Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
REFERAT_Alena.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
75.32 Кб
Скачать

12.Заповідні території

На кінець 2009 року природно-заповідний фонд Полтавщини (120.394 тис. га - 4,19% території області) поповнився трьома новими територіями: Указами Президента України створені нові заповідні об’єкти: Національний природний парк “Пирятинський", ландшафтний заказник загальнодержавного значення “Христанівський” та Хорольський ботанічний сад. Зокрема, Національний природний парк “Пирятинський” (Пирятинський район) розташований на північному заході Полтавської області і включає 12028,42 га земель. Він створений з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів та об’єктів.

Багатою також є історико-культурна спадщина цього краю. Це - Березова Рудка, Полк- остень, Кроти. На території заказника місцевого значення “Березоворудківський” представлена прибережно-болотна, водна рослинність, луки, заплавні ліси, діброви та степові ділянки, де зосереджено флористичне різноманіття. В результаті помірного антропологічного навантаження тут дивом вцілила до наших днів степова ділянка із різними видами ковили навкруги старовинних 300 річних курганних поховань часів шведських походів. Поруч, на заплавній терасі знаходиться урочище “Три яри”. Тут находиться Свята криниця із спорудженою над нею капличкою. П’ять поколінь Закревських змінювали й розбудовували маєток у Березовій Рудці, зробивши його перлиною садово-паркої архітектури XYIII - поч.XIX століття. До ансамблю входить Березоворудківська піраміда- одна з трьох європейських пірамід, побудована у 1899 році за всіма правилами будівництва єгипетських пірамід.

Історичному збігу обставин завдячує флора і фауна урочища “Бурти”. Тут в X-XII століттях стояло давньоруське місто “Полкостень”. Масивні оборонні споруди перетворили його територію на угіддя, непридатні для оранки, тож за 800 років ця земля стала місцем збереження елементів степових екосистем.

Пам’ятка природи “Старий шлях” являє собою ділянку стародавнього чумацького шляху з Прилук до Пирятина і характеризується високим рівнем біологічного різноманіття і репрезентує собою типові ландшафти лісостепу України.

Створення Національного природного парку дозволить належним чином організувати збереження, відтворення й ефективне використання природних комплексів та об’єктів , які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню і естетичну цінність.

Ландшафтний заказник загальнодержавного значення “Христанівський”(Лохвицький район Полтавської області) територія 1705, 2 га земель, створений з метою збереження біологічного і ландшафтного різноманіття унікальних лісостепових та заплавно-болотних природних комплексів. Лівобережної України. Розташований в околицях с. Христанівка-(правий берег р. Сули ) і репрезентує заплаву р. Сули до лівого берега в околицях с. Бодаква та заболочену частину нижче с. Бодаква до притерасної частини, яка зайнята значним масивом вільшняків. Ця територія охоплює різноманітні природні ландшафти долини р. Сули-підвищений правий берег із остепненими та широколистяно-лісовими ділянками, заплавну частину із старицями, рукавами з водними та прибережно-водними комплексами, болотами-високотравними, низькотравними, чагарниковими, луками, місцями засоленими, притерасну частину із вільховими лісами.

Хорольський ботанічний сад (Хорольський район Полтавської області), територія 18 га, створений з метою збереження, вивчення, акліматизації, розмноження в спеціально створених умовах та ефективного господарського використання рідкісних і типових видів місцевої і світової флори. Ботанічний сад створений у природно-заповідному урочищі “Дубовий гай”, де знаходяться сторічні дуби, ставки, гідротехнічні споруди.

З огляду на зміни клімату, за висновками фахівців актуальним є зосередження в Хорольському ботанічному саду наукові дослідження по інтродукції нових південних плодових та декоративних культур з корисними властивостями з можливим їх поширенням в Лісостеповій зоні України. Особлива увага звертатиметься на нові плодові культури, що мають високий вміст біологічно-активних речовин та справляють на людський організм радіопротекторну та антиоксидантну дію. Саме до таких культур можна віднести унабі (зизифус), інтродукція якої вже проводиться в м. Хорол на спецділянці ботанічного саду.

13.Список використаної літератури

  1. http://www.adm-pl.gov.ua/page/pamyatki-istorichnoyi-spadshchini-1

  2. http://geo.pnpu.edu.ua/geografical_location.php

  3. http://geo.pnpu.edu.ua/geological_structure.php

  4. http://geo.pnpu.edu.ua/climate.php

  5. http://geo.pnpu.edu.ua/waters.php

  6. http://geo.pnpu.edu.ua/roslinnist_poltavschini.php

  7. http://geo.pnpu.edu.ua/tvarinniy_svit.php

  8. http://geo.pnpu.edu.ua/geological_structure.php

  9. http://geo.pnpu.edu.ua/geological_structure.php

  10. http://geo.pnpu.edu.ua/Gospodarstvo.php

  11. http://geo.pnpu.edu.ua/MAN.php

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]