Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП3.doc
Скачиваний:
245
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.79 Mб
Скачать

Машини для розкачування тіста

Призначені для розкачування всіх видів тіста пластами або стрічками. На підприємствах харчування використовуються машини марок НМРТ-80, 500, 130-60, МТР-0,55/380-4, МРТ-60М, SB500, SC500, SC600, Cadet 500 (фірми "Dito Sama" Італія), S5B, S5BM, SH50, SH50B, SH602 (фірми " Rollmotic", Італія)(табл. 1.20).

Окрема група – машини марки Friul Company 45/60 та "SIGMA" (Італія), призначені для розкачування тіста прямокутних форм. Машини випускаються у підлоговому та настольному варіантах.

Основні елементи конструкцій машин: транспортер; розкачу­вальні валки; проградуйований важіль, який регулює зазор між розкачувальними валками; запобіжні решітки з мікровимикачамим.

Машина для розкачування тіста підлогового типу (рис.1.51) складається з каркаса, приводу, двох валків для розкачування, механізму регулювання товщини пласта тіста, стрічкового конвеєра, пристрою для розпорошування борошна і нахиленої спрямовуючої поверхні.

Рис. 1.51. Машина для розкачування тіста:

1 – ніжки; 2 – каркас; 3 – механізм регулювання товщини пласта; 4 – натяжний барабан транспортера; 5 – лоток; 6 – нахилений стіл; 7 – захисне огородження; 8 – стрічковий транспортер; 9, 14 – ножі-скребки; 10 – храповик; 11 – циферблат; 12 – робоча камера; 13 – розкачувальні валки; 15 – привідний барабан транспортера; 16 – пульт керування; 17 – піддон; 18 – рама; 19 – черв’ячний редуктор; 20 – електродвигун

Каркас у машині поділений піддоном на дві частини – нижню і верхню.

У нижній частині розташований електропривід, що складається з електродвигуна і черв’ячного редуктора.

У верхній частині розташований робочий орган, що являє собою два валки для розкачування тіста, з яких нижній облаштований ножем-скребком. На рівні зазору між валками прикріплено нахилений столик, з якого підготовлене тісто захоплюється валками, що обертаються назустріч один одному, прокочується ними у вигляді стрічки, і під дією власної маси опускається на транспортер. Для того, щоб мати можливість регулювати товщину пласта тіста, можна змінювати зазор між валками за допомогою механізму регулювання товщини, який складається з маховика, гвинта і тяги. Маховик розташований на передній панелі машини у зручному для роботі місці. На величину зазору між валками вказує стрілка.

На рамі під валками встановлено конвеєр, що складається з привідного і натяжного барабанів, з’єднаних між собою двома ланцюгами. На барабани натягнуто нескінченну бавовняну стрічку.

Для того, щоб тісто не прилипло до вузлів машини, його поси­пають борошном з бункера для розсіювання борошна, який приводиться у коливальний рух храповим механізмом. На дні знімного бункера встановлено сито, через яке борошно просівається на пласт тіста і на валки. Залишки борошна зсипаються у горизонтальні лотки та піддон.

Пуск і зупинка машини здійснюється кнопковою станцією. розташованою на пульті керування, і магнітним пускачем, встанов­леним всередині машини.

Особливістю будови машин для розкачування тіста типу ROLLFIX є те, що поруч з машинами з ручним управлінням є моделі з комп’ютерним управлінням. На цих машинах виробляють блоки тіста з необхідною кількістю шарів і здійснюють остаточне розкачування тістової стрічки, яка далі надходить на тістоформувальну лінію. Залежно від потрібних розмірів розкочувальні машини ROLLFIX можуть бути оснащені столом із синтетичною або бавовняною конвеєрною стрічкою і різноманітними аксесуарами, включаючи автоматичні щітки для видалення решток борошна, автоматичні системи зволоження тіста, транспортери для трубочок, дошки для рогаликів, розкачувальні дошки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]