Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gospodarske_pravo_Podtserkovny_O_P_-_Khar_2010.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.29 Mб
Скачать

§ 5. Контроль і нагляд у сфері фінансово- господарської діяльності

Фінансовий контроль — діяльність державних і недержавних органів, що здійснюється в особливих формах і з особливими мето­дами, які наділені повноваженнями щодо встановлення законності і достовірності фінансових операцій, оцінки економічної ефектив­ності фінансово-господарської діяльності і виявлення резервів ЇЇ підвищення, збільшення прибуткових надходжень до бюджету і збереження державної власності. Фінансовий контроль — не­одмінна умова нормального функціонування економіки і фінансової системи. Об'єктом дії фінансового контролю є грошові відносини, що виникають при формуванні і використанні фінансових ресурсів у матеріальному виробництві і невиробничій сфері, у всіх ланках фінансової системи.

Контроль і нагляд у сфері господарської діяльності регулюється Законом України «Про основні засади державного контролю (на­гляду) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. Проте ст. 2 цього Закону містить положення про те, що закон не роз­повсюджується на відносини, які виникають під час здійснення валютного контролю, банківського і страхового нагляду та інших видів контролю за діяльністю суб'єктів господарювання на ринку фінансових послуг.

Мета державного нагляду в цій сфері — дотримання вимог зако­нодавства України про страхування, ефективний розвиток страхо­вих послуг, запобігання неплатоспроможності страховиків і захист інтересів страхувальників.

Загальний порядок державного нагляду і контролю за порядком надання фінансових послуг встановлений Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових по­слуг» , а саме ст. 1 визначає державне регулювання ринків фінансо­вих послуг, під яким розуміється здійснення державою комплексу заходів щодо регулювання та нагляду за ринками фінансових послуг з метою захисту інтересів споживачів фінансових послуг та запобіган­ня кризовим явищам. Відповідні повноваження віднесені до ведення спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, яким на сьогодні виступає Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (далі — Держфінпослуг). Держфінпослуг створе­на Указом Президента України від 4 квітня 2003 року № 292/2008. Даний державний орган видає нормативно-правові акти щодо питань і проблем тих, що виникають у сфері страхування.

Слід враховувати, що положення Закону України « Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» були визнані неконституційними відповідно до рішення Конституційного Суду України 02.10.2008 р. № 19-рп/2008 в частині повноважень Президентом України у сфері призначення і звільнення з посади голови, його заступників, директорів департаменту Держфінпослуг. Даними повноваженнями наділяється сьогодні Кабінет Міністрів України.

Нагляд і контроль за наданням фінансових послуг здійснює Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку, що діє на під­ставі Указу Президента України від 12.06.95 р. № 446. Даний орган веде державний реєстр фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів відповідно до рішення даної ко­місії від 14.07.2004 р. № 296. Включення в даний реєстр і видача відповідного свідоцтва є підставою того, що суб'єкти (корпоративні інвестиційні фонди і професійні учасники ринку цінних паперів) набувають статусу фінансової установи.

Державний контроль у сфері валютних операцій регулюється Декретом КМУ «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19.02.93 р., ст. 12 якого встановлює, що валютні операції за участю резидентів і нерезидентів, а також зобов'язання щодо декларування валютних цінностей підлягають валютному контролю, який здійснюють спеціально уповноважені державні органи, головними серед яких є НБУ і Кабінет Міністрів України.

Державний контроль і нагляд за здійсненням банківської діяль­ності як спеціальної сфери фінансових послуг віднесений до ведення НБУ і регламентується законами України «Про Національний банк України» від 20.05.99 р., «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. Стаття 1 Закону України «Про Національний банк України» містить поняття банківського нагляду, під яким розу­міється система контролю та активних впорядкованих дій Націо­нального банку України, спрямованих на забезпечення дотримання банками та іншими особами, стосовно яких Національний банк України здійснює наглядову діяльність законодавства України і встановлених нормативів, з метою забезпечення стабільності банків­ської системи та захисту інтересів вкладників та кредиторів банку.

Дії НВУ виражаються в ухваленні ним відповідних нормативно- правових актів, які є обов'язковими. Наприклад, постанова НБУ «Про затвердження Положення про здійснення уповноваженими банками контролю за проведенням резидентами та нерезидентами, до яких застосовані спеціальні санкції згідно зі ст. 37 Закону Укра­їни «Про зовнішньоекономічну діяльність», валютних операцій через ці банки» від 21.05.2003 р. № 198.

Повноважними органами контролю і нагляду в даній сфері є також органи загального контролю і нагляду за господарською ді­яльністю, серед яких виділяється Антимонопольний комітет Укра- їни, що діє відповідно до Закону України «Про Антимонопольний комітет України» від 26.11.93 р.

У сфері державного контролю і нагляду за дисципліною цін ді­ють державні інспекції з контролю за цінами, систему яких очолює Державна інспекція по контролю за цінами (Держцінінспекція), яка функціонує у складі Міністерства економіки і на основі постанови Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 р. № 1819. Основним завданням даного органу є організація і здійснення відповідно до законодавства функцій з контролю і нагляду за дотриманням центральними і місцевими органами державної влади, суб'єктами господарювання вимог щодо формування, встановлення і застосу­вання цін (тарифів), а також проведення цінових спостережень на споживчому і товарному ринках.

Різновидом державного фінансового контролю є державний фі­нансовий аудит, який спрямований на запобігання фінансовим пору­шенням і забезпечення достовірності фінансової звітності. Основним завданням такого аудиту є сприяння бюджетним організаціям у за­безпеченні правильності ведення бухгалтерського звіту, законності використання бюджетних коштів, державного і комунального майна і т. д. Даний вид державного контролю здійснюється Рахунковою палатою і органами контрольно-ревізійної служби (КРУ) згідно з законами України «Про Рахункову палату» від 11.07.96 р., «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26.01.93 р.

Контрольні запитання:

11 Визначте поняття фінансової діяльності суб'єктів господарю­вання.

  • Назвіть джерела правового регулювання фінансової діяльності суб'єктів господарювання.

  • У чому полягає значення господарсько-правового підходу до регулювання фінансової діяльності суб'єктів господарювання?

  • Що таке фінансова установа і який порядок набуття такого статусу?

  • Назвіть види фінансових послуг і дайте їм загальну характе­ристику.

  • Які публічні обмеження у сфері надання фінансових послуг ви знаєте?

  • Назвіть види банківських операцій.

  • Які види публічних обмежень банківської діяльності ви зна­єте?

  • Що таке страхування і які вимоги до страхової діяльності?

  • Дайте характеристику державному контролю і нагляду за фінансовою діяльністю суб'єктів господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]