Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
31.74 Кб
Скачать

Рухливі ігри. Уміє гратися в рухливі ігри з елементами ходьби, бігу, рівноваги, стрибків, метання, лазіння. Грає в ігри з елементами баскетболу, футболу, хокею, настільного тенісу, бадмінтону.

Фізична витривалість

Витривалість і шкільне навчання. Усвідомлює значення витри­валості для успішного навчання в школі. Вміє володіти своїм тілом, свідомо регулювати фізіологічні потреби. Вміє спокійно витримувати мінімальне фізичне навантаження в короткий проміжок часу, об'ходи-тися без води та їжі.

Фізична саморегуляція. Вміє спокійно висидіти на місці протя­гом 30-45 хв. Цінує в собі здатність переносити невелике перенапру­ження. Вміє, відчуваючи дискомфорт від фізичного перенапруження, повідомити про це дорослого, пояснити свій стан словами.

КОМЕНТАР ДО БАЗОВОГО КОМПОНЕНТА ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

Наук, -метод, посів. / Наук. ред. О. Л. Кононко. -Київ: Ред. журн. "Дошкільне виховання", 2003. - С. 166. Розвиток рухової активності. Означений напрям педагогіч­ної роботи, як і попередній, належить до категорії добре відомих, а отже, не становитиме для вихователя складності. Згідно з Базовим компонентом дитина має оволодіти певним набором відповідних ві­кові умінь і навичок з основних рухів, пов'язаних з ходьбою, бігом, відштовхуванням та приземленням, стрибками у висоту та довжину, киданням предметів у ціль, лазінням, пересуванням на лижах, їздою на двоколісному велосипеді, плаванням, рухливими іграми. Підкрес­лимо: на відміну від звичної орієнтації на кількісні показники фізич­них досягнень та якість виконаних вправ тепер доведеться приділити більше уваги тому, чи охоче виконує їх дитина, яка норма виконання є її індивідуальною, відповідає її природним можливостям, дає змогу відчути себе задоволеною, спроможною; в яких випадках дитина почу­вається ніяково, невпевнено, проявляє боязкість, а можливо, справж­ню фобію. Адже будь-яке фізичне насильство над собою може лишити негативний слід у душі, позначитися на особистішому зростанні.

26

ІНСТРУКТИВНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО

ОРГАНІЗАЦІЇ ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧОЇ РОБОТИ

В ДОШКІЛЬНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ

Витяг із листа МОН України за № 1/9-438 від 27. 08. 2004 р.

Завдання та зміст фізичного виховання в дошкільних навчальних закладах визначаються вимогами Базового компонента дошкільної осві­ти в Україні, чинними програмами розвитку, навчання та виховання ді­тей дошкільного віку "Малятко", "Дитина", "Українське дошкілля".

Однак організація роботи з фізичного виховання в дошкільних навчальних закладах потребує удосконалення. Про це свідчить наяв­ність значної кількості дітей з дисгармонійним фізичним розвитком, В також із недостатнім розвитком основних рухів та фізичних якос­тей. Фіксується досить високий відсоток дітей, які часто хворіють на респіраторні інфекції та мають хронічні недуги.

Недостатній фізичний розвиток і низька фізична підготовленість дошкільнят здебільшого пояснюється зниженням їхньої рухової актив­ності. Потреба дітей в рухах задовольняється лише на 30-50 %. Гіпо­динамію спричинюють часті респіраторні захворювання, нераціональна побудова рухового режиму й загального режиму дня, недостатнє пе­ребування дітей на повітрі тощо. Зокрема, на руховому режимі до­шкільних навчальних закладів негативно позначаються неправомірне Скорочення кількості фізкультурних заходів, відсутність системності у проведенні прогулянок-походів за межі дитячого садка, фізкультурних пауз і хвилинок у процесі навчальної діяльності, розваг, свят тощо.

Щоб усунути ці недоліки, варто приділити основну увагу організа­ції фізичного виховання в дошкільних навчальних закладах, де було й передбачено правильну побудову та активізацію рухового режиму, надання йому оздоровчого спрямування, дієвий медико-педагогічний Контроль і своєчасну лікувально-профілактичпу роботу.

Основою системи фізичного виховання в дошкільних навчальних накладах залишається руховий режим як сукупність різних засобів та організаційних форм роботи з дітьми у достатньому обсязі, раціо-нально поєднуваних і послідовно використовуваних залежно від віку Дітей, місця в режимі дня, сезону тощо.

Н межах активного рухового режиму щоденний обсяг рухової ак-тивності, рекомендований для дітей молодшого шкільного віку стано­вить 3-4 години, для старших дошкільників — 4-5 годин.

Фізкультурні заняття є пріоритетними у процесі систематичного, Послідовного формування, закріплення та вдосконалення основних

27

Нормативні документи і законодавчі акти

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання