Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До заняття - 3.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
89.6 Кб
Скачать

4. Мета, зміст і порядок вивчення модуля тактики на фпоз.

- модуль тактика, її мета, завдання та складові частини

Тактика складова частина військового мистецтва. Вона вивчає мистецтво шикування військ, теорію і практику підготовки і ведення бою підрозділами, частинами і з’єднаннями видів Збройних сил, родів військ і спеціальних військ.

Теорія тактики досліджує закономірність, характер і зміст бою, розробляє способи його підготовки і ведення, вивчає бойові властивості і можливості підрозділів, частин, з’єднань. Практика тактики охоплює діяльність командирів, штабів і військ, щодо підготовки і ведення бою. Складовими частинами тактики є:

- Загальна тактика; - Тактика видів Збройних сил;

- Тактика родів військ; - Тактика спеціальних військ.

Загальна тактика – визначає способи та форми ведення загальновійськового бою, організацію управління військами, організацію взаємодії між з’єднаннями, частинами родів військ.

Тактика видів Збройних сил – визначає способи і форми ведення бою, організацію управління і взаємодії між військами виду Збройних сил.

Тактика родів військ (спеціальних військ) – вивчає специфіку, закономірності, притаманні діям того або іншого роду військ (спеціальних військ), досліджує бойові властивості і можливості родів військ (спеціальних військ), розробляє прийоми їх дій у загальновійськовому бою.

- що повинні знати студенти на ФПОЗ в результаті вивчення модуля тактики

  1. Основні положення воєнної доктрини України та тактики, основи загальновійськового бою, засоби і способи збройної боротьби, структуру Збройних сил України;

  2. Організацію, озброєння та бойову техніку підрозділів Сухопутних вйськ, їх призначення, задачі, бойові можливості і основні принципи бойового застосування;

  3. Організацію, озброєння та бойову техніку, бойові можливості і тактику дій іноземних армій до бригади включно;

  4. Зміст роботи командира взводу (роти) з організації, ведення бойових дій та керування взводом на різноманітній місцевості і в умовах постійної зміни бойової обстановки.

- що повинні вміти студенти на ФПОЗ в результаті вивчення модуля тактики

  1. Готувати особовий склад взводу, озброєння, техніку до виходу на кожне навчання чи заняття, а також перевіряти їх наявність, стан після повернення з заняття і навчання (на репродуктивному рівні)

  2. Творчо застосовувати знання основ сучасного загальновійськового бою, вимог Бойових статутів для прийняття сміливих рішень і проявлення військової хитрощі при виконанні бойових завдань (на алгоритмічному рівні)

  3. Ефективно використовувати бойові можливості механізованих підрозділів в бою (на алгоритмічному рівні)

  4. Застосовувати знання організації, бойових можливостей, тактики дій підрозділів іноземних армій для обґрунтування висновків щодо оцінки противника для прийняття рішень у різних видах бою

  5. Оцінювати обстановку, проводити тактичні розрахунки, приймати обґрунтуванні рішення, ставити бойові завдання, організовувати взаємодію, вогневе ураження противника та управляти взводом в ході бою (на алгоритмічному рівні)

  6. Організовувати марш, охорону та скрите розташування підрозділів, проводити заходи щодо забезпечення життєдіяльності особового складу в польових умовах (на алгоритмічному рівні)

  7. Будувати взаємовідносини з військо полоненими і місцевим населенням при виконанні службових обов’язків у складі миротворчих сил, або в ході бойових дій, вимагати норм Міжнародного гуманітарного права серед підлеглих (на репродуктивному рівні)

  8. Проводити заняття з тактичної підготовки з підлеглим особовим складом (на алгоритмічному рівні)

- вимоги Міністра Оборони України до „Тактичної підготовки”

Міністр Оборони України, Головнокомандуючий СВ ЗСУ в наказах, що до підготовки військ у новому навчальному році вимагають постійно підвищувати польовий вишкіл і його основу – тактичну підготовку, досконально освоїти тактику дій підрозділів, частин та з’єднань у різноманітних видах бою, навчати їх вмілому веденню бою в день та в ночі, що до розгрому добре технічно оснащеного і сильного противника.

На ФПОЗ під час проведення занять з тактичної підготовки завершується процес формування студента, як фахівця у військовому відношенні, найбільш повно забезпечується польовий вишкіл майбутніх офіцерів і удосконалюється їх підготовка до управління підлеглими при підготовці і ведені сучасного загальновійськового бою.