Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_do_vik_lab_MTVP.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
10.49 Mб
Скачать

3.5. Електроконтактний манометр типу екм

Електроконтактні трубчасті манометри типу ЕКМ широко застосовуються для вимірювання, сигналізації та регулювання тиску, а також використовуються як відтворюючі показання та сигналізуючі типу ЕКМ-IV та ЕУМ-2V.

За принципом дії ЕКМ аналогічний манометру з трубчастою одновитковою пружиною. Для сигналізації та регулювання має контактний механізм (рис. 4,а), який містить три електроконтакти, два з них встановлені на задавачах верхньої 2 та нижньої 1 межі, а третій на вказівній стрілці 3. Встановлення задавача на необхідні межі здійснюється обертом гвинта 5. Якщо вимірюваний тиск збільшується і досягає верхньої заданої межі, замкнеться контакт між вказівною стрілкою й здавачем верхньої межі, зі зниженням тиску до нижньої межі замикається контакт між стрілкою і задавачем нижньої межі.

Такі прилади виготовляють у вигляді манометрів, мановакуумметрів та вакуумметрів.

Електроконтактний манометр типу ЕКМ випускаються з межами вимірювання від 1 до 1600 кгс/см (0,1 - 160 МПа). Клас точності приладів ЕКМ - 2,5.

Мановакуумметри типу ЕКМВ випускаються з верхньою межею вимірювання вакуум метричного тиску до 1 кгс/см (0,1 МПа), а надлишкового - від 1 до 25 кгс/см ( 0,1 до 2,5 МПа).

Електроконтактні вакуумметри випускаються із верхньою мажею вимірювання вакууму до 0,1 МПа. Ці прилади використовуються в системах автоматизації в схемах сигналізації та захисту обладнання. Встановлюються, наприклад, для регулювання тиску у варильних котлах та автоклавах і таке інше. Розривна потужність електричних контактів - 10 ВА при максимально можливому струмі не більше 1 А.

Манометри з гелікоїдальною пружиною (рис. 2,б) більш чутливі і мають

межі вимірювання від 0 до 160 МПа, клас 1,0 ; 1,5. Але є великогабаритними приладами. Практика показала , що для високих тисків навіть абсолютна пряма товстостінна трубка з ексцентричним повздовжним отвором, який не доходить до кінця, під дією тиску речовини, що подається в її середину, теж деформується. Такі недеформовані трубчаті пружини використовуються як чутливі елементи в приладах для вимірювання тиску від 1000 до 10000 кгс/см2 (100 до 1000 МПа) і їхній клас точності не перевищує 1,0. На тиски більше 100 МПа іноді до звичайної зігнутої товстостінної труби приварюють з внутрішньої сторони металеву стрічку, яка еквівалентна ексцентричності отвору.

Рис. 5. Трубчаста пружина чотирьох-променевого(зірочного) перерізу.

Ще одна різновидність трубчастої пружини – сплющена тонкостінна пряма трубка, в якої великі напіввісі повернуті і утворюють гвинтову поверхню. Ще кращі результати отримують при використанні зірочного перерізу (рис.5).

Такий переріз можна собі уявити як два овальних перерізи , розташованих під

кутом 900 одне до одного. Кут повернення вільного кінця може сягати 40-600. В цьому випадку не має необхідності в передавальному механізмі, так як стрілка приладу може бути закріплена безпосередньо на вільному кінці пружини.

4. Завдання та методика виконання роботи.

Завданням на роботу є перевірення трубчастих деформаційних манометрів з одновитковою пружиною типів ОБМ, МЕД та мановакуумметра ЕКМВ та дослідження їхніх статичних характеристик перетворення.

Перевірення виконується порівнянням показань манометра з одновитковою пружиною класу 0,6 , манометра з ДТП та електроконтактного мановакуумметра ЕКМВ з показаннями зразкового манометра (МО) класу 0,4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]