Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Писихология.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
190.46 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Полтавський національний педагогічний університет

імені В.Г. Короленка

Психолого-педагогічнийфакультет

Кафедра психології

Затверджую

завідувач каф. психології

ПНПУ імені В.Г.Короленка

_____________ « » _____ 2011 року

_________________________________

ПСИХОЛОГІЯ

Методичні матеріали до семінарських і лабораторних занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів філологічного факультету

Галузь підготовки: 0203 Гуманітарні науки

Напрям підготовки: 6.020303 Філологія. Українська мова і література

Освітньо-кваліфікаційний рівень: Бакалавр

Курс: I

Семестр II

Розробник:

старший викладач

кафедри психології

Кравченко Ольга Данилівна

ПОЛТАВА, 2011

Пояснювальна записка

Семінарські і лабораторні заняття мають за мету актуалізацію теоретичних знань студентів та переведення їх у дієву площину — формування у студентів умінь і навичок їх застосування для аналізу різноманітних психологічних явищ, оволодіння конкретними методичними процедурами їх емпіричного вияву та вивчення, елементарними прийомами обробки та інтерпретації психологічних даних. Завданням курсу «Психологія» є озброєння майбутніх учителів такими здобутками сучасної психологічної науки, які б сприяли їх успішному професійному становленню, а також самоактуалізації та самореалізації у педагогічній діяльності.

Зміст семінарських і лабораторних занять структурований за такими змістовними модулями:

Модуль 1. Вступ до психології.

Модуль 2. Особистість у діяльності і міжособистісних стосунках.

Модуль 3. Пізнавальна та емоційно-вольова сфера особистості.

Модуль 4. Індивідуально-психологічні властивості особистості.

Підготовка до семінарів передбачає активне осмислення лекційного матеріалу, опрацювання рекомендованої літератури по темі заняття, самостійне освоєння текстів першоджерел і їх анотування, виконання індивідуально-дослідницьких завдань по темі.

Підготовка до лабораторних занять, окрім зазначеного, потребує ознайомлення зі змістом методичних матеріалів по виконанню діагностико-дослідницьких завдань, визначених темою лабораторної роботи (за запропонованими джерелами), і, при необхідності, підготовку тестового матеріалу для їх виконання; самостійний аналіз результатів дослідження і належне оформлення протоколів.

Модуль 1. Вступ до психології

Семінарське заняття 1

Тема: Предмет, структура і завдання сучасної психології

Мета: сформувати цілісне уявлення про предметне поле психологічної науки, її структуру і методологічні засади, змістовні зв’язки окремих галузей та інтегруючу роль психології в системі наук про людину; розкрити логіку її історичного розвитку та становлення основних психологічних шкіл; сутність, особливості функціонування і вияву психічних явищ, можливості їх вивчення та врахування у діяльності вчителя.

Питання для обговорення:

  1. Предмет, структура і завдання психології в системі наукового знання.

  2. Поняття про психіку: сутність, функції, форми існування психічних явищ.

  3. Основні етапи розвитку психологічної науки.

  4. Характеристика основних напрямків зарубіжної психології (біхевіоризм, психоаналіз, гештальтпсихологія, гуманістична психологія, когнітивна психологія).

Основні поняття: Наукова психологія. Предмет психології. Галузі психології. Психологія і суспільні науки. Психологія і природничі науки. Психологія і технічний прогрес. Відображення. Ідеальне. Психіка. Суб’єктивне. Психічні процеси. Психічні стани. Психічні властивості. Психічна функція. Ідеалізм. Дуалізм. Матеріалізм. Періодизація розвитку психології. Психологічна школа. Біхевіоризм. Необіхевіоризм. Гештальтпсихологія. Фрейдизм. Неофрейдизм. Гуманістична психологія. Когнітивізм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]