Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
709.12 Кб
Скачать

6.3. Інформаційні технології

Інформація – один з найцінніших ресурсів суспільства. Людина постійно бере участь у всіляких інформаційних процесах.

Інформаційний процес– процес, у результаті якого здійснюється прийом, передача (обмін), перетворення і використання інформації.

У сучасному суспільстві повсюдно використовуються інформаційні системи і технології.

Система– будь-який об’єкт, що одночасно розглядається і як єдине ціле, і як сукупність різнорідних об’єктів, об’єднаних для досягнення певного результату.

Інформаційна система (ІС) – взаємо залежна сукупність засобів, методів і персоналу, що беруть участь в обробці даних.

Процес переробки інформації за аналогією з процесом переробки матеріальних ресурсів (нафта, газ, вугілля) можна визначити як технологію. Слово «технологія» походить від грецького «techne» - «мистецтво», «майстерність», «уміння».

Інформаційна технологія(ІТ) – процес, що використовує сукупність засобів і методів обробки і передачі первинної інформації для одержання інформації нової якості про стан об’єкта, процесу чи явища.

Комп’ютерні інформаційні технології (КІТ) – це машинізовані (інженерні) способи обробки семантичної інформації – даних і знань, що реалізуються за допомогою автоматизованих інформаційних систем (АІС).

Класифікація АІС здійснюється за низкою ознак і залежно від розв’язуваного завдання можна вибрати різні ознаки класифікації. При цьому та сама АІС може характеризуватися однією чи кількома ознаками. Як ознаки кваліфікації АІС використовуються: галузь застосування, охоплювана територія, організація інформаційних процесів, напрямок діяльності, призначення, структура тощо (Рис.6.1).

Рис. 6.1. Класифікація АІС за напрямком діяльності.

Інформаційні технології виступають новим засобом перетворення знань на інформаційний ресурс (ІР) суспільства, його новим рушійним фактором, засобом його ефективного використання. Інформаційний ресурс став основним ресурсом людства, головною цінністю сучасної цивілізації. Але виникли й складні проблеми, що стосуються до ролі, механізму функціонування соціальних наслідків використання ІР. Для їх вирішення і з’явилася нова наука інформатика.

Предметом інформатики як нової фундаментальної науки виступає ІР – його сутність, закони функціонування, механізми взаємодії з іншими ресурсами суспільства і впливу на соціальний прогрес.

6.4. Інформаційні ресурси

Принципові зміни у ставленні людини до інформації, що відбулися в зв’язку з появою можливості переходу від ручної обробки інформації до комп’ютеризованої, дозволили розглядати інформацію як особливий вид ресурсу і фактору суспільного розвитку. Інформація стає комерційною категорією, їй притаманні усі властивості товару. Існують інформаційна промисловість і національні інформаційні ресурси, відбувається перехід від індустріальної економіки до економіки заснованої на інформації.

В останні роки використовується ресурсний підхід до інформації. Інформаційний ресурс – особливий вид ресурсів, заснований на ідеях і знаннях, накопичених у результаті науково-економічної діяльності людей і представлених у формі, яка дозволяє накопичення, реалізацію і відтворення. Інформаційні ресурси поряд з матеріальними ресурсами (енергія, сировина, праця) – необхідні компоненти і база суспільного виробництва.

Інформація як ресурс має усі властивості товару: його можна продавати, купувати, зберігати, знищувати тощо. Разом з тим інформаційний ресурс має ряд характерних рис:

  1. На відміну від інших (матеріальних) ресурсів він невичерпний. В міру розвитку суспільства і зростання споживання знань його запаси не убувають, а зростають.

  2. В міру використання не зникає, а зберігається і може навіть збільшитись за рахунок конструкційної трансформації отриманих повідомлень з урахуванням конкретних умов його використання

  3. Несамостійний: сам по собі він має лише потенційне значення. Тільки в поєднанні з іншими ресурсами (досвід, праця, кваліфікація, техніка, енергія, сировина) інформаційний ресурс виявляє свою рушійну силу.

  4. Ефективність його застосування пов’язана з ефектом не первісного (повторного) виробництва знань. Інформаційна взаємодія дозволяє одержати нове знання ціною значно менших витрат порівняно з витратами праці, енергії, часу на його пряме генерування.

  5. Виступає формою безпосереднього (прямого) включення науки (у тому числі теоретичних досліджень) до складу продуктивних сил.

  6. Застосування нового інформаційного ресурсу замість застарілого здатне здійснити дії радикального характеру, у багато разів підвищити продуктивність праці тощо.

  7. Інформаційний ресурс виникає в результаті не просто розумової праці, а в результаті його творчої частини. Будь-яка розумова праця (чи то наукова, чи праця управління) включає дві частини: рутинну і творчу. Рутинна частина розумової праці сама по собі «неінформативна», вона не збільшує потенціалу потрібних знань, не змінює уявлень про шляхи досягнення мети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]