Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_P_Osnovy_slid_dijal.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
298.5 Кб
Скачать

25

Національний університет "Одеська юридична академія"

Кафедра криміналістики

Основи слідчої діяльності

Навчально-методичний комплекс

для проведення занять з студентами 4 курсу інституту прокуратури та слідства

Одеса 2013

Укладачі:

В.Ю. Калугін, доцент кафедри криміналістики НУОЮА кандидат юридичних наук, доцент

Відповідальний редактор:

Тіщенко В.В., Завідувач кафедри криміналістики НУОЮА доктор юридичних наук, професор

Основи слідчої діяльності: [Навчально-метод. комплекс для проведення занять з студентами 3 курсу факультету підготовки слідчих ОВС та 4 курсу інституту прокуратури та слідства] / В.Ю. Калугін – Одеса.: Національний університет"Одеська юридична академія", 2013.– 83 с.

© Калугін В.Ю. 2013.

© Національний університет "Одеська юридична

академія", 2013.

1. Опис дисципліни

“ Основи слідчої діяльності ” є однією з основних навчальних дисциплін, що передбачена для обов’язкового вивчення при підготовці фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” у всіх вищих юридичних навчальних закладах України.

Засвоєння студентами матеріалу цієї дисципліни становить фундамент професійної підготовки працівників судових, правоохоронних та правозахисних органів.

Навчальна дисципліна “ Основи слідчої діяльності” складається із 2 частин: 1- Загальні положення слідчої діяльності та 2- Тактики проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій і вивчається у продовж двох семестрів.

Під час вивчення загальних положень слідчої діяльності розглядаються питання стосовно предмету та завдань слідчої діяльності, загальної характеристики слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій та процесуальних підстав їх проведення, повноважень слідчого, прокурора, слідчого судді та суб’єктів оперативно-розшукової діяльності при вирішенні питань щодо проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій, особливостей фіксації результатів слідчих (розшукових) і негласних слідчих (розшукових) дій, захисту отриманої інформації а також використання результатів таких дій у доказуванні, інформаційного та психологічного забезпечення слідчої (розшукової) діяльності, судового контролю і прокурорського нагляду за додержанням законів у період проведення досудового розслідування, питання взаємодії слідчих, оперативно-розшукових підрозділів на стадії досудового розслідування.

Тактика проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій присвячена докладному вивченню процесуальної діяльності, при проведенні гласних та негласних слідчих (розшукових) дій, передбачених КПК.

“ Основи слідчої діяльності ” знаходиться у тісному зв’язку з іншими юридичними дисциплінами, перш за все, з теорією держави і права, яка забезпечує його категоріальним апаратом, з конституційним, кримінальним, адміністративним і цивільним правом, оскільки в діяльності органів досудового розслідування і суду досить часто виникають питання, що пов’язані з відшкодуванням завданої кримінальним правопорушенням шкоди, кваліфікацією суспільно небезпечних діянь, забезпеченням конституційних прав і свобод людини, адміністративною відповідальністю тощо.

При вивченні дисципліни студенти повинні активно використовувати знання щодо завдань, компетенції, структури і повноважень органів досудового розслідування, прокуратури та суду.

Основними засобами вивчення навчальної дисципліни є лекції, семінарські та практичні заняття, написання рефератів і курсових робіт, самостійна та індивідуальна робота, поточний і підсумковий контроль.

Питання зміцнення законності та правопорядку, посилення протидії злочинності, підвищення ефективності діяльності органів досудового розслідування, прокуратури і суду є предметом постійної уваги Президента України, Кабінету Міністрів України, а також Верховного Суду України, керівництва Генеральної прокуратури та МВС України і тому, треба обов`язково використовувати у навчанні підзаконні нормативні акти, що регламентують окремі аспекти кримінальної процесуальної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]