амортизатор;6підвіска;7розвантажувальний отвір;8кришка;9робоча камера;10сито;11панель керування

Робочим органом машини (рис. 1.6) є сито  металеве кільце, оздоблене гумовою натягнутою сіткою. У центрі сітки закріплена втулка, за допомогою якої у разі потреби можна натягнути сітку.

Робоча камера просіювача складається з бункера і корпуса, поділених між собою ситом на два відділення: верхнє  завантажу­вальне і нижнє  приймальне для просіяних продуктів. Робоча камера за допомогою пружинних амортизаторів встановлюється на основі просіювача. Знизу до дна корпуса приварений кронштейн, до якого кріпиться однофазний електродвигун змінного струму. Електродви­гун має дві консолі робочого вала, на яких закріплено два дебаланси.

Вмикаючи електродвигун, дебаланси, що обертаються, створю­ють збуджувальний момент. Верхній дебаланс створює коливання сита у горизонтальній площині, а нижній  перекошення сита у вертикальній площині, внаслідок чого робоча камера здійснює складний коливальний рух. Амплітуда коливань камери під час роботи просіювача становить 1,5  2 мм, а частота коливань дорівнює частоті обертань вала двигуна.

Продукт завантажується у бункер просіювача після вмикання двигуна порціями по 56 кг. У процесі просіювання продукт потрібно періодично досипати. Вимикач і запобіжні пристрої монтують на панелі керування.

Просіювачі з циліндричним ситом, що обертаються

Просіювач МПП-ІІ (рис. 1.7) є змінним виконавчим механізмом до універсального приводу ПІІ. Він призначений для просіювання і аерації борошна всіх сортів, а також для просіювання крохмалю, цукрової пудри, солі і подрібнених круп.

Рис. 1.7. Просіювач МПП-ІІ:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]