Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.59 Mб
Скачать

5.5. Вимірювання інформації.

Ми часто говоримо: „мало інформації” чи „багато інформації”. Але це якісне вимірювання, а наука починається завжди з кількісних вимірювань.

Видатний американський вчений К.Шеннон запропонував таку формулу для вимірювання інформації:

де N – число можливих станів (состояний) об’єкта,

Pi – ймовірність перебування об’єкта в стані i,

K – основа логарифма.

Засновник теорії інформації

Для спрощеного випадку, коли об’єкт може перебувати в різних станах з однаковою імовірністю (Pi = Pj), наведена формула перетворюється в таку: . Ця формула була одержана американцем Р.Хартлі ще до К.Шеннона і ми будемо використовувати саме цей варіант оцінки інформації.

Якщо N=2, K=2, то I=1. Ця одиниця інформації називається бітом (binary digit – bit).

–формула Р.Хартлі.

Формула Хартлі визначає, яку мінімальну кількість інформації (число біт) треба мати, щоб напевно визначити стан об’єкта.

Приклад. Є 100 однакових куль. Одна з них радіоактивна. Вимірювач показує, чи є чи нема випромінювання („1” або „0”). Яку мінімальну кількість вимірів треба зробити, щоб знайти радіоактивну кулю? 6 < < 7, тобтоImin = 7. Методика: ділити поступово кулі на дві купки, вимірювати одну з них і неперспективну купку відкидати.

Для вимірювання великих об’ємів інформації використовуються такі одиниці: К – кілобайт, М – мегабайт, Г – гігабайт, Т – терабайт, П - петабайт.

1К = 210 = 1024 =103 байт

1М = 220 = 106 байт

1Г = 230 = 109 байт

1Т = 240 = 1012 байт

1П = 250 = 1015 байт

Крім цих одиниць в інформаційній техніці використовується одиниці, які не мають фіксованого кількісного еквівалента: поле, слово (декілька байтів), файл (масив, який має ім’я), сегмент і деякі інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]