Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ-12-13заоч.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
92.67 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

  1. Предмет і задачі психології спорту. Проблема суб’єкта спортивної діяльності. Психологічні і спортивні науки як теоретичні підґрунтя психології спорту. Зв'язок психології спорту з іншими науками. Становлення вітчизняної психології спорту (П.А. Рудик, А.Ц. Пуні та інші). Розвиток психології спорту за кордоном. Експеримент Н. Тріплетта. Спортивна психодіагностика. Методи дослідження в психології спорту. Дослідження психічних процесів, станів та властивостей у спорті. Психологія спортивного відбору.

  2. Психологічна характеристика спортивної діяльності. Відчуття вдосконалення у спортивній діяльності. Особливості впливу спортивної діяльності на людину як на індивіда та особистість. Фізіологічні зміни в організмові людини під впливом спортивної діяльності. Мотивація спортивної діяльності. Стилі спортивної діяльності: підготовчі та виконавські. Структура (компоненти) спортивної діяльності. Мотивація спортивної діяльності.

  3. Психологія особистості спортсмена та спортивного колективу. Структура особистості спортсмена високого класу. Біопсихічні властивості особистості спортсмена. Готовність до максимальної мобілізації вольових зусиль спортсменом. Здатність спортсмен до психічної саморегуляції. Якості та властивості особистості, важливі у спорті: агресивність, тривожність, інтелектуальний рівень, прагнення до досягнень, впевненість, авторитарність, емоційна стійкість, самоконтроль, товариськість, почуття суперництва тощо. Лідер спортивного колективу: його види та функції. Особистість тренера спортивної команди: його функції, найважливіші якості, стилі діяльності. Роль тренера у створенні оптимального психологічного клімату в команді. Загальне поняття про спортивну команду як малу соціальну групу, її ознаки, види. Структура спортивної команди: формальна та неформальна, горизонтальна та вертикальна. Внутрішньогрупова стратифікація гравців у спортивній команді. Феномени, пов’язані із груповою взаємодією у спортивній команді. Соціальна фасилітація у спорті..

  4. Психологія спортивного тренування та змагання. Етапи тренувального уроку. Причини та способи профілактики психічних станів, які виникають на тренуваннях. Передумови динаміки емоцій спортсмена під час змагань. Оптимальний бойовий стан спортсмена на змаганнях, його складові та умови входження в нього. Проблема передстартової апатії та лихорадки.

  5. Психологічна підготовка спортсмена. Особливості засобів психологічної підготовки (психотехнічні ігри, самонавіювання і навіювання, психом’язове та ідеомоторне тренування, контроль і самоконтроль, підготовка участю в діяльності, фізіотерапевтичні, апаратні і психофармакологічні засоби тощо). Класифікація засобів психологічної підготовки спортсмена. Проблема відновлення психічної працездатності спортсмена.

  6. Психологічні засади фізичної, технічної та тактичної підготовки спортсмена. Поняття про спортивне вдосконалення як процес, що забезпечує високий рівень спортивної майстерності. Психологічні умови спортивного вдосконалення. Специфіка фізичної підготовки спортсмена. Психологічні особливості його фізичних якостей (швидкості, сили, витривалості, спритності тощо). Психологічні особливості технічної підготовки спортсмена. Спеціальні знання, уміння, навички, образи рухів і дій у процесі технічної підготовки спортсмена. Психологічні особливості тактичної підготовки спортсмена. Спеціальні знання, уміння, навички, тактичні здібності і тактичне мислення у процесі тактичної підготовки спортсмена. Тактика у спорті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]