Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.77 Кб
Скачать

Дбаючи про психічне здоров'я, кликали бабу-повитуху. Це була жінка, яка розумілася на жіночих хворобах, відзначалася високими моральними якостями, жила у згоді, мирі та любові з усіма. Вважа­лося, що дитинку мають прийняти добрі ласкаві руки людини, яка нічого лихого не може наврочити новонародженому. Баба-новитуха стелила верітку на призьбі, а на вікно виставляла горщик з борщем (на знак того, що відбувається у хаті); відтинала пупа хлопчика на сокирі (щоб майстром був і добрим господарем), дівчинці - на гребені (щоб була рукодільницею). Потім стукала легенько голівкою дитини до притули печі, щоб дитя "було таке міцне, як притула печі", купала у літеплі (вода кімнатної температури). У купіль додавали те зілля, яке мама сама назбирала на свято Купала чи Трійцю, промовляючи: кидаю любисток, щоб всі любили;

- чорнобривці, щоб сини і дочки мали брови, як шнурочки;

- листя дуба, щоб сини і дочки були, як дубочки; « ромашки, щоб ніжними були, як ромашки;

- клали коріння дев'ятисилу, щоб сильними були (коли купали хлопчиків);

- материнку і чабрець, щоб зростали з рідним словом у рідному краї, а запах материнки і чабрецю завжди повертав до рідних порогів.

Усе це лікарські рослини, наділені антисептичною дією.

Скупану дитину обсушували біля палаючої печі. Це диктувало­ся не тільки вимогами гігієни, а й давнім звичаєм: прилученням до домашнього вогнища. На дитинку накидали батькову сорочку, щоб батькова сила і всі найліпші якості перейшли в дитину та щоб батько одразу ж від миті народження відчував турботу про виховання своєї кровинки.

Інтуїтивно відчуваючи себе органічною частинкою природи, наші прадіди турбувались і дбали про природне середовище. Знаючи про інформативні властивості води, вони для першої купелі дитини брали непочату воду, тобто набрану до сходу сонця, додавали до неї свячену та відвари трав.

Дієвим найдоступнішим засобом зміцнення здоров'я були оздо­ровчі сили природи: повітря, вода, сонце, земля.

Повітря. Народна педагогіка всіляко заохочувала перебування на свіжому повітрі. "Як дитина бігає і грається, то їй здоров'я усмі­хається", — говорили в народі. В одній із притч розповідається про

36

незаможного селянина, у якого бігало по двору багато рожевощоких здорових дітей та пана, у якого був єдиний тендітний хворобливий сипок. Після місячного перебування у родині селянина, єдина пансь­ка дитина поздоровшала, стала такою самою рожевощокою, як і се­лянські діти. Висновок напрошується такий: свіже повітря і здорова селянська їжа сприяли покращенню здоров'я та апетиту.

Загартовування повітрям є найбезпечнішим засобом зміцнення здоров'я.

Перебування на свіжому повітрі сприяє тому, що організм дитини звикає до різних змін температури, адаптується до природних клі­матичних умов, оздоровлюється аєроіонами (у потоках повітря, які дмуть з моря, переважають натрієві, бромисті, магнієві солі; вітер з луків несе деревний і квітковий пилок та аероіони фітонцидів). Окрім того, сучасними вченими розроблена ціла методика прийому повітря­них ванн, які можуть бути найрізноманітнішими, і в залежності від Температури, спрямовані на покращення функціонування того чи ін­шого органу чи системи.

Вода. В індійській книзі Ріг-Веди (1500 р. до н. е.) написано: "Десять переваг дає обмивання: ясність розуму, свіжість, бадьорість, здоров'я, силу, красу, молодість, чистоту, приємний колір шкіри та увагу вродливих жінок".

У великому пошанівку вода і у нашого народу. Воду називають кров'ю землі. З одного боку — це цілюща животворна сила, основа всьоо живого на землі, з другого - грізна, руйнівна стихія.

Наші прадіди вважали, що всі немочі і хвороби людські наслані

нечистою силою. Тому вірили в цілющі властивості води, поклоня

лися їй як животворній очищувальній силі, її освячення в церквах -елемент багатьох релігійних свят. Святять на Водохреща, Стрітения, Спаса. Свяченою водою окроплюють хати, будівлі, на Різдво ставлять біля куті.

На Поліссі вважали, що "стрітенська вода" - найкращі ліки від усього і для всіх, "богоявл енською" користувались, як голова болить, пристріт чи болять очі.

На Поділлі для профілактики обтирали свяченою водою все тіло дитини.

На Гуцульщині у великій пошані була йорданська вода. Особливо вважалась помічною при судомах.

"Водичко-йорданичко, обмиваєш луги, береги, коріння, біле ка-міння, умий сего Івана, чисто вродженого від бруду, гніву, ненависті і всякого злого".

37

II. Науково-теоретичні підходи до проблеми виховання

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання