Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сімейне право(Лекція).doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
95.23 Кб
Скачать

5.Визнання шлюбу недійсним. До підстав визнання шлюбу

недійсним чинне законодавство відносить такі обставини:

а) недосягнення особою, яка уклала шлюб, шлюбного віку (ст.. 22 СК);

б) відсутність добровільної згоди чоловіка та жінки, які уклали шлюб (ст.24) СК;

в) укладання шлюбу з особою, яка в судовому порядку визнана недієздатною (ст. 24 СК);

г) реєстрація шлюбу з особою, яка не усвідомлювала значення своїх дій або не могла керувати ними (ст. 24 СК);

д) укладання шлюбу між близькими родичами (ст. 26 СК);

е) укладання шлюбу між усиновителем і усиновленою ним дитиною (ст. 26 СК);

ж) приховання тяжкої хвороби, а також хвороби, небезпечної для іншого подружжя чи інших нащадків (ст. 30 СК);

з) укладання шлюбу без наміру створення сім’ї та набуття прав та обов’язків подружжя.

6. Поняття шлюбного договору. Подружжя та особи, які подали заяву

про реєстрацію шлюбу, мають право на укладання шлюбного договору. Якщо стороною шлюбного договору є неповнолітня особа, на його укладання потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом.

Шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов’язки, а також майнові права і обов’язки подружжя як батьків. Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми, не може зменшувати обсяг прав дитини, які встановлені законодавством, а також ставити одного з подружжя у надзвичайно вигідне матеріальне положення. За ним не може передаватися у власність одному з подружжя нерухоме та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації.

Шлюбний договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. Якщо він був укладений до реєстрації шлюбу, то він набуває чинність у день реєстрації шлюбу. Якщо договір укладений подружжям, він набуває чинності у день його нотаріального посвідчення.

У ньому може бути встановлено загальний строк його дії, а також строки тривалості окремих прав та обов’язків, чинність договору або окремих умов і після припинення шлюбу.

Ст. 100 СК України дозволяє зміну подружжям умов шлюбного договору. Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується. На вимогу одного із подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений.

Ст. 101 СК України дозволяє подружжям відмовитись від шлюбного договору. Права та обов’язки, встановлені шлюбним договором, припиняються в день подання до нотаріуса заяви про відмову від нього.