Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз процесс 2 семестр.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
124.42 Кб
Скачать

Тема 16. Перегляд судових рішень в апеляційному порядку

(2 години)

1. Сутність та значення апеляційного оскарження. Право на апеляційне оскарження.

2. Подання апеляційної скарги та її зміст.

3. Порушення апеляційного провадження.

4. Порядок розгляду апеляційної скарги.

5. Повноваження суду апеляційної інстанції. Підстави для скасування або зміни рішення суду першої інстанції.

6. Апеляційне оскарження ухвал суду першої інстанції.

7. Зміст постанови суду апеляційної інстанції.

Задача 1.

ТОВ «Агроліс» звернулося до господарського суду з позовом до АТ «Міленіум» про стягнення неустойки за договором поруки. До участі у справі на боці відповідача було залучено третю особу АТ «Мрії дитинства». Рішенням в задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постановою господарського суду апеляційної інстанції рішення скасовано, і припинено провадження у справі в зв’язку із затвердженням мирової угоди, укладеної між сторонами за участю третьої особи. Мировою угодою покладено обов’язок на третю особу АТ «Мрії дитинства» сплатити позивачу суму неустойки, при цьому розбивши її на частини (з розстрочкою на два роки).

Оцініть постанову господарського суду апеляційної інстанції. Які процесуальні питання виникають в даному випадку ?

Задача 2.

ПП «Лагуна» звернулося до господарського суду з позовом до АТ «Лімпопо» про відшкодування збитків. Місцевий господарський суд повернув позовну заяву, посилаючись на п. 4 ст. 63 ГПК України (не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі).

ПП «Лагуна» оскаржило ухвалу про повернення позовної заяви в апеляційному порядку.

Постановою апеляційного господарського суду оскаржувана ухвала скасована, позовні вимоги розглянуті по суті і задоволені.

Оцініть дії господарського суду апеляційної інстанції? Складіть зразок апеляційної скарги на ухвалу суду за умовами задачі.

Завдання 1.

Якими є наслідки порушення порядку подання апеляційної скарги, якщо:

а) до апеляційної скарги, поданої представником, не додана копія довіреності;

б) апеляційна скарга на рішення місцевого господарського суду від 20 вересня подана 30 вересня;

в) до апеляційної скарги не додано документів, що підтверджують надсилання її копії іншим особам, що беруть участь у справі;

г) апеляційна скарга не оплачена судовим збором;

д) до апеляційної скарги не додано копії рішення, що оскаржується;

е) до апеляційної скарги, поданої з порушенням встановленого закон строку на апеляційне оскарження, не додано заяву про поновлення такого строку.

Основна література:

1. Господарський процесуальний кодекс України: Закон України від 06 листопада 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1992. - № 6. – Ст. 56.

2. Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України: Постанова Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 р. № 7 // http://zakon2.rada.gov.ua/laws/main/nreg,v0007600-11

3. Господарське процесуальне право: Підручник / О.П. Подцерковний, О. О. Квасніцька, Т. В. Степанова та ін.; за ред. О. П. Подцерковного, М. Ю. Картузова. – Х.:Одіссей, 2011. – 400 с.

4. Господарський процесуальний кодекс України з постатейними матеріалами / Уклад. В.Е. Беляневич. – К.: Юстиніан, 2002. – 544 с.

5. Плевако В.І. Суб’єкти права апеляційного оскарження рішень господарського суду // Вісник господарського судочинства. – 2003. - № №. – С. 201-205.

Додаткова література:

1. Арбитражный процесс: Учебник для вузов / Под ред. проф. М. Треушникова. – М., 1993.

2. Борисова Е.А. Апелляция в гражданском (арбитражном) процессе. – М.: Городец, 2000. – 288 с.

3. Балюк І.А. Господарське процесуальне право: Навч.-метод. посібник. – К.: КНЕУ, 2002. – 248 с.

4. Валеев Д.Х., Нуриев А.Г. Арбитражный процесс. – СПб.: Питер, 2008. – 160 с.

5. Притика Д.М., Тітов М.І., Гайворонський В.М. Господарський процесуальний кодекс України: Наук.-практ. коментар. – Х.: Консум, 2003. – 320 с.

6. Згама А. О. Деякі аспекти порядку здійснення права на апеляційне оскарження в господарському процесі// Держава і право: Зб. наук. праць. Юридичні і політичні науки. – 2007. – Вип. 38. – С. 437-442.

7. Ломакіна О.А. Сутність апеляційного оскарження і право на апеляцію / Т.В. Степанова, О.А. Ломакіна // Підприємництво, господарство і право. 2008. № 2. – С. 39-41.