Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДФ-21. Т-12 поруш.слуху.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
145.92 Кб
Скачать

2.3. Стандартизовані методики, адаптовані для дітей з порушеннями зору.

Методика «Коробки форм»направлена на визначення сформованості уявлень про форму. Оскільки при виконанні завдань по цій методиці виникають труднощі, пов'язані із сприйняттям глибини і об'ємності, слід заздалегідь проаналізувати разом з дитям фігури-вкладиші, вичленувавши необхідну плоскість об'ємної фігури так, щоб дитя могло ідентифікувати її з прорізом. Можливі труднощі практичного вкладання фігур із-за недорозвинення мікрокоординації рухів. Психолог повинен виявити ці відмінності, ставлячи уточнюючі питання.

Методики «Пірамідка» і «Миски». Направлені на визначення сформованості наочних дій і уявлень про величину. При виконанні наочних дій у дітей з порушеннями зору може страждати точність і коордінірованность рухів, що обумовлює сповільнене виконання тесту. Для адекватнішої оцінки слід заздалегідь з'ясувати сформованість у дітей поняття про величину і уміння розташовувати предмети в ряду.

Методика «Розрізні картинки».Направлена на виявлення рівня зорового синтезу і просторового сприйняття. При виконанні тесту слід спочатку проаналізувати цілісну картинку і встановити, чи сформований у дитини цей образ. Переконавшись, можна приступати до відтворення відповідного образу і на розрізній картинці.

Методика «Конструювання за зразком».В цій методиці мають бути чітко виділені відмінності в трьох характеристиках будівельних деталей: кольорі, поверхні, що відрізняється один від одного, а також у формі пред'явлення — на контрастному фоні так, щоб дитина могла виділити місце з членування деталей.

Методика «Вільний малюнок».Виявляється рівень сформованості уявлень про той, що оточує, рівень володіння технікою малювання і розвиток дрібної моторики. Дитяті надається папір (не глянсова), прості і кольорові олівці, фломастери. Олівці підбираються контрастнішими по відношенню до паперу (червоний, синій, зелений, чорний, коричневий). Сліпі використовують прилад Н. С. Клушиної.

Методика «Домальовування фігур».Ця методика може показати не лише рівень розвитку уяви і здатність створювати оригінальні образи, але і пропуски у формуванні реальних образів, пов'язаних з порушеннями зору.

При обстеженні можуть бути використані стандартизовані діагностичні методики для визначення рівня розумового розвитку і учбової діяльності дітей з порушеннями зору. Проте це можливо лише за наявності умов, що дозволяють дітям вирішувати ці завдання а саме, при адаптації матеріалу відповідно до загальних вимог до зорових і тактильних можливостей дітей з порушеннями зору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]