Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АСПДІ контрольна.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
39.69 Кб
Скачать

4.Зона кількісної характеристики

Обсяг

: Ілюстрації

; Розмір

+ Супровідний матеріал

Зона кількісної характеристики містить відомості про обсяг (пагінацію), розмір документа, про ілюстративний та інший матеріал, який тут міститься. Кількісна характеристика — це сукупність відомостей про матеріальні елементи, які характеризують документ, яка включає відомості про кількість сторінок (аркушів), ілюстрацій, про розмір, супроводжуючий матеріал. У відомостях про обсяг документа вказують загальну кількість його сторінок (аркушів) документа, включаючи окремі аркуші ілюстрацій, карти, додатки. Аркуш — це одиниця обсягу документа, аркуш паперу, який складається із двох сторінок, а сторінка — одна сторона аркуша документа.

Порядкова нумерація аркушів (фоліація), сторінок, стовпців, таблиць, ілюстрацій, фрагментів тексту документа цифрами (арабськими чи римськими), а іноді літерами називається пагінацією. Виділяють роздільну пагінацію, яка складається з кількох послідовних рядів нумерацією сторінок (листів), паралельну (подвійну) пагінацію, яка складається з двох паралельних рядів нумерації, тривалу пагінацію, яка використовується в тих випадках, коли документ складається з кількох поліграфічно самостійних частин, при цьому нумерація починається у першій частині і триває в наступних частинах.

Під ілюстрацією розуміють графічне зображення, що пояснює чи доповнює основний текст, і розміщене на сторінках (аркушах), які включені до пагінації документа. Вкладна ілюстрація розміщується на окремому аркуші, який не включається до пагінації документа. У відомостях про розмір наводять висоту обкладинки (оправи) у сантиметрах.

Як супровідний матеріал розглядається будь-який матеріал, який супроводжує документ, виданий окремо, але нерозривно пов'язаний з основним документом, призначений для спільного використання (атлас, альбом, карти, дискета). Наприклад.

. - 174, [2]c.: ил.; 23 см.

. - 252, [1] с: цв. ил.; 22 см

. — 110 с: ілюстр., карт.; 26 см.

. — 468 с. : граф.; 30 см.

. — 99 с, [6] арк. ілюстр.; 20 см.+1 арк. схем.

. - 157 [1] с, [8] л. табл.: ил.; 26 см.

. - VIII, 638 с.

Практичні завдання.

1. Зазначте, які з наведених умовних розділових знаків застосову- ються у зоні серії: ( ) ; [ ] : , /

У зоні вихідних даних застосовуються такі розділові знаки: ( ) ; : /

2. Переклад підручника "Фінанси" авторів Е.НІхбаха та А.Гроппелі був зроблений з англійської мови Віталієм Овсієнком та Володимиром Мусієн- ком. Наведіть у зоні назви та відомостей про відповідальність дані про переклад цього підручника.

  1. Наведіть у зоні назви та відомостей про відповідальність відповідні елементи бібліографічного опису, якщо відомо, що назва книги "Знання як стратегічний ресурс суспільних трансформацій", автор — В.І.Кушерець, рецензенти: В.П.Андрущенко — доктор філософських наук, член-корес- пондент АПН України та О.С.Онищенко, доктор філософських наук, ака- демік НАН України.

  1. а допомогою ДСТУ 3582-97 [12] або Додатка 2 знайдіть відповідні скорочення до наведених нижче українських слів, що застосовуються у бібліографічному описі:

Селянський — селян.

Українознавство — українознав.

Централізований — централіз.

Менеджмент — менедж.

Симферопольський — симфероп.

Західний — зах.

Київський — києвск.

Записки — зап.

Географічний — географ.

Земельний — земел.