Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
REFERAT_Alena.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
75.32 Кб
Скачать

7.Тваринний світ Полтавщини

Чисельний і різноманітний тваринний світ області. Зустрічаються понад 400 видів хребетних тварин. Серед них близько 40-50 видів риб, 10 видів амфібій, 11 видів рептилій, понад 300 видів птахів (включаючи 150 видів, що гніздяться на території області, а також перелітних і зимуючих), 66 видів ссавців.

За останні століття у фауні Полтавщини відбулися значні зміни. Характерні зональні види тварин зникли (байбак, полівка степова, канюк степовий, кречітка, стрепет, тетерук та інші). Окремі види успішно акліматизовано (олень благородний, лань, єнотоподібний собака, білий амур, ондатра, товстолобик), чи реакліматизовано (бобер, лось, свиня дика, байбак).

Більшість акліматизованих чи реакліматизованих видів мають важливе значення, як ресурси мисливської фауни. За мисливськими господарствами області закріплено 82% її території. Площа мисливських угідь становить 1906 тис. га.

Тваринний світ тісно пов’язаний із певними угрупованнями рослинності.

У лісах, особливо в заплавних, де багато озер і стариць, різноманітний тваринний світ. Із видів амфібій тут зустрічаються трав'яна і гостроморда жаби, сіра і зелена ропухи, деревна жаба (квакша). Із видів рептилій у заплавних лісах трапляються вуж, болотяна черепаха, живородна ящірка, на сухих галявинах - прудка і зелена ящірки.

У дібровах поширені види дрібних птахів: зяблик, лісовий і співочий дрозди, соловей, вільшанка; на узліссі, лісових галявинах - вівсянка звичайна. Із числа дуплогніздників найбільш поширені великий строкатий і середній строкатий дятли, повзик, декілька видів синиць, шпак. Тісно пов'язані з лісовими угрупованнями і хижі птахи: шуліка, канюк малий, яструб. У дуплах старих дерев гніздяться сіра і вухата сови. На старих ділянках заплавних лісів влаштовують колонії чаплі сірі.

Із видів ссавців в широколистяних лісах поширені гризуни (полівка лісова, білка), комахоїдні (землерийка, їжак, кріт, борсук, лісова куниця), хижаки (вовк, лисиця, єнотоподібний собака), парнокопитні (лось, козуля, дика свиня).

Окремі мешканці колишніх степових просторів пристосувалися до проживання на полях, які колись були неораним степом. Це різні види гризунів (миші, ховрахи, хом'яки), жайворонків (польовий, степовий, чубатий), сіра куріпка, перепел. Звичайними мешканцями є заєць і лисиця. На степових схилах південних районів області зрідка зустрічаються степовий тхір та степова гадюка.

Лучна фауна досить різноманітна. Із видів амфібій тут найчастіше зустрічаються трав'яна та гостроморда жаби, із рептилій - вуж звичайний, черепаха болотяна, прудка та живородна ящірки. На луках під ранньої весни до пізньої осені годується багато видів птахів, які гніздяться в інших місцях: шпаки, граки, лелеки, чаплі. Серед заростей лучних чагарників оселюються звичайна полівка, миші жовтогорла та малесенька. У центральних та північних районах області на вологих луках зустрічаються поселення крота. Із видів ссавців на луках можна зустріти лисицю, єнотоподібного собаку, зайця, часто сюди виходять пастися лосі й козулі.

У берегових схилах заплавних озер, стариць і річкових заток риють нори ондатра і водяний щур. Мешканцями узбережжя є також незчисленні на Полтавщині норка й видра, більш звичайний горностай. Нерідкими стали в останні роки і поселення бобрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]