Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литература / Consp_Ar_U.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
905.22 Кб
Скачать

Деформативність бетону при короткочасному навантаженні.

При короткочасному завантаженні бетонної призми деформації бетону eb=ee+epl;

Вона складається з пружної та непружної пластичної деформації. Невелика частка непружних деформацій у деякий період часу після розвантаження відновлюється (біля 10%). Ця деформація називається деформацією пружної післядії eep.

Якщо бетон завантажувати поетапно та замірювати деформації на кожному етапі двічі, то одержимо східчасту лінію.

Деформації, поміряні відразу після прикладання навантаження - пружні і зв'язані із напруженням лінійним законом. Деформації, що розвиваються за час витримки під навантаженням - непружні. При достатньо великому числі ступенів завантаження залежність між напруженням і деформаціями може бути зображена плавною кривою. Таким чином, пружні деформації бетону відповідають лише миттєвій швидкості загружения зразка, у той час як непружні деформації розвиваються у часі.

ЛЕКЦІЯ №2 (продовження)

Арматура.

Призначення та різновиди арматури.

Арматуру у залізобетонних конструкціях встановлюють здебільшого для сприймання зусиль розтягу та підсилення бетону стислої зони конструкцій. Необхідну кількість арматури визначають розрахунком елементів конструкцій. Арматура, встановлювана по розрахунку, називається робочою; встановлювана з конструктивних та технологічних міркувань - монтажна. Монтажна арматура забезпечує проектне положення робочої арматури у конструкціях та більш рівномірного розподілу зусиль поміж окремими стрижнями робочої арматури. Крім того, монтажна арматура може сприймати зусилля, які звичайно не враховуються розрахунком - від усадки бетону, температурних перепадов то що. Робочу і монтажну арматуру поєднують у арматурні вироби - зварні та в’язані сітки та каркаси, що розміщують в залізобетонних конструкціях у відповідності з характером їхньої роботи під навантаженням. Арматура класифікована по 4 признакам:

  1. у залежності від технології виготовлення - стержньова та дротяна. Під стержньовою розуміють арматуру будь-якого діаметру в межах 6 - 40мм, причому незалежно від того, як вона поставляється промисловістю – в прутках (D>12мм, довжина до 13м) або у мотках (масою до 1300кг).

  2. у залежності від засобу наступного зміцнення - горячокатана арматура може бути термічно зміцненною, або зміцненною у холодному стані - витяжкою, волочінням.

  3. по формі поверхні - буває періодичного профіля або гладкою. Виступи у вигляді ребер на поверхні стержньової арматури періодичного профіля, рифи або прим'ятини на поверхні дротяної арматури значно покращують зчеплення з бетоном.

  4. по засобу застосування – напружувана та ненапружувана.

Механічні властивості арматурних сталей.

Характеристики міцності та деформацій арматурних сталей встановлюють по діаграмі напруги - деформації. Горячокатана арматурна сталь має на діаграмі майданчик плинності та володіє значним подвженням після розриву - до 25% (м'яка сталь). Напруга, при якоі деформації розвиваються без помітного збільшення навантаження, називається фізичною межею плинності арматурної стали, напруга, що передує розриву, носить назву тимчасового опору арматурної стали. Підвищення міцності горячокатаної сталі та зменшення подовжання при розриві досягається введенням до її складу вуглецю і різноманітних легуючих додатків. Вагомого підвищення міцності горячокатаної арматурної сталі досягають термічним зміцненням або холодним деформуванням.

Соседние файлы в папке Литература