Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До заняття - 3.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
89.6 Кб
Скачать

3. Основи загальновійськового бою.

- загальновійськовий бій та його характеристика

Єдиним засобом досягнення перемоги частинами й підрозділами в збройній сутичці з противником є бій. Бій - основна форма тактичних дій військ, являє собою організовані та узгоджені за метою, місцем і часом удари, вогонь і маневр з'єднань, частин і підрозділів з метою знищення (розгрому) противника, відбиття його ударів і виконання інших завдань в обмеженому районі протягом короткого часу. Бій може бути:

- загальновійськовим; - вогневим;

- протиповітряним; - повітряним;

- морським.

Удар — складова частина бою, що полягав в одночасному ураженні угруповань військ та об'єктів противника шляхом потужного впливу на них усіма засобами або військами. Удари можуть бути: за масштабами — тактичні; в залежності від засобів, які застосовуються, та сил, які беруть участь, — вогневі та удари військами; за кількістю засобів, які беруть участь, та об'єктів, по яких наносяться удари, — масовані, групові й одиночні.

Вогонь — ураження противника стрільбою з різних видів зброї. Він ведеться з завданням знищення, по-давлення, виснаження противника або зруйнування його об'єктів.

Маневр — організоване пересування військ під час бою з метою заняття вигідного положення відносно противника й створення необхідного угруповання сил та засобів, а також перенесення або пере націлювання (масування, розподіл) ударів та вогню для найбільш ефективного ураження противника. Видами маневру є охоплення, обхід, відхід і маневр ударами й вогнем.

- основні види загальновійськового бою (дати характеристику)

Основними видами загальновійськового бою є:

- оборона; - наступ.

На початку війни оборона буде найважливішим і найбільш розповсюдженим видом бою.

Оборона здійснюється навмисно або вимушено з головною метою — відбити наступ противника, завдати йому втрат і створити умови для переходу своїх військ у наступ. Вона буде широко застосовуватися не тільки на початку, але й під час війни. Але однією обороною добитися перемоги неможливо.

Наступ проводиться з метою повного розгрому противника та оволодіння важливими районами (об'єктами) місцевості. Найбільш типовим для частин і підрозділів на початку війни буде перехід у наступ в умовах безпосереднього зіткнення з противником, як правило, з положення оборони. Оборона й наступ тісно взаємозв'язані. Будь-яка оборона містить в собі елементи наступу, а наступ — елементи оборони.

- основні принципи ведення сучасного загальновійськового бою

Основними принципами ведення сучасного загальновійськового бою є:

- постійна бойова готовність підрозділів;

- рішучість, активність і безперервність ведення бою;

- узгоджене застосування підрозділів родів військ і спеціальних військ та підтримання безперервної взаємодії між ними;

- раптовість дій та застосування воєнних хитрощів (обман противника);

- рішуче зосередження зусиль на головному напрямку та у вирішальний момент; маневр підрозділами, ударами та вогнем;

- своєчасне відновлення боєздатності підрозділів, всебічне забезпечення бою;

- повне напруження моральних і фізичних сил, використання морально-психологічного фактору в інтересах виконання бойового завдання;

- тверде та безперервне управління підрозділами.

- засоби озброєної боротьби, що застосовуються в сучасному загальновійськовому бою

Вогневе ураження є основним засо­бом знищення противника в бою воно заключається в ураженні противника вогнем з різних видів зброї, ударами ракет, військ і авіації з застосуванням боєприпасів у звичайному споряджені. Здійснюється протягом всього бою.

Надійне ураження противника вогнем досягається:

- своєчасною і достовір­ною розвідкою цілей;

- правильним застосуванням вогне­вих засобів відповідно до їхніх бойових можливостей;

- влучністю вогню, раптовістю відкриття і ведення його з граничною щільністю та максимальною інтенсивністю;

- умілим управлінням вогнем в бою.

Загальновійськовий підрозділ веде вогонь із зброї, вста­новленої на БМП (БТР) і танках, із автоматів, кулеметів, снайперських гвинтівок, гранатометів та застосовує ручні гранати, а у рукопашному бою—удари багнетом і прикладом.

Вогнем із БМП і танків знищуються танки, інші броньовані машини, вогневі засоби і жива сила противника, зруйнуються його фортифікаційні спорудження, а також уражаються низько літаючі літаки, вертольоти та інші повітряні цілі. Вогнем із бронетранспортерів знищується жива сила, вогневі засоби та інші цілі.

Автомати і кулемети застосовуються для знищення живої сили і вогневих засобів противника Крім того, вони можуть застосовуватися для ураження низько лі­таючих повітряних цілей.

Снайперська гвинтівка застосовується для знищення важливих одиночних цілей (офіцерів, спостерігачів, снайперів, обслуги вогневих засобів, низько літаючих вертольотів) противника.

Протитанкові керовані ракети, протитанкові гранато­мети та протитанкові гранати застосовуються для знищення танків та інших броньованих машин, а інші гранатомети і ручні гранати — для ураження живої сили і вогневих засобів противника, які розташовані поза укриттями, у відкритих окопах, траншеях та за укриттями (в лощинах, ярах та на зворотних схилах висот).

Ураження противнику може наноситися вогнем окремих вогневих засобів або зосередженим вогнем підрозділу.

Ураження броньованих машин і живої сили противника взвод (відділення) може здійснювати також застосуванням протитанкових і протипіхотних мін.