Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОХВ курсовий.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.82 Кб
Скачать

2. Методичні вказівки з роботи над розділами

пояснювальної записки до курсового проекту

2.1 Зміст

Вказується перелік розділів пояснювальної записки за ієрархічним принципом з номерам сторінки, з якої починається розділ.

2.2 Анотація

Анотація служить для ознайомлення зі змістом курсового проекту. Вона повинна бути стисла, лаконічна і інформативна та містити:

– відомості про обсяг курсового проекту, кількість ілюстрацій, таблиць, літературних джерел;

– текст анотації повинен відображати наведену в пояснювальній записці інформацію про:

а) об’єкт розробки;

б) мету проекту;

в) основні конструктивні, технологічні, техніко-експлуатаційні характеристики, рекомендації з використання результатів роботи.

2.3 Вступ

У вступі коротко характеризується сучасний стан питання, обґрунтовується тема проекту відповідно до завдання, що стоїть перед галуззю харчової промисловості і харчовим машинобудуванням, описує призначення об’єкта, що проектується та ін.

2.4 Аналіз конструкцій обладнання аналогічного призначення

При виконанні цього розділу необхідно провести аналіз поставленої задачі за ступенем її висвітлення у відповідній літературі. Розроблення розділу передбачає збір, систематизацію та аналіз інформації, яка необхідна для прийняття технічного рішення.

Стан питання формулюється на основі вивчення інформації з навчальної, науково-технічної літератури, фахових журналів та інших спеціальних періодичних видань, матеріалів тематичних виставок, патентів, з виробництва. Бажано розглядати конструкції обладнання, аналогічні за призначенням та конструкцією, так як їх вузли і деталі, принцип дії можуть бути запозичені для виконання поставленого завдання. Опис існуючих технічних рішень необхідно супроводжувати їх графічним зображенням. Кількість ілюстрацій повинно бути достатнім для пояснення призначення обладнання, яке розглядалось.

2.5 Обґрунтування та опис технічного рішення

У всіх галузях харчової і переробної промисловості поряд із прогресивним обладнанням використовується обладнання застарілих моделей з низькою продуктивністю. Більш ефективному використанню обладнання сприяє його технічне удосконалення та модернізація.

Основними шляхами модернізації обладнання є збільшення продуктивності; поліпшення експлуатаційних показників; зниження собівартості. Це може бути досягнуто поліпшенням технічних характеристик обладнання (підвищенням потужності, швидкохідності, поліпшення кінематичності схеми для сполучення ходів і т. д.); розширення технологічної можливості обладнання (збільшення кількості виконуваних операцій, поліпшення якості і розширення асортименту продукції); підвищенням ступеня автоматизації обладнання і включенням його в автоматичну потокову лінію (створенням автоматичних завантажувальних пристроїв, дистанційного керування); підвищенням довговічності обладнання і надійності його роботи.

Досягнення поставленої мети потребує вирішення ряду конкретних задач, які повинні бути сформульовані в результаті аналізу відповідних джерел інформації. За результатами аналізу намічають декілька варіантів технічного рішення. Оптимальне технічне рішення вибирається та обґрунтовується з урахуванням ряду факторів: простоти конструкції, зручності обслуговування та ремонту, металоємкості та вартості.

Новий вузол повинен органічно вписуватись в конструкцію обладнання, яке модернізується. При цьому конструктивні зміни, які вносяться встановленням нового вузла, повинні бути мінімальними та простими. Зміна габаритних розмірів повинна враховувати розміри сусідніх вузлів або обладнання. Ритм роботи нового вузла повинен бути кінематично пов'язаний з ритмом вузлів, з якими він взаємодіє.

Опис технічного рішення починають із визначення функціонального призначення модернізованого (нового) обладнання в реалізації технологічного процесу, а також зазначення впливу запропонованої модернізації або нової розробки на його протікання. При цьому варто описати умови роботи обладнання (температурні режими; ступінь агресивності середовища; умови протікання процесу – під надлишковим тиском, розрідженням, при нормальних умовах; вид навантаження робочих органів і ін.).

Розділ повинен супроводжуватися апаратурно-технологічною схемою процесу та містити опис конструкції обладнання, перелік усіх його основних частин, їх будову та принцип дії. При цьому необхідно посилатися на позначення, наведені на рисунках у розділі або на кресленнях загального вигляду.

В цьому розділі приводиться повна технічна характеристика: продуктивність, габаритні розміри, установлена потужність, маса, питомі показники витрат енергоносіїв, теплоносіїв та інші.

В даному розділі курсового проекту необхідно аргументовано довести доцільність обраної теми курсового проекту з економічної, соціальної, технічної позиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]