Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.59 Mб
Скачать

. Тема 2. Наука інформатика Лекція №5

5.1. Інформація

Поняття „інформація” неможливо звести до більш простих понять, воно само по собі є первинним, людина осягає його інтуїтивно.

Конкретне тлумачення терміну залежить від контексту. Наведемо кілька прикладів сучасної інтерпретації поняття інформації:

  1.  відомості, повідомлення;

  2.  пояснення, виклад матеріалу;

  3.  новини, нові знання;

  4.  узгоджений набір знаків чи сигналів;

 комунікація, зв'язок, в процесі якого усувається невизначеність (Клод Шеннон);

міра неоднорідності розподілу матерії та енергії в просторі і часі, міра змін, якими супроводжуються всі процеси у світі (Віктор Глушков);

 позначення змісту, отриманого із зовнішнього світу в процесі нашого пристосування до нього і пристосування до нього наших почуттів (Норберт Вінер);

Ми будемо користуватись таким визначенням: інформація – сукупність відомостей (даних), знань про оточуючий нас світ.

Інформація існує у вигляді документів, креслень, малюнків, цифр, формул, звукових і світових сигналів, енергетичних та нервових імпульсів тощо.

Оперувати з інформацією, тобто сприймати, зберігати, обробляти, передавати може як людина, так і штучна система, зокрема комп’ютер.

Дуже широко використовується ще один термін: дані. Цей термін прийнято застосовувати стосовно інформації представленої у вигляді, який дозволяє зберігати, передавати чи обробляти її за допомогою технічних засобів. Тому поряд з термінами введення інформації, обробка інформації, збереження інформації, пошук інформації використовуються терміни введення даних, обробка даних, збереження даних тощо.

Треба зауважити, що самі по собі дані мають якусь реальну цінність тільки за умови наявності адекватних засобів їх відтворення (воспроизведения). Так, записи на дискеті становляться реальною інформацією тільки тоді, якщо є пристрій їх відтворення в зрозумілому для людини вигляді.

Інформація – властивість матерії, що відрізняється від її матеріальних і енергетичних властивостей. Сама по собі інформація не матеріальна, але вона не існує без своїх матеріальних носіїв.

З практичної точки зору інформація завжди представляється у виді повідомлення. Інформаційне повідомлення пов’язане з джерелом повідомлення, одержувачем повідомлень і каналом зв’язку.(Рис 5.1).

Джерело повідомлень

Кодуючий пристрій

Канал зв’язку

Декодуючий пристрій

Отримувач повідомлень

Рис. 5.1 Загальна схема передачі інформації

У сучасному світі інформація, як правило, обробляється на обчислювальних

машинах. Тому інформація тісно пов’язана з інструментарієм – обчислювальною машиною.

Computer – пристрій перетворення інформації за допомогою використання керованою програмою послідовності операцій. Синонім комп’ютера – електронна обчислювальна машина (ЕОМ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]