Скачиваний:
21
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

Освіта в Україні ґрунтується на засадах гуманізму, демократії, національної свідомості, взаємоповаги між націями і народами.

Стаття 33. Дошкільна освіта

Дошкільна освіта і виховання здійснюються у сім'ї, дошкільних закладах освіти у взаємодії з сім'єю і мають на меті забезпечення фі­зичного, психічного здоров'я дітей, їх всебічного розвитку, набуття життєвого досвіду, вироблення умінь, навичок, необхідних для по­дальшого навчання.

ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ДОШКІЛЬНУ ОСВІТУ"

від 11 липня 2001 року № 2628-1II

Цей Закон визначає правові, організаційні та фінансові засади функціонування і розвитку системи дошкільної освіти, яка забезпеч чує розвиток, виховання і навчання дитини, ґрунтується на поєднанні сімейного та суспільного виховання, досягненнях вітчизняної науки, надбаннях світового педагогічного досвіду, сприяє формуванню цін­ностей демократичного правового суспільства в Україні.

Розділ І. Загальні положення

Стаття 7. Завдання дошкільної освіти Завданнями дошкільної освіти є:

Збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров'я дитини.

Стаття 11. Дошкільний навчальний заклад та його повноваження

  1. Дошкільний навчальний заклад — навчальний заклад, що за­ безпечує реалізацію права дитини на здобуття дошкільної освіти, ЇЇ фізичний, розумовий і духовний розвиток, соціальну адаптацію та го­ товність продовжувати освіту.

  2. Дошкільний навчальний заклад:

-задовольняє потреби громадян відповідної території в здобутті дошкільної освіти;

-забезпечує відповідність рівня дошкільної освіти вимогам Базо­вого компонента дошкільної освіти;

-створює безпечні і нешкідливі умови розвитку, виховання і нав­чання дітей, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнен­ня здоров'я відповідно до саштарно-гігієиічних вимог та забезпечує їх дотримання;

-формує у дітей гігієнічні навички та основи здорового способу Життя, норми безпечної поведінки;

-сприяє збереженню та зміцненню здоров'я, розумовому, психіч­ному і фізичному розвитку дітей;

-здійснює соціально-педагогічний патронат, взаємодію з сім'єю;

-є осередком поширення серед батьків психолого-педагогічних та фізіологічних знань про дітей дошкільного віку;

-дотримується фінансової дисципліни, зберігає матеріально-тех­нічну базу.

БАЗОВИЙ КОМПОНЕНТ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

Рішення Колегії Міністерства освіти України та Президії АПН України від 25. 04. 1998 р. № 26601/33

Розвиток рухової активності

Основні рухи. Володіє уміннями та навичками з основних рухів: Ішконує варіативну ходьбу; біг з максимальною швидкістю до ЗО м, бігає в помірному темні на відстань до 600 м; енергійно відштовхуєть­ся та приземлюється на обидві ноги під час виконання стрибків у дов­жину з місця, у висоту та довжину з розбігу; кидає предмети (м'яч, торбинку з піском) у горизонтальну та вертикальну цілі на дальність; лазить по гімнастичній стінці, канату; ходить по гімнастичній лаві (колоді), тримаючи руки в різних положеннях, з переступанням че­рез предмети. Пересувається на лижах на відстань до 1 км. їздить на двоколісному велосипеді. Пропливає відстань до 15 м.

Гімнастичні вправи. Уміє ходити, бігати, змінюючи довжину, частоту та ритм кроків. Виконує загальпорозвивальні вправи без предметів та з предметами (м'ячами, обручами, гімнастичними па­лицями тощо). Стрибає через скакалку різними способами. Виконує танцювальні кроки, вправи з шикування та перешикування.

24

Розділ І. Нормативні документи і законодавчі акти

25

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання