Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
33.28 Кб
Скачать

Стаття 62. Контроль за охороною здоров'я дітей у дитячих вихов­них і навчальних закладах

Контроль за охороною здоров'я дітей та проведенням оздоровчих заходів у дитячих виховних і навчальних закладах здійснюють органи та заклади охорони здоров'я разом з органами і закладами народної освіти за участю громадських організацій.

Стаття 63. Державна допомога громадянам у здійсненні догляду за дітьми з дефектами фізичного та психічного розвитку

Діти з дефектами фізичного або психічного розвитку, які потребу­ють медико-соціальної допомоги і спеціального догляду, за бажанням батьків або осіб, які їх замінюють, можуть утримуватися в будинках дитини, дитячих будинках та інших спеціалізованих дитячих закла­дах за державний рахунок.

Сім'ям або особам та закладам, на утриманні яких перебувають такі діти, надається медико-соціальпа допомога у порядку, встановле­ному Кабінетом Міністрів України.

Стаття 64. Пільги, що надаються матерям в разі хвороби дітей

За неможливості госпіталізації або відсутності показань до ста­ціонарного лікування хворої дитини мати або інший член сім'ї, який доглядає дитину, може звільнятися від роботи з виплатою допомо­ги з фондів соціального страхування у встановленому порядку. При стаціонарному лікуванні дітей віком до шести років, а також тяж­кохворих дітей старшого віку, які потребують, за висновком лікарів, материнського догляду, матері або іншим членам сім'ї надається мож­ливість перебувати з дитиною в лікувальному закладі із забезпечен­ням безоплатного харчування і умов для проживання та виплатою допомоги по соціальному стццрахуванню у встановленому порядку.

ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ОХОРОНУ ДИТИНСТВА"

від 26 квітня 2001 року № 2402-111 Розділ II. Права та свободи дитини

Стаття б. Право на життя та охорону здоров'я

Кожна дитина має право на життя з моменту визначення її живо-народженою та життєздатною за критеріями Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Держава гарантує дитині право на охорону здоров'я, безоплатну Кваліфіковану медичну допомогу в державних і комунальних закла­дах охорони здоров'я, сприяє створенню безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, раціонального харчування, формуванню навичок здорового способу життя.

З цією метою держава вживає заходів щодо:

- зниження рівня смертності немовлят і дитячої смертності;

- забезпечення надання необхідної медичної допомоги всім дітям;

- боротьби з хворобами і недоїданням, у тому числі шляхом надан­ня дітям доступу до достатньої кількості якісних харчових продуктів та чистої питної води;

- створення безпечних здорових умов праці;

-надання матерям належних послуг з охорони здоров'я у дополо-говий і післяпологовий періоди;

- забезпечення усіх прошарків суспільства, зокрема батьків і дітей, Інформацією щодо охорони здоров'я і здорового харчування дітей, переваг грудного вигодовування, гігієни, санітарних умов проживан­ня дітей та запобігання нещасним випадкам;

- розвитку просвітницької роботи, послуг у галузі планування сім'ї та охорони репродуктивного здоров'я;

- пільгового забезпечення дітей ліками та харчуванням у порядку, встановленому законодавством.

ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ОСВІТУ"

від 23 травня 1991 року № 1060-ХІІ із змінами та доповненнями

Освіта - основа інтелектуального, культурного, духовного, со­ціального, економічного розвитку суспільства і держави.

Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та най-нищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізич­них здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціалу народу, підвищення освітнього рівня народу, забезпечення народного госпо­дарства кваліфікованими фахівцями.

22

Розділ І. Нормативні документи і законодавчі акти

23

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання