Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХОЗ процесс.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Тема 6. Докази і доказування у господарському процесі

(2 години)

1. Поняття та ознаки доказів в господарському процесі.

2. Поняття доказування. Співвідношення доказів та доказування.

3. Види доказів.

4. Витребування, огляд та дослідження доказів.

5. Оцінка доказів.

6. Забезпечення доказів: поняття та порядок.

7. Експертний висновок в процесі доказування.

Задача 1:

У квітні 2005 р. ТОВ “Д” та ВАТ “С” уклали договір купівлі-продажу гідравлічного крану. Продавець доставив кран, а покупець – оплатив вартість товару в повному обсязі. У жовтні 2005 р. фахівці покупця провели технічний огляд крану з метою підготовки його до введення в експлуатацію. В ході технічного огляду виявилося, недоліки, що не дозволяють покупцеві приступити до експлуатації крану. У грудні 2005 р. покупець звернувся до Господарського суду Одеської області з позовом, в якому просив зобов’язати продавця провести за власний рахунок ремонт крану. У квітні 2006 р. відповідач (продавець) звернувся до суду з клопотанням про призначення судової експертизи у справі. Господарський суд, призначивши у справі судову експертизу та зупинивши у зв'язку з цим провадження зі справи, в подальшому поновив таке провадження з мотивів встановлення обставин, які, на думку суду, унеможливлюють проведення експертизи і надання експертом відповідного висновку. Вкажіть які недоліки були виявленні при детальному розгляді Вами справи та дайте правову оцінку для вирішення справи згідно закону?

Задача 2.

У березні 2011 року ПрАТ «М» звернулося до суду з позовом до ТОВ «С» про визнання недійсним договору купівлі – продажу частки у статутному капіталі ТОВ у розмірі 150 000 грн., укладеного 17 серпня 2009 року між

ПрАТ (продавцем) та ТОВ (покупцем). Господарський суд задовольнив позов, посилаючись на рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 5 травня 2009 року, яким визнано недійсним рішення загальних зборів засновників ПрАТ щодо продажу частки цього товариства в статутному капіталі ТОВ у розмірі 150 000 грн., а також уповноваження директора ПрАТ на підписання договору купівлі-продажу та виходу зазначеного товариства зі складу ТОВ. Також в матеріалах справи були докази того, що засновник ПрАТ Іванов подав апеляційну скаргу на рішення від 5 травня 2010 р.

Чи є обов’язковими для господарського суду факти, які встановлені судом в цивільній справі? Чи повинен був господарський суд враховувати рішення Малиновського районного суду м. Одеси? Які факти повинні були бути встановлені господарським судом?

Завдання 1:

Визначте поняття та особливості доказів та доказування за проектами ГПК та КГС.

Завдання 2:

Складіть зразок клопотання про залучення (витребування) письмового доказу, речового доказу, експертного висновку, тощо.

Література:

  1. Господарський процесуальний кодекс України: Закон України від 06 листопада 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1992. - № 6. – Ст. 56.

  2. Абова Т.Е. Арбитражный процесс в СССР: понятие, основные принципы. – М.: Юрид лит., 1985.

  3. Арбитражный процесс: Учебник для вузов / Под ред. проф. М. Треушникова. – М., 1993.

  4. Абрамов Н.А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учебное пособие (курс лекций). Х.: Одиссей, 2002. – 256 с.

  5. Балюк І.А. Господарське процесуальне право: Навч.-метод. посібник. – К.: КНЕУ, 2002. – 248 с.

  6. Валеев Д.Х., Нуриев А.Г. Арбитражный процесс. – СПб.: Питер, 2008. – 160 с.

  7. Господарське процесуальне право України: Підручник / В.Д. Чернадчук, В.В. Сухонос, В.П. Нагребельний, Д.М. Лук’янець; За заг. ред. к.ю.н. В.Д. Чернадчука. – Суми: ВТД „Університетська книга”, 2006. – 331 с.

  8. Петрик І.Й. Використання в якості доказів інформації, яка створена засобами електронно-обчислювальної техніки // Вісник Вищого арбітражного суду України. – 2000. - № 1. – С. 76-79.

  9. Подцерковний О.П. Щодо підвищення ефективності примусового стягнення грошових коштів у сфері господарювання // Підприємництво, господарство і право. – 2006. – № 7. – С. 68-70.

  10. Господарський процесуальний кодекс України з постатейними матеріалами / Уклад. В.Е. Беляневич. – К.: Юстиніан, 2002. – 544 с.