Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Administrator.docx
Скачиваний:
285
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
142.57 Кб
Скачать

Тема 4. Основи електробезпеки.

Електрика промислова, статична і атмосферна. Особливості керування електричним струмом. Вплив електричного струму на людину. Електричні травми та їх види. Фактори які впливають на ступінь ураження людини електрикою: величини напруги, частота струму шлях і тривалість дії, фізичний стан людини, вологість повітря. Безпечні методи звільнення потерпілого від дії електричного струму. Класифікація виробничих приміщень відносно небезпеки ураження електричним струмом.

Допуск до роботи з електрикою і електрифікованими машинами. Колективні і індивідуальні заходи захисту електроустановок. Попереджувальні надписи. Плакати та пристрої. Ізолюючі пристрої. занулення та захисне заземлення, їх призначення. Робота з переносними світильниками. Захист від статичної електрики. Захист будівель від блискавки. Правила поведінки під час грози.

Лабораторно практична робота № 4: Оволодіння навичками безпечного звільнення потерпілого від дії електричного струму.

Тема 5. Основи гігієни праці, виробничої санітарії.

Поняття про виробничу санітарію, як про систему організаційних, гігієнічних та санітарних заходів. Шкідливі виробничі фактори ( шум, вібрація, іонізуючі випромінювання тощо). Основні шкідливі речовини, їх вплив на організм людини. Лікувально-профілактичне харчування.

Фізіологія праці. Чергування праці та відпочинку. Виробнича гімнастика. Додержання норм піднімання важких речей неповнолітніми та жінками.

Основні гігієнічні особливості праці за даною професією. Вимоги до опалення, вентиляції та кондиціювання повітря виробничих, навчальних та побутових приміщень. Правила експлуатації систем опалення та вентиляції. Види освітлення. Природне та штучне освітлення: робоче та аварійне. Правила експлуатації освітлення санітарно-побутове забезпечення працюючих. Щорічні медичні огляди неповнолітніх, осіб до 21 року.

Лабораторно практична робота № 5: Розробка раціонального режиму праці офісного працівника

Тема 6. Надання першої медичної допомоги потерпілим при нещасних випадках.

Стислі основи анатомії людини. Послідовність, принципи та засоби надання першої медичної допомоги. Дії у важких випадках. Основні принципи надання першої медичної допомоги: правильність доцільність дії, швидкість, рішучість спокій.

Засоби надання першої медичної допомоги. Медична аптечка. Її склад, призначення, правила користування. Перша допомога при запорошуванні очей. Поранення, вивихи, переломи. Припинення кровотечі з рани, носа, вуха, легень, стравоходу. Надання першої допомоги при втраті свідомості, шоку, тепловому та сонячному ударі, опіку обмороження.

Ознаки отруєння та перша допомога потерпілому. Способи надання допомоги при отруєнні чадним газом, алкоголем, нікотином. Правила надання першої допомоги при ураженні електричним струмом. Оживлення. Способи штучного дихання. Положення потерпілого та дії особи, яка надає допомогу.

Непрямий масаж серця. Порядок одночасного виконання масажу серця та штучного дихання. Транспортування потерпілого. Підготовка потерпілого до транспортування .Вимоги до транспортних засобів

Лабораторно практична робота № 6: Оволодіння навичками надання першої медичної допомоги потерпілим в разі нещасного випадку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]