Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14 ТН з практ Бак.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
164.86 Кб
Скачать

Дати характеристику методичному забезпеченню уроків трудового навчання в початковій школі.

Одним із важливих шляхів удосконалення трудового виховання та художньої праці молодших школярів - це створення комплексу методичного забезпечення уроків та позаурочних занять. Комплекс методичного забезпечення виготовляється силами вчителів та учнів. До комплексу входять:

• площинні графічні посібники (таблиці, плакати, картини, демонстраційні технологічні картки, креслення, технічні рисунки);

• екранні посібники (діафільми, діапозитиви, кінофільми);

• натуральні наочні посібники (колекції паперу і картону, ниток і тканин, природних матеріалів, металів, пластмас, набори деталей конструктора, зразки інструментів, пристроїв, виробів);

• роздатковий матеріал (креслення виробів, технічні рисунки, технологічні картки);

• методичні рекомендації для проведення бесід, інструктажу з різних тем програми, екскурсій, дослідів ;

• картотека методичної та спеціальної літератури, журнальних статей.

Усі ці матеріали комплектуються у шафах, розміщених вздовж задньої стіни робочої кімнати. В шафах знаходиться весь матеріал для уроків в 1, 2, 3 та 4 класах. Для зберігання методичного матеріалу використовуються папки або картонні коробки. На торцевій частині лапок або коробок робиться надпис, до якої теми програми відноситься зібраний матеріал, наприклад:

"Папір і його властивості", "Виготовлення виробів за шаблонами", Тут же зібрані підготовлені вчителем розробки уроків із найбільш складних тем програми, конспекти уроків із технічного моделювання, з роботи з різними матеріалами.

Робоча кімната обладнується технічними засобами навчання: кінопроектором "Радуга-2" з дистанційним керуванням, діапроектором для демонстрування слайдів і діафільмів, а також епіпроектором для демонстрування непрозорих зображень. Технічні засоби навчання монтуються в шафі, а управління ними здійснюється з пульта керування вчителя.

У робочій кімнаті повинні бути оформлені стенди: "Правила техніки безпеки та внутрішнього розпорядку", "Робота з папером і картоном", "Робота з тканиною", "Моделювання", "Робота з природними матеріалами".

Вчителі збирають вироби учнів для постійно діючої виставки. Для її оформлення в кімнаті обладнуються стелажі. Кращі вироби використовуються і як зразки на уроці.

Для успішної роботи учні забезпечуються необхідною кількістю матеріалів: паперу, картону, тканини, тасьми, ниток, глиною, пластиліном; клеєм, фарбою, жерстю, дротом, фольгою, фанерою, пластмасами, конструкторами. Все це також зберігається в шафах.

Відповідна матеріальна і методична база дає можливість творчо підходити до кожного уроку, удосконалювати систему роботи трудового навчання і виховання молодших школярів, успішно вирішувати основні завдання щодо виховання молодших школярів, успішно вирішувати основні завдання предмета, прищеплювати дітям інтерес до праці, до людей праці.

Представити класифікацію методів трудового навчання в початковій школі.

Під методами трудового виховання та художньої праці розуміють способи спільної роботи вчителя й учнів, у процесі якої досягається засвоєння учнями знань, формуються трудових умінь і навичок, виховання загальнолюдського ставлення до праці, розвиваються пізнавальні здібності, самостійність, творча активність у навчальній і трудовій діяльності.

Ефективність методів значною мірою залежить від правильного вибору методичних прийомів. Методичні прийоми — складові елементи методу або окремих дії учителя та учнів, спрямовані на досягнення навчально-виховної мети.

Загальноприйнятої класифікації методів трудового навчання поки що не існує. Найбільш розповсюдження в педагогічній літературі одержали два напрямки класифікації методів:

- за видами джерел, з яких учні набувають знання та вміння;

- за видами діяльності учнів.

Демонстраційні методи можна об'єднати в такі групи:

  • демонстрація об'єктів і процесів, що вивчаються в натуральному вигляді (натуральні наочні посібники);

  • демонстрація картин і графічних зображень (образотворчі наочні посібники);

  • демонстрація кінофільмів, діапозитивів і діафільмів;

  • демонстрація прийомів роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]