Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 9-10.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.3 Mб
Скачать

Лекція 9-10

Багаторівнева пам’ять комп’ютера. Типи пам'яті. Регістрова пам’ять. Оперативна пам'ять. КЕШ- пам'ять. Постійна пам'ять. Пам'ять на магнітних дисках („вінчестерах”). Пам'ять на оптичних дисках. Віртуальна пам'ять

8.1 Багаторівнева пам’ять комп’ютера

Пам'ять – це один із основних вузлів комп’ютера, призначений для зберігання програм і даних. Можна також застосовувати термін – запам’ятовуючий пристрій (ЗП). Процес приймання інформації в запам’ятовуючий пристрій називають записом, процес видачі інформації – зчитуванням, а спільно їх визначають як процеси звернення до пам’яти.

Основною одиницею збереження даних у комп’ютері є двійковий розряд – біт. В останні роки практично всі комп’ютери мають 8-розрядні одиниці пам’яті, які звуться байтами. В пристроях пам’яті байти зазвичай об’єднуються в більш потужні комірки інформації – слова (1,2,4,8,16, ..байт), які позначаються двійковими адресами. При розрядності кода адреси m можливо адресувати комірок пам’яті.

Існує ієрархія різних видів пам'яті:

  1. - регістрова пам’ять процесора

  2. -кеш-пам’ять

  3. - оперативна пам'ять;

  4. - постійна (або пасивна) оперативна пам'ять;

  5. - пам'ять на магнітних дисках;

  6. - пам'ять на оптичних дисках,

  7. - пам'ять на магнітних стрічках.

На самому верху ієрархії знаходиться регістрова пам'ять – регістри ком’ютера.. Доступ до регістрів процесора відбувається швидше за всього. Потім іде кеш-пам'ять, об’єм якої складає від 32 Кбайт до декількох мегабайт. Потім – оперативна пам'ять (сотні мегабайт) і, нарешті, накопичувачі на магнітних та оптичних дисках, що використовуються для збереження архівної інформації.

У міру просування про ієрархії пам’яті зверху вниз зростає три параметри. По-перше, зростає час доступу до пам’яті. Доступ до регістрів займає декілька наносекунд, доступ до кеш-пам’яті трохи більше, до оперативної пам’яті – декілька десятків наносекунд. Далі йде великий розрив: доступ до дисків займає не менш як 10Мкс.

По-друге зростає об’єм пам’яті. Регістри можуть зберігати приблизно до 128 байтів, кеш-пам'ять до декількох мегабайт, диски – сотні гігабайт.

По-третє зростає число біт, які ви можете одержати за одну гривню (чи долар). Сьогодні 1 Мегабайт оперативної пам’яті коштує біля 10 центів, а такий же об’єм магнітної пам’яті в десятки разів менше.

На різних рівнях в комп’ютері використовуються різні типи пам'яті (Рис. 8.1). Практично кожен функціональний вузол комп'юте­ра має у своєму складі пам'ять. Так, в процесорі знаходиться регістрова надоперативна пам'ять, а також постійна

Рис.8.1

пам'ять для зберігання мікропрограм, яка є складовою части­ною пристрою керування, та постійна пам'ять констант, яка використовується в АЛП, наприклад, у складі табличних операційних пристроїв. Між процесором і основною пам'яттю може бути включено кілька рівнів кеш пам'яті. Крім основної пам’яті в комп'ютері є ще пам'ять процесорів введення-виведення та зовнішня пам'ять великого об'єму, реалізована на магнітних дисках, стрічках та барабанах, а та­кож оптична та флеш. Як видно з рисунку, за місцем розташування пам'ять поділяють на внутрішню і зовнішню. Найбільш швидкісну пам'ять, тобто кеш-пам'ять першого рівня, зазвичай розміщують на одному кристалі з центральним процесором, в якому є своя ре­гістрова пам'ять. До внутрішньої пам'яті належать також основна пам'ять, пам'ять про­цесора введення-виведення та кеш пам'ять другого і подальших рівнів (кеш пам'ять дру­гого рівня може також розміщуватися на кристалі процесора). Повільну пам'ять великої ємності (магнітні й оптичні диски, магнітні стрічки та барабани) називають зовнішньою пам'яттю, оскільки до ядра комп'ютера ці пристрої підключаються аналогічно до при­строїв введення-виведення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]